Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi s příznaky covidu nezůstávají doma. Neodpustí si ani návštěvy rodin, ukázal průzkum

Autor: ula, ČTK - 
10. února 2021
14:13

S příznaky covidu nezůstává doma podle výzkumu iniciovaného Světovou zdravotnickou organizací (WHO) 46 procent Čechů. Podle odborníků z České lékařské společnosti JEP to může to být důvod masivního šíření nákazy. Zásadu ruce, roušky, rozestupy nedodržuje až 33 procent dotázaných.  Za mediální bublinu považuje covid 45 procent Čechů. Jen 18 procent lidi pokládá nákazu za vysoké riziko. Opatření zaměřená na kontrolu pandemie lidé dostatečně nedodržují, byť je považují za vcelku správná, ale často obtížně srozumitelná a proveditelná. Navíc se odmítáme vzdát návštěv rodiny a přátel.

Podle 40 procent Čechů přijatá protiepidemická opatření zbytečně omezují jejich osobní svobodu. „Ukazuje se, že v české společnosti je velký podíl těch, kteří preferují osobní svobodu před ohledem na druhé, což se v době pandemie ukazuje jako nevýhodné,“ uvedla Helena Hnilicová z Ústavu veřejného zdravotnictví a medicínského práva 1. lékařské fakulty univerzity Karlovy. V průzkumu oslovila agentura Ipsos v srpnu, listopadu a lednu 1000 respondentů.

Češi s příznaky covidu nezůstávají doma

Vnímání rizika nákazy je mezi respondenty relativně nízké, byť se za posledních pět měsíců zvýšilo z 22 % na 34 %. S přetrvávající epidemií narůstá u obyvatel pocit bezmoci: v průběhu pěti měsíců narostl o 7 %, z 23 na 30 %. Jedním z nejdůležitějších zjištění je skutečnost, že 46 % respondentů, kteří mají pocit, že trpí symptomy infekce koronaviru, nezůstávají doma a vystavují tak své okolí možnému šíření infekce. To svědčí o nízké úrovni prosociálního chování a zodpovědnosti vůči společnosti,“ říká PhDr. Helena Hnilicová.

Strach z nákazy na odběrovém místě

Ukázalo se, že pro Čechy není problém se jít otestovat. Více než 55 % lidí je odhodláno se nechat otestovat, pokud by měli příležitost. Považují to za způsob, jak ochránit druhé. Na druhou stranu ti, kteří se nechtějí nechat testovat, nevěří, že by testy byly spolehlivé, a bojí se nákazy na odběrovém místě.

Video  Blatný o antigenním testování: Máte pozitivní výsledek? Běžte domů, zůstaňte v izolaci  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Češi nerozumí opatření, vládě nevěří

Autoři výzkumu konstatují, že úroveň znalostí, týkajících se rizik, je relativně vysoká a mezi prvním a třetím šetřením se ještě zvýšila až na 96 %. „Co je ovšem zvláště znepokojující, je značný pokles srozumitelnosti opatření, které směrem k veřejnosti komunikuje vláda a ministerstvo zdravotnictví: celkem 45 % respondentů soudí, že je pro ně obtížné porozumět tomu, co se jim říká a co se po nich chce,“ říká vedoucí řešitelského týmu PhDr. Zdeněk Kučera.

Vládě podle průzkumu nevěří 76 % lidí, ministerstvu zdravotnictví 66 procent. Naopak zdravotníkům přes 80 % lidí důvěřuje, což podle Hnilicové vede paradoxně k tomu, že opatření dodržují méně a spoléhají se na pomoc zdravotnictví. Z přijatých opatření lidé nejméně omezují setkávání s rodinou a přáteli.

Důvěra v očkování roste

„Podle našich zjištění došlo k nárůstu o 15 %, z 38 % na 53 %. Poprvé tedy více než polovina dotázaných je odhodlána nechat se očkovat. Statisticky vyšší míru odhodlání projevují ti, kteří jsou přesvědčeni, že virus je jim nablízku, kteří nevěří, že pandemie představuje jen mediální bublinu, a rozhodnuti jsou spíše muži než ženy,“ konstatuje členka výzkumného týmu MUDr. Alena Šteflová, Ph.D., a dodává, že „až 85 % dotázaných vnímá důležitost očkování jako faktor pro návrat k životu bez restrikcí, především k setkávání s rodinou, přáteli a cestování. Důležitým faktorem se ukazuje doporučení vakcíny praktickým lékařem a také její bezplatnost“.

Nejvíce lidé věří lékařům

Za necelé tři týdny uplyne rok od zachycení prvého případu nákazy novým koronavirem v České republice. Od té doby se prokázala nákaza již u více než jednoho milionu osob, bylo provedeno více než šest milionů testů a nemocniční léčbu prodělává pravidelně kolem šesti tisíc pacientů. „Uvedená čísla svědčí o mimořádném nasazení lékařů a dalších zdravotníků a fakt, že takové extrémní zatížení zvládají, naznačuje, že naše zdravotnictví je v lepší kondici, než se někdy tvrdí,  byť je to za cenu enormního úsilí. Lékaři jsou považováni za nejdůvěryhodnější mezi všemi osobami a institucemi, které se snaží problém řešit, ať už to jsou lékaři v nemocnicích (mají důvěru 83 %) nebo praktičtí lékaři (80 %),“ prohlásil prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., předseda České lékařské společnosti J.E. Purkyně.

Podle exministra zdravotnictví nebylo české zdravotnictví na pandemii připraveno Podle exministra zdravotnictví nebylo české zdravotnictví na pandemii připraveno | ČTK/Kubeš Slavomír, Blesk:Jakub Poláček

kedris ( 11. února 2021 02:23 )

tito vládci dávno ztratili čest a sv+domí, je to pro ně jen papír, prázdný výraz, ale sami se upsali ďáblu(jejich duše jim už nepatří) a ten je za každý dobrý skutek odmění, jejich vírou jsou plné truhly a moc...

nespokojeny ( 10. února 2021 20:37 )

Česká neukázněná a zbabělá povaha.

javor ( 10. února 2021 19:24 )

(Y Jen jestli tě to nebude lechtat až ti ji strčej do pr..le.

iFender ( 10. února 2021 17:45 )

My uz jsme halt takovi cesti furianti.Porad vsechno obchazet s necim "vychcavat".Co na na nas plati je represe a bez pardonu jedine tak se to necha odnaucit.

Covid_19 ( 10. února 2021 15:49 )

vládní nařízení nedodržují ani ministři, ani prezident, tak proč něco chtějí po občanech? Nařízení se tak rychle mění, že většina občanů rezignovala na to, aby je každý den studovali, co platilo včera a co platí dnes

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa