Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Únik koronaviru z laboratoře: Vyšetřovatelé WHO to popírají, kde se tedy virus vzal?

Aktualizováno -
9. února 2021
14:33
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
6. února 2021
10:33

Experti Světové zdravotnické organizace, kteří pod vedením Bena Embareka v čínském městě Wu-chan vyšetřují původ koronaviru způsobujícím nemoc covid-19, navštívili hlavní místa spojená s počátkem pandemie. Odborníci prozkoumali tržnici, kde měla nákaza vypuknout, i Wuchanský institut virologie, který stojí v centru řady konspiračních teorií o původu nákazy. Expertům z WHO se zatím nepodařilo odhalit původ nového typu koronaviru, Embarek však uvedl, že už teď mohou vyvrátit nějaké konspirace, informoval list Daily Mail.

Embarek uvedl, že on a jeho tým měli „velmi upřímnou“ diskuzi s čínskými vědci o zdroji nákazy. Čína totiž čelí obvinění kvůli domnělému utajování informací o koronaviru, jejich situaci nenapomáhá ani to, že nejprve vyšetřovatele z WHO nechtěli vpustit do země. Třináctičlenný tým expertů nyní pátrá po původu nákazy, už ale teď jsou si vědomi, že se jim nepodaří objasnit, jak se přenesl ze zvířete na člověka.

Z laboratoře prý neunikl

Ve čtvrtek 4. února tým mezinárodních kapacit vyvrátil teorii o tom, že koronavirus unikl, ať už nedopatřením nebo záměrem, z wuchanské laboratoře nacházející se nedaleko tržnice. „Cíle dopátrat se původu koronaviru nedosáhneme, naše šetření ale bude prvním krokem k jeho odhalení,“ prohlásil Embarek.

Na tiskovce v úterý 9. února Embarek potvrdil, že podle dosavadních zjištění je virus SARS-CoV-2 pravděpodobně přírodního původu a jeho hostitelem mohli být netopýři. Že by virus unikl z laboratoře, je vysoce nepravděpodobné, řekl Embarek.

Mnozí vědci nejsou spokojeni s postupem WHO, hlavně protože z počátku šíření nákazy „papouškovala“ různá tvrzení čínské vlády a odkládala vyhlášení stavu pandemie. Objevily se dokonce názory, že WHO Číně pomohla maskovat pravdu, těmto hypotézám jen nahrává Embarekovo přiznání, že se jim nepodaří odhalit původ koronaviru.

WHO: Řídíme se fakty

Člen týmu WHO Peter Daszak uvedl, že mají k dispozici „data, která před tím nikdo neviděl“, a že s nimi „Peking jedná otevřeně a mají povoleno sledovat všechny důkazy“. Ještě minulý týden Daszak tvrdil, že teorie o úniku viru z laboratoře nemůžou vyloučit, tento týden ale hypotézu „smetli ze stolu“. Embarek vysvětlil, že po diskuzi s čínskými kolegy je jasné, že koronavirus z laboratoře neunikl.

Čína se snaží vyhnout obviněním, že objev nového typu koronaviru zpočátku tajila a dopustila se rozšíření nákazy. Vládnoucí čínská komunistická strana tvrdí, že virus pochází ze zahraničí, například z dovezených mořských plodů. Šéf týmu WHO v Číně Embarek tuto hypotézu nevyloučil.

Odmítli konspirace

„Je to akorát tak dobrý námět pro nějaký film nebo seriál, kterého se jistě dočkáme,“ reagoval Embarek. S čínskými experty rozebírali i další teorie o původu nákazy, které se během roku objevily v tisku. „Debata byla velmi otevřená a přímá,“ prohlásil, ale detaily nenabídl. „Řídíme se vědou a fakty. Pokud bychom se honili za duchy, ničeho nedosáhneme,“ objasnil Embarek.

Ke konspiračním teoriím řekl, že je nutné odhalit jejich základ. „Musíme být schopní racionálně vysvětlit tyto iracionální příběhy. Musíme porozumět tomu, proč některé konspirace na první pohled dávají smysl,“ dodal Embarek.

Zatímco Embarek tvrzení, že koronavirus pochází z wuchanského virologického ústavu, např. bývalý americký prezident Donald Trump loni prohlásil, že existuje dostatek důkazů o tom, že koronavirus unikl právě odtud.

Netopýři a luskouni

Dohady o původu koronaviru vyvolaly mnoho debat, většina vědců sice věří, že virus SARS-CoV-2 je přírodního původu a na lidi se přenesl z netopýrů nebo jiných živočichů, možná právě na wuchanském tržišti, kde se prodávala divoce žijící a exotická zvířata.

Někteří ale spekulují, že virus zachycený ve volné přírodě mohl být v laboratoři podroben experimentům, které zkoumaly riziko přenosu na člověka. Uniknout z laboratoře podle této teorie mohl prostřednictvím nakaženého zaměstnance, píše Reuters.

Vládnoucí čínská komunistická strana naopak tvrdí, že virus pochází ze zahraničí, například z dovezených mořských plodů. To však zahraniční vědci odmítají.

Odebírali vzorky z čínských jeskyní

Netopýry a luskouny zmínil podle agentury Reuters na tiskové konferenci 9. únorai vysoký představitel čínské národní zdravotnické komise (NHC) Liang Wan-nien, prokázat je jako původce nákazy se ale podle něj zatím nepovedlo.

Liang uvedl, že experti při pátrání po původu viru kromě jiného odebrali vzorky z čínských jeskyní obývaných netopýry, nový typ koronaviru tam ale nenašli. „Fakt, že se virem SARS-CoV-2 snadno nakazí také norci a kočky, naznačuje, že rezervoárem mohou být i další živočichové. Dosavadní výzkum je ale nyní nedostatečný,“ podotkl Liang.

Podle Lianga se mohl virus, který způsobuje covid-19, šířit nejprve v jiných regionech, než byl v prosinci 2019 zaznamenán ve Wu-chanu. Liang potvrdil, že jedním z ohnisek infekce ve Wu-chanu bylo tržiště, nákaza se ale podle něj vyskytovala i v jiných částech města. Jak se virus na tržiště dostal, nejsou zahraniční a čínští vědci nyní schopni určit.

Video  Blatný přiznal nefunkčnost opatření. Po Češích ale chce, aby je neobcházeli  - ČTK
Video se připravuje ...

AliAlice ( 13. února 2021 10:05 )

Myslím,že my se nemusíme obávat,protože jak bylo opozicí sděleno v čele s Fialou,tak řešení mají...

CAVESMAN ( 9. února 2021 18:02 )

Zeptal bych se v USA Když o tomto druhu viru psali už pomalu 2 roky před pandemií

MAMKA2316 ( 9. února 2021 17:43 )

WHO NEVĚŘIM ANI SLOVO ??KDO POSILA TY POSTŘIKOVÉ LETADLA ??NA TO ASI JEŠTĚ TAKY NEPŘIŠLI UDAJNE NA ROZDÍL OD ŠVÉDU POLÁKU ATD ???

Maximilian ( 9. února 2021 17:21 )

Pokud viníka nenajdou,bude to pokračovat napořád

hejhej ( 9. února 2021 15:52 )

Že jde o chemické viry se zdá být nyní víc než jasné, tak je musí stále někdo vypouštět. Kdo má zájem na snížení populace ???? Kdo chce prosperovat na vakcínách ??? Tam někde hledejte viníka WHO!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa