Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Konec dohadů: „Koronavirus pochází z Číny,“ tvrdí expert WHO a přidal netopýry

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
11. února 2021
21:04

Australský člen týmu Světové zdravotnické organizace (WHO), který v posledních dnech pátral po původu koronaviru v čínském Wu-chanu, uvedl, že koronavirus s jistotou začal v Číně a následně „explodoval“ na mokrém trhu ve Wu-chanu, kde se ze zvířat přenesl na člověka. Dominic Dwyer vyvrátil tvrzení Číny, že by se koronavirus dostal do země na mraženém hovězím mase z Austrálie, informoval list Daily Mail.

Tým WHO se zatím nedopátral přesného původu koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19, šéf týmu Ben Embarek ale na poslední tiskové konferenci prohlásil, že je „pravděpodobně přírodního původu a jeho hostitelem mohli být netopýři“. Zároveň WHO vyvrátila teorie o tom, že koronavirus unikl z wuchanské laboratoře. „Vysoce nepravděpodobné,“ řekl k této hypotéze Embarek.

Nesrovnalost mezi výroky expertů WHO

Čína však dál podporuje verzi, že koronavirus nevznikl v jejich zemi, ale byl sem zavezen, a to z Austrálie. Proti tomu ale vystoupil australský mikrobiolog Dwyer, jeho prohlášení je v rozporu i s Embarekovými slovy, i ten totiž v souladu s propagandou Komunistické strany Číny uvedl, že není vyloučené, že k vypuknutí pandemie mohl vést import mražených surovin.

„Důkazy o tom, že pandemie mohla začít i mimo Čínu, jsou velmi limitované. Ano, nějaké důkazy existují, ale nejsou moc kvalitní,“ sdělil Dwyer tisku. „Víme, že jiné viry blízké současnému koronaviru mají hostitele v netopýrech. Je známé také, že i viry MERS a SARS v roce 2003 vzešly z netopýrů. Je zřejmé, že netopýři nerespektují státní hranice a lze je najít i mimo Čínu v jihovýchodní Asii a jinde ve světě,“ objasnil Dwyer.

Počátek koronaviru v Číně: Listopad 2019, možná i dřív

Australský expert se domnívá, že z netopýrů se virus přenesl na „prostředníka“ – zřejmě luskouny nebo kočky, jejichž maso se na čínských mokrých trzích prodává, a následně se přenesl na člověka. „Myslím, že virová exploze ve Wu-chanu jen umocnila situaci, koronavirus se zřejmě už několik týdnů mezi lidmi šířil,“ řekl Dwyer. Jeho prohlášení je v přímém rozporu s verzí předloženou WHO a čínskou vládou.

Australan je toho názoru, že koronavirus se ve Wu-chanu šířil od listopadu 2019, možná i dříve. Zbytek týmu WHO se přitom shodl na tom, že dřív než v prosinci 2019 v Číně koronavirus nebyl. Dwyer připustil, že čínské úřady nemusely o šíření nákazy vědět, protože zaznamenávaly až případy s těžkým průběhem nemoci, ty se podle všeho začaly objevovat až v prosinci. Australan také připomněl kampaň, kdy se čínská vláda snažila umlčet všechny, kdo se snažil informovat o epidemiologické situaci ve Wu-chanu a celé provincii Chu-pej.

Dwyer zároveň popsal náladu, s jakou se tým WHO v Číně setkal. Vypověděl, že se střetli se „zřetelnými odlišnostmi“ a proběhlo několik „vyhrocených debat“, jinak prý ale Číňané byli velmi pohostinní. „Myslím, že Čína má jiný pohled na to, co je a co není důležité,“ dodal Dwyer. Jeho výroky jen dál umocnily diplomatickou krizi mezi Austrálií a Čínou.

Video  Rekordní nadúmrtnost a největší pokles naděje dožití od války. Expertka promluvila o vlivu covidu  - Blesk
Video se připravuje ...

mrkevmrkev ( 12. února 2021 04:46 )

Pravděpodobně? Takže nic jistého.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa