Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pátrali po původu covidu, narazili na potíž. Vědec nabízel pomoc s modifikací viru netopýrů

Autor: Darina Jíchová - 
27. září 2021
05:00

Odborný časopis Lancet rozpustil svůj tým, který měl za úkol pátrat po původu covidu-19. K tomuto rozhodnutí došlo poté, co vyšlo najevo, že vědci mají vazby na zdiskreditovaného zoologa Petera Daszaka z Velké Británie. Uniklý dokument před několika dny odladil, že Daszak v roce 2018 nabízel laboratoři ve Wu-chanu pomoc s umělou modifikací nebezpečného netopýřího koronaviru, uvedl list Daily Mail.

Daszak působí jako šéf newyorské organizace ExoHealth Alliance, patří mimo jiné mezi ty odborníky, kteří odmítají hypotézu o tom, že koronavirus unikl z wuchanské laboratoře. Daszak byl krátce i členem týmu, který Světová zdravotnická organizace (WHO) vyslala zkoumat původ pandemie do Číny, skupinu vědců musel kvůli svým vazbám na Wuchanský institut virologie opustit.

Předseda komise zkoumající covid-19 pro Lancet Jeffrey Sachs oznámil, že se rozhodli panel pátrající po původu pandemie rozpustit. Dodal, že Daszak až do června tuto skupinu vedl, pak se své funkce sám vzdal. Sachs připomněl, že Daszak své životní dílo zasvětil tomu, jak „zdokonalit“ koronavirus a vytvořit z něho pro člověka smrtící virus. Podle vědce to byl totiž způsob, jak „detekovat a předejít světové pandemii“.

Přes americký úřad Daszakův experiment neprošel

Šokující dokument byl zveřejněn minulý týden, na veřejnost se dostal díky nezávislým vědcům z týmu „Drastický výzkum“. Návrh projektu pochází z roku 2018 a jeho klíčovou postavou je právě Daszak. Během navrhovaného experimentu chtěl spolupracovat s wuchanskou laboratoří, nicméně jeho plán zavrhla Agentura ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty (DAPRA). Experti z celého světa zdůrazňují, že dosud nejsou žádné prokazatelné důkazy toho, jak se koronavirus spojený s netopýry přenesl na člověka, zda to bylo přes nějaké další zvíře, nebo zda k tomu došlo v laboratoři.

Daszak od počátku pandemie označoval hypotézu, že koronavirus unikl z laboratoře za konspirační teorii, pro Lancet napsal i dopis, kde uvedl, že jediný možný původ je ten přírodní. Pokud by se ukázalo, že koronavirus unikl z laboratoře, zničilo by to jeho kariéru. V opačném případě, pokud by koronavirus vznikl přirozenou cestou, dalo by to za pravdu jeho plánům.

Lancet sestaví nový tým

Několik lidí z týmu časopisu Lancet patří mezi Daszakovy spolupracovníky z organizace ExoHealth Alliance. „Nechtěli jsme, aby náš tým byl zapojen do jedné z hlavních věcí, které od počátku ztěžují pátrání po původu koronaviru,“ uvedl Sachs. Dodal zároveň, že sestavují novou skupinu vědců, která bude ve výzkumu pokračovat. Jejich závěry budou publikovány v polovině roku 2022.

Spojené státy sice odmítly Daszakův projekt, který se měl zabývat místy štěpení enzymu furinu, tedy jak by se virus mohl snáze dostávat do těla hostitele, financovat. Je otázkou, zda čínská vláda nedala podobnému experimentu „zelenou“. Čína trvá na tom, že koronavirus se rozšířil přirozenou cestou a že je virus přírodního původu.

Video  Očkovat malé školáky: Ano, či ne? A kritika za nesmyslná opatření v debatě Blesku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

imigranti_spojte_se ( 27. září 2021 11:34 )

Čínští soudruzi tím potvrdili, že covid byl vyvinut v jejich laboratořích.

vaber ( 27. září 2021 07:37 )

ať raději odborníci pátrají jak covid vyléčit ,ale o to asi není zájem ,tak pátrají po původu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa