Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Číňané chtěli vypustit mezi netopýry upravené koronaviry. Měsíce před úderem pandemie

Autor: tsv - 
23. září 2021
18:41

Během vyšetřování vzniku koronavirové pandemie přišli vědci na zajímavé odhalení. Virologové z čínského Wuchanu plánovali do netopýřích jeskyní vypustit upravený typ koronaviru necelé dva roky před světovým rozšířením covidu. Experimentu se měl zúčastnit i americký vědec, který kvůli odhaleným dokumentům odstoupil od vyšetřování pandemie.

Peter Daszak, prezident newyorské organizace EcoHealth Alliance, se chtěl 21 měsíců před vznikem pandemie spojit s čínskými laboratořemi ve Wuchanu s úmyslem uměle upravit koronavirus a ten následně rozšířit do kolonií netopýrů asi dva tisíce kilometrů od města.

Svým experimentem chtěli vědci zabránit novým virům v šíření mezi lidmi. V plánu bylo i vytvořit geneticky vylepšený virus, který by naopak dokázal mnohem snáz napadnout člověka, napsal server DailyMail.

Tým vědců šel tehdy s návrhem za vládní organizací amerického ministerstva obrany DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), která má za úkol vyvíjet nové vojenské technologie. Agenturu požádali o financování projektu, což by znamenalo poskytnout 14,2 milionu dolarů. Jejich žádost organizace odmítla kvůli obavě z potenciálního rizika pro místní čínské obyvatele.

Nebylo to poprvé

Britský expert na rakovinu profesor Angus Dalgleish dodal, že Wuchanský institut virologie se několik let před pandemií zabýval vylepšováním funkcí různých organismů. Do výzkumu spadala i snaha učinit známé viry smrtelnějšími nebo přenositelnějšími. Podle Dalgleishe se místní vědci mohli rozhodnout s projektem začít i bez finanční podpory a vědomí Spojených států.

Celá záležitost zvyšuje pravděpodobnost jedné z vyšetřovaných teorií vzniku pandemie, kterou Čína od začátku vehementně odmítá – tedy že slavný koronavirus omylem unikl z laboratoře.

Daszakův experiment měl za cíl určit riziko a hrozbu koronavirů a vytvořit metody, které by do budoucna zabránily potenciálním budoucím epidemiím. DARPA projekt zarazila s tím, že Daszakův tým nebral na vědomí etické, legální a sociální problematiky biohazardního výzkumu.

Peter Daszak byl původně členem týmu Světové zdravotnické organizace (WHO), který měl za úkol vyšetřit vznik pandemie. Z týmu ale krátce nato odešel poté, co se provalily jeho minulé vazby na wuchanské laboratoře.

Video  Léčba nemocných koronavirem: Čínské nemocnice praskají ve švech  - Reuters
Video se připravuje ...

slafa ( 24. září 2021 15:19 )

Ale umnele vyvolany vir to je snad jeden z prvnich ikdyz Sars,praseci a Mers vir byly prvni pokusy,tak ted to chteji dotahnout do konce.

slafa ( 24. září 2021 15:15 )

Politici co chteji zmenit svet a jejich podpurci se tesi na jejich konec. http­s://y­outu­.be/Oj­tw5uL­mml4

NovyZakon ( 24. září 2021 13:18 )

Společně s Ruskem. Proto přišli Rusové se Sputnikem V. To je přece jasný, říkal to i Cibulka a naše domácí.

byvalyvoliccssd4 ( 24. září 2021 09:14 )

Budou zvoleni, vždyť současný prezident již dříve pravil, že Česko je národ de.bi.lů.

Jirik-ta ( 24. září 2021 08:20 )

to jsou konspirace co. Takhle se chová zdraví jedinec? A přesto budou zvoleni,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa