Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rekordman Biden: Nový americký prezident podepsal v krátkém čase nejvíce příkazů od války

Autor: ČTK - 
4. února 2021
21:30

Za první dva týdny úřadování podepsal americký prezident Joe Biden více exekutivních příkazů než všichni jeho pováleční předchůdci za první měsíc v Bílém domě. Na svém webu to uvádí veřejnoprávní rozhlas NPR, který analyzoval dosavadní kroky nové hlavy státu. Ačkoli počet příkazů je mimořádný, obsah nových dekretů údajně nevybočuje ze zažité praxe.

Podle NPR má Biden po dvou týdnech na kontě 28 exekutivních příkazů. Za první měsíc v prezidentské funkci jich více stihl pouze Franklin Roosevelt, který jich v roce 1933 podepsal třicet. Bidenův předchůdce Donald Trump podle záznamů federální vlády danou pravomoc za první měsíc mandátu použil dvanáctkrát a Barack Obama šestnáctkrát.

Nový šéf Bílého domu zároveň nevyužívá pouze exekutivní příkazy, ale i další nástroje, které média zahrnují do kategorie prezidentských výnosů. Vydal několik „proklamací“, deset prezidentských memorand a dva dopisy, které ohlásily návrat USA k pařížské klimatické dohodě, respektive ke Světové zdravotnické organizaci.

Soudy mohou exekutivní příkazy zrušit

„Ale zatímco počty jsou vysoké, tyto kroky nejsou nijak přelomové. Volají po vytvoření pracovních skupin, dávají institucím pokyn zahájit regulatorní proces nebo prozkoumat úpravu norem,“ píše NPR. Média už předtím poukazovala, že mnohá z Bidenových nařízení pouze anulují Trumpova opatření.

Exekutivní příkazy nevytvářejí nové zákony a jsou pro americké prezidenty jednoduchou cestou k prosazování agendy. Bidenovi se podle AP podařilo v rychlosti zrealizovat změny, které by v legislativním procesu možná zcela ztroskotaly. Tyto změny ovšem mohou být relativně krátkodobé. „Jak se přesvědčil Donald Trump se svými ambiciózními a často nešťastnými exekutivními kroky, soudy je mohou v mžiku pohřbít. Kongres je může v zásadě přehlasovat, přinejlepším jsou pak v platnosti pouze do doby, než převezme moc prezident s jiným smýšlením,“ napsala AP.

Bez podpory republikánů budou další dekrety přibývat

Nestabilitu takových opatření ukazuje případ zákazu podporovat státními penězi zahraniční organizace, které provádějí potraty nebo poskytují konzultace ohledně interrupcí. Původně jej zavedl Ronald Reagan v roce 1984, načež se při střídání republikánských a demokratických prezidentů zákaz opakovaně odvolává a obnovuje. V politickém „ping-pongu“ pokračuje i s Bidenem, který minulý týden tzv. pravidlo o Mexico City znovu zneplatnil, čímž zvrátil rozhodnutí Trumpa.

Poslední republikánský šéf Bílého domu v průběhu celého svého mandátu prezidentské dekrety využíval poměrně intenzivně, kromě daňové reformy z konce roku 2017 ale mnoha velkých legislativních úspěchů nedosáhl. Biden se na začátku svého prezidentství zdá být odsouzen k podobnému osudu, protože jeho Demokratická strana nemá v Kongresu příliš silnou pozici, byť obě komory kontroluje. S podporou republikánů pro své plány kolem ochrany klimatu či sociální politiky prezident počítat nemůže.

e.lesanova ( 5. února 2021 00:34 )

Kolik z nich aspoň přečetl?? Vypadá to, že na funkci prezidenta dostali dostatečně poslušnou ovci....Stačil by do týdne rozpoutat další světovou...

Zobrazit celou diskusi