Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Podle expertů utekly systému až miliony případů covidu-19. Seznam příznaků je příliš úzký

Autor: Darina Jíchová - 
1. července 2021
20:59

Horečka, kašel, změna nebo ztráta chuti a čichu, to jsou nejčastější a asi nejznámější symptomy covidu-19. Ve Velké Británii jsou to tři oficiální příznaky. Kvůli tomuto faktu zřejmě zdravotnickému systému NHS mohly uniknout až miliony případů. Experti, včetně členů vládní zdravotnická komise SAGE, vyzvali lidi, aby si zašli na testy, když na sobě pocítí extrémní únavu, když je bude bolet v krku, případně když je bude sužovat bolest hlavy, informoval list Daily Mail.

Okleštěný seznam příznaků covidu-19 ztěžuje trasování případů a nových variant nákazy. Někteří odborníci se dokonce obávají, že by to mohlo vést k další vlně covidu-19 v zemi, z tohoto důvodu vědci vyzvali vládu, aby rozšířila soupis příznaků, jako to mají ostatní země, a zároveň chtějí, aby byl rozšířen také seznam kritérií pro izolaci a PCR testování.

Na PCR test mohou Britové jen tehdy, pokud mají jeden ze tří oficiálních příznaků, stejná pravidla platí pro izolaci. Nicméně nejnovější data ukazují, že jsou stále častější jiné symptomy, například bolest hlavy, únava či bolest v krku. Přední experti proto ve svém článku ve vědeckém časopisu British Medical Journal uvedli, že tato situace vedla k limitovanému testování, tudíž až miliony případů mohly zůstat nezachyceny.

Neoficiální příznaky se objevují dřív

Odborníci jako Alex Crozier či Calum Semple, který spolupracuje s vládou, upozorňují, že současné nastavení zpomaluje a ztěžuje boj se šířením covidu-19. „Nadneseně řečeno - netradiční symptomy se přitom objevují dříve,“ podotkli vědci. „Mnoho pacientů ani nemá příznaky, které Británie definuje jako klasické, někteří lidé nemají vůbec žádné příznaky,“ zdůraznil Crozier, který působí při vysoké škole University College London.

„Omezování se na testování pouze symptomatických osob, u kterých je alespoň jeden ze tří konkrétních příznaků, zpomaluje detekci nákazy,“ dodal. Crozier následně poukázal na to, že americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) rozeznává o 11 příznaků covidu-19 víc než Británie, Světová zdravotnická organizace (WHO) pak o devět víc.

Stále častější je jako symptom únava a bolest hlavy

Ve Velké Británii denně udělají přes jeden milion testů, polovina z nich tvoří PCR testy. Podle britského statistického úřadu ONS jsou nejobvyklejšími příznaky nemoci kašel, bolest hlavy a únava. Statistiky ukázaly, že na 61 procent lidí s pozitivním testem vykazovalo tyto symptomy. Kromě těchto tří příznaků si lidé stěžovali také na bolest svalů a bolest v krku. U jednoho ze tří se vyskytovala horečka a u jednoho z pěti pak ztráta čichu a chuti.

Problematice se věnuje také zdravotnická vědecká společnost ZOE, ta ve své poslední studii rovněž zařadila bolest hlavy a v krku mezi nyní nejobvyklejší příznaky. Podle nich do nové sady příznaků spadá i rýma. Moderátor stanice BBC Andrew Marr, který se nakazil covidem-19, i když byl plně očkován, rovněž dodal, že ho bolelo v krku, „kýchal jako při rýmě“ a pobolívala ho hlava. Test u něj potvrdil nemoc.

Koronavirus v Británii

Nový ministr zdravotnictví Sajid Javid vědcům vzkázal, že jejich rady „vítá“ a doufá, že Británie bude na podzim připravená, kdyby přišla případná třetí vlna covidu-19. Britové v současné době s nadějí vyhlížejí blížící se datum úplného rozvolnění, které je plánované na 19. července. Zajímá je také, zda vláda přistoupí k podzimnímu přeočkování.

Británie v posledních dnech opět zaznamenává nárůst případů covidu-19, což je způsobeno nebezpečnou a nakažlivější variantou delta, ze středy na čtvrtek přibylo přes 25 tisíc nakažených.

Video  Za hranice s oběma dávkami, radí Prymula. Co jsme nezvládli a jaké země ještě „zčernají“?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 1. července 2021 22:51 )

u nás se odhaduje, že díky neschopné vládě, která zanedbala trasování a nebyla připravená na podzim, tak jsme zaevidovali jen cca 30% nakažených. Do nemocnic se dostalo cca 50% případů covid pacientů v těžkém stavu neevidovaných, tedy nezachycených v naší děravé síti hygienických stanic. Mladí lidé to přechodili a nikde nejsou evidováni, známému doporučili v březnu vyléčit to doma a nikam nechodit, nebyl to jeden případ o kterém jsem se dozvěděl

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa