Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vondráček promluvil o možné obžalobě Babiše. A do Sněmovny chce novou stráž

Autor: Jakub Veinlich - 
19. srpna 2019
05:01

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) chce, aby poslance hlídala nová jednotka. V jednacím řádu Sněmovny sice už existuje, jenže nikdo ji za třicet let nezřídil. Parlamentní stráž přitom mají například v Itálii nebo na Slovensku. V rozhovoru pro Blesk Zprávy promluvil Vondráček také o kontroverzních zahraničních cestách poslanců, možné obžalobě premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše i vztahu k Tatrám, kam vyrazil už jako tříletý. A kam letos vzal i své děti, které ho překvapily.

Pane předsedo, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se nechala slyšet, že během srpna může padnout rozhodnutí o případné obžalobě vašeho předsedy a premiéra Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo. Mluvili jste v rámci hnutí – jak by to otřáslo s pozicí předsedy a premiéra?

Už asi nebudu komentovat, kolikátá je to lhůta. Pak se nedivte, že se objevují i kritické hlasy. V rámci hnutí jsme to neprojednávali. Samozřejmě mám ale, řekl bych, negativní názor, jakým způsobem jednotliví státní zástupci celou věc hodnotí a neustále se vyjadřují. Myslím, že by se víc měli soustředit na svou práci a dávat méně rozhovorů a přemýšlet o méně kandidaturách případně. Myslím, že by to celé věci prospělo. Jejich práce je někde jinde.

Přílišná medializace těchto osob (státních zástupců, pozn. aut.) se mi nikdy nelíbila. Vždy jsem respektoval práci státního zastupitelství a je potřeba nechat všechny pracovat. Já se snažím tyto případy komentovat co nejméně, ale někdy to nejde nekomentovat. Nechme ale orgány činné v trestním řízení pracovat a nevytvářejme na ně nátlak. Ať už mediální nebo politický.

Ale zpět k otázce… Probírali jste v rámci ANO možnou variantu, že by byl premiér obžalovaný?

Nic takového jsme neřešili, protože nevíme, co může přijít, nebo nemůže.

Jak to, nevíte? Mohou přeci nastat minimálně tři možné scénáře. Buď premiér může být obžalovaný, policie může být požádána o doplnění spisu, anebo může být také trestní stíhání zastaveno…

Ano, je to přesně tak. Myslím ale, že to budeme řešit, až to přijde.

Na druhou stranu, jak by podle vás, jako místopředsedy hnutí ANO, působilo, kdyby byl premiér České republiky obžalovaný z trestného činu?

Vždycky se to nebude někomu líbit. Ať už padne jakékoliv rozhodnutí, které jste před chvílí vyjmenoval. Na druhou stranu při rozhodování vydání, či nevydání k trestnímu stíhání vyšly najevo nějaké informace ze spisu, k tomu jsem jako právník zaujal stanovisko, že mi tam nějaká důkazní situace přijde slabá. Nevím, co je ve spisu teď.

Za druhé vím, že když jsem ještě aktivně vykonával funkci advokáta, tak že většinou státní žalobci v té běžné agendě řešili tyto případy tak, že nechali rozhodnutí na nezávislém soudu. Procentuálně se často nestávalo, že stíhání zastavili.

To, že má tento případ politický podtext, o tom v této republice snad nepochybuje nikdo. A máme zde příklad pana Faltýnka, u kterého trestní stíhání bylo zastaveno. Jeho jediným proviněním zřejmě bylo, že byl místopředseda hnutí ANO. Sám za sebe si opravdu nedokážu tipnout.

Čili v hnutí ANO nejste připraveni na variantu, zda a jestli vůbec by někdo Andreje Babiše nahradil v čele vlády?

Ne. Stále platí presumpce neviny. Můžu doufat, že se obhajobě podařilo vyvrátit ta jednotlivá tvrzení… ale skutečně nechci zasahovat do práce státního zastupitelství. Ať rozhodnou, jak mají, a my se pak k tomu nějak postavíme.

„Ondráček jel na Donbas po vlastní ose“

Před prázdninami budily značné kontroverze některé zahraniční cesty poslanců. Vzpomeňme například komunistu Zdeňka Ondráčka na Donbasu, kam přijel autem s českými vlaječkami, skupinu poslanců v Peru i s šéfem NKÚ, nebo poslanecká cesta do KLDR. Nemělo by být cestování delegací více pod kontrolou?

Teď se musím trochu zastat Poslanecké sněmovny. Pan Ondráček jel na Donbas opravdu po své vlastní ose a Sněmovna s tím nemá nic společného. Nevím, co ho k tomu vedlo, a nevím, k čemu to bylo dobré, a víc nemá smysl se k tomu vyjadřovat.

Co se týče zahraničních cest, tak ty schvaluje organizační výbor, návrh se zpracovává vždy dlouho dopředu, aby se některé cesty třeba nezdvojovaly, a vždy se o tom vede řádná diskuse. Ne všude po světě může o náš vztah pečovat prezident, premiér, předseda nějaké komory, nebo ministr zahraničí.

Pak je otázka, zda jednotlivé cesty dávají smysl. Když jste zmínil například cestu do Peru, kde se poslanci potkali také s šéfem NKÚ, tak to je potřeba zjišťovat u kontrolního výboru. Já si vyžádal ten program a podrobnosti a tam bylo nějaké odůvodnění, proč byli zrovna tam a tam a že si tam udělali výlet ze svých prostředků a ve svém čase. To není nic až tak, co bych jako předseda chtěl akutně řešit.

A oni dokládají, že část cesty si hradili ze svého?

Ne, nic takového. To je odpovědnost výboru, stejně jako program. V zájmu poslaneckého kreditu je, aby program dával smysl a měl parlamentní rozměr.

A cesta do KLDR, kde byl například i bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek?

Myslím, že nějaká komunikace se všemi státy na světě je pro Česko důležitá. To platí i pro případ cesty do KLDR. Dokonce když jsem byl já na návštěvě v Japonsku, tak náš japonský partner ocenil, že jsme to právě my, kdo má svou ambasádu v KLDR.

Často jsou naši zástupci zdrojem informací například v rámci NATO a další spojence. Dává tedy smysl, že tam máme zastoupení. Nevím, jak by bylo hodnoceno, kdyby tam jel premiér, nebo prezident, ale v tomto konkrétním případě byl určitě parlamentní výbor dobrým diplomatickým řešením. Samozřejmě mě bude zajímat výstup z této cesty, budu se o to ještě zajímat.

Soukromá ochranka před Sněmovnou skončila

Všiml jsem si v jednacím řádu Poslanecké sněmovny jedné věci. V hlavě deváté se mluví o Parlamentní stráži. Ta ovšem do dnes není zřízena. Proč?

Máte pravdu, neexistuje. Nevím, jestli jste to ale postřehl, došlo tady k určitým změnám. U vstupu do Poslanecké sněmovny už vás nesrolují recepční soukromé společnosti, ale příslušníci Policie ČR.

Kdybychom zakládali standardní parlamentní stráž, vyžádalo by si to nemalé náklady. Ať už na administrativu, nebo na stejnokroje. Takto jsme se alespoň s policií dohodli, že budou mít tady ve Sněmovně odlišení od ostatních policistů a mají tedy na sobě odznak jako Ochrana Poslanecké sněmovny. Nemohou být označeni jako parlamentní stráž, protože to je výraz legislativní, přímo ze zákona, ale v rámci stávajících předpisů jsme udělali, co je možné.

Jednací řád Sněmovny řeší absenci parlamentní stráže paragrafem 124, že do doby přijetí zákona o Parlamentní stráži vykonává funkci Parlamentní stráže Policie České republiky. Jak je to ale v jiných parlamentech?

Když jezdím do zahraničí, tak naprostá většina má svou stráž a ta má i svůj stejnokroj. Přijde mi to důstojné. Krásné uniformy mají například v italském parlamentu. Ve slovenském parlamentu má stráž takové jánošíkovské uniformy. Takže inspirace by byla. Začínáme pomalu.

Vondráček promluvil také o žalobě na prezidenta Miloše Zemana, kterou schválil Senát: 

Video  Vondráček: Žaloba na Zeman je účelová. Přijdou poslanci o čas na řečnění?  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

To znamená, že i u nás směřujeme k Parlamentní stráži?

Já bych nebyl proti. Dokonce jsem se volně ptal, zda by pro to byla podpora zřídit takovou stráž, nikdo nebyl proti. Je to spíš finanční otázka.

Pod koho by takový útvar spadal?

To je právě ta otázka, jak bychom to nastavili. To je vše věc diskuse.

Chápu tedy správně, že o takovém útvaru vedete tady ve Sněmovně diskusi a že by mohla být například od příštího volebního období Parlamentní stráž, místo policistů?

V podstatě jsme v polovině volebního období, tak jsme to zatím vyřešili tak, že tu máme policejní útvar, který je jinak odlišený.

Video  Poslanci si užívají prázdnin, za stovky tisíc jim opravují Sněmovnu. Co budou mít nové?  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Závěrem pojďme trochu odlehčit. Dovolenou už máte za sebou?

Jsem uprostřed. Kvůli vám jsem ji přerušil a přijel jsem ze Slovenska. Chodil jsem po horách, ještě to cítím v nohách a ve čtvrtek ještě jedu sjíždět vodu. Mám radost z dětí, že výšlapy zvládly, že k tomu mají také vztah.

Zrovna nedávno mi maminka ukazovala fotku, když mi byly tři roky a byli jsme s bratrem v Tatrách u pamětní desky, kde zahynul jeden dobrý známý mého dědečka. Můj děda byl velký sokol, horal, turista, lyžař a tuto pamětní desku tam pomáhal osazoval. Do Tater jsem teď po mých rodičích přivedl tedy čtvrtou generaci. Třeba tam moje děti přivedou jednou další generaci.

12x36je_dost ( 19. srpna 2019 16:56 )

At si kavarenská pakáž kvičí,špiní,ale prezident Zeman je chytrý,poctivý je nejlepší,Ovčáček je neskutečně vzdělaný,jeho argu­menty,­bystros­t,vtip, chytrost, inteligence poráží každého pitomce novi­nářu,­poli­tolo­gu,po­liti­ku opozice a proto se ho bojí, nikdo s nim nejde do duelu, Moravec se ho vyloženě bojí debílek, na Ovčáčka nemá.Je to neskutečně silná trojka Babiš Zeman Ovčáček díky pane bože za ně!!!❤️❤️❤️❤️❤️ Jen více Zemanů a Babišů, Ovčáčků a podobných poctivých lidi , vy SLUNIČKÁŘSKEJ odpade Ten kdo alespoň trošku myslí na budoucnost svých dětí, ten chce aby tento stát i nadále řídil Zeman s Babišem.👍❤️ Nejlepší politici po roce 1989, JEDNOZNAČNĚ si toto myslí všichni rozumní a chytří v ČR a jen tupci jako titanové hovado 33 by chtělo natahovat ruku a žrát bez práce!

marmat ( 19. srpna 2019 16:04 )

POVINNĚ...2 scénáře vývo­je..­.Nevi­ditel­ný pes
http­s://ne­vidi­telny­pes.li­dovky­.cz/po­liti­ka/po­liti­ka-co-nyni-babis-udela­.A1908­18_171­220_p_­poli­tika_­wag

12x36je_dostt ( 19. srpna 2019 15:12 )

Bingo

Solvina_na_mozek ( 19. srpna 2019 11:22 )

100 procent souhlas! KOPIRUJI :Jen více Zemanů a Babišů, Ovčáčků a podobných poctivých lidi , vy SLUNIČKÁŘSKEJ odpade Ten kdo alespoň trošku myslí na budoucnost svých dětí, ten chce aby tento stát i nadále řídil Zeman s Babišem.👍❤️ Nejlepší politici po roce 1989, JEDNOZNAČNĚ si toto myslí všichni rozumní a chytří v ČR a jen tupci jako titanové hovado 33 by chtělo natahovat ruku a žrát bez práce!

marmat ( 19. srpna 2019 11:20 )

CEKIS - NEČÍS­T/VY­POUNOT­...ne­namá­hat hlavu a potažmo žaludek= žaludeční vředy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa