Nákaza covidem-19 z povrchů a jídla: Jak dlouho přežívá virus ve vzduchu?

Autor: ula - 
16. srpna 2021
05:00

Když se objevily první nakažení covidem-19, zásadní otázka byla, jak se koronavirus přenáší. Stejně jako jiné virové onemocnění je nejrizikovější přenos prostřednictvím kapének. Spekulovalo se i o tom, že je možné nakazit se kontaktem s různými povrchy, při nákupu potravin nebo při konzumaci jídla. Podle studie publikované v časopise The New England Journal of Medicine vědci sice detekovali vir na různých površích, není však jasné, jak velké je riziko nákazy. Co na to říká český Státní zdravotní ústav (SZÚ)?

„Podle studie publikované v časopise The New England Journal of Medicine je virus způsobující koronavirové onemocnění (covid-19) několik hodin až dní stabilní v aerosolech a na površích. Vědci zjistili, že virus SARS-CoV-2 byl detekovatelný v aerosolech až tři hodiny, na mědi až čtyři hodiny, na kartonu až 24 hodin a až dva až tři dny na plastu a nerezové oceli. Neporézní povrchy tedy umožňují delší přežívání viru,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Jak dlouho přežije virus ve vzduchu?

Studie ze září 2020 v The LancetTrusted Source zjistila, že když vědci otřeli různé povrchy v nemocnici v Itálii, pouze jeden předmět byl pozitivně testován na SARS-CoV-2. Došli tedy k závěru, že pokud lidé dodržují standardní postupy dezinfekce, je riziko přenosu z povrchů nízké.

Za primární způsob přenosu viru se stále považuje přenos vzdušnou cestou, tedy kapénkami při kašlání, kýchání, ale také při smíchu, zpěvu i mluvení.

Studie The New England Journal of Medicine také zjistila, že virus přežívá ve formě aerosolu ve vzduchu až tři hodiny. Vědci ovšem naznačili, že jejich pokus skončil právě po třech hodinách a virus byl stále aktivní, doba, kdy tedy  SARS-CoV-2 může ve formě aerosolu přežít, může být i delší. Svou roli ale může hrát i teplota a vlhkost vzduchu.

Jak dlouho vydrží covid-19 v jídle?

V současné době neexistuje žádný přímý důkaz, že by se člověk mohl nakazit covidem-19 z jídla. Světová zdravotnické organizace (WHO) uvádí, že koronaviry potřebují k přežití živého hostitele a nemohou se množit na obalech potravin. WHO doporučuje mýt ovoce a zeleninu jako obvykle a před jídlem si důkladně mýt ruce. Lidé by neměli sdílet nemyté talíře, příbory nebo sklenice s jinými lidmi.

Jak tedy zabránit přenosu covidu-19?

  • časté mytí rukou mýdlem a vodou po dobu nejméně 20 sekund
  • dezinfekce rukou pomocí prostředku, který obsahuje alespoň 60 % alkoholu, pokud není k dispozici voda a mýdlo
  • nedotýkat se obličeje, zejména očí nebo nosu, neumytýma rukama
  • Udržovat odstup od lidí nejméně dva metry
  • nosit roušku či ochranu úst ve vnitřních prostorách
  • kašlat a kýchat do kapesníku nebo do vnitřní části lokte a použité kapesníky okamžitě zlikvidovat
  • Časté čistění a dezinfekce povrchů, kterých se často dotýkáme - kliky, vypínače, mobilní telefony, apod.

Lze se nakazit kontaktem s povrchy?

Podle posledních dostupných epidemiologických údajů a studií není přenos z povrchů hlavní cestou šíření SARS-CoV-2 a riziko je považováno za nízké. Hlavním způsobem přenosu jsou stále kapénky, které se šíří vzdušnou cestou. Ve většině situací stačí ke snížení rizika pravidelné čištění povrchů mýdlem nebo saponátem.

Dezinfekce se doporučuje zejména v prostředí, kde byl v posledních 24 hodinách potvrzen nakažený covidem-19.

Video  Muž po prodělání covidu přestal chodit. Ze silného postcovidového syndromu mu pomohly rehabilitace  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

bizon_pepa ( 16. srpna 2021 11:10 )

Hodně zajímavá studie. Podobná se dělala i u nás. Zkontrolováno byla zábradlí v několika obchodních centrech a nenašlo se ani Ň. Zřejmě to bude souviset i s tím, ze u nás se žádná vakcina nenabízí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa