Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Královská rodina se pochlubila druhým potomkem. „Dračí princ“ (5) má brášku

Autor: Darina Jíchová - 
18. dubna 2021
21:42

Bhútánský král Džígme Khesar Namgjel Wangčhug (41) tento týden s celou rodinkou, manželkou a královnou královny Džetsun Pemou (30) a dvěma syny, pětiletým dědicem trůnu „dračím princem“ Džígmem Namgjelem Wangčhugem a ročním princátkem Ugjenem navštívil město a stejnojmennou provincii Mongar a jednu z jeho dominant, pevnost Mongar Dzong. Mladší z princů se narodil loni na počátku pandemie koronaviru, informoval list Daily Mail.

Královská rodina sdílela fotky z výletu na svém facebooku, pro malého prince Ugjena to byla vůbec první návštěva v mongarském regionu, jeho starší bratr a dědic trůnu si povídal s obyvateli města a volné chvíli si krátil kreslením se sestřenicí Dečo Pemou Wangčhug. Lidé se podle místního tisku „rozplývali nad roztomilostí“ královských synků. Královská rodina se obecně v himálajském státu těší velké oblibě.

Král se zastavil také v klášteře nejvyššího duchovního vůdce země Jea Khenpoa v nedaleké vesnici Autsho. V himálajském chrámu, kde žije kolem 80 buddhistických mnichů, korunní princ zapaloval tradiční máslovou lampu, malému chlapci se ale úplně tak nedařilo a musela mu asistovat babička, královna matka Tshering Yangdoen.

Bhútánský král Džigme Khesar Namgjel Wangčhug (41) v době koronaviru. Bhútánský král Džigme Khesar Namgjel Wangčhug (41) v době koronaviru. | Instagram královské rodiny Bhútánu

Královnu doprovázela její starší sestra Ashi Yeatso Lhamo, která je provdaná za králova mladšího bratra Džígmeho Dordžiho Wangčhuga. Ženská část královské rodiny rozmlouvala s místními, královna se na požádání ochotně fotila. Vztahy mezi rodinami královských manželů jsou více než úzké, i vladařova mladší sestra se totiž provdala za jeho švagra.

Koronavirus v Bhútánu

Král Džígme u příležitosti oficiální návštěvy jednal i s tamními odborníky na zvládání pandemie koronaviru. On i jeho rodina jsou během covidové krize velmi aktivní, pravidelně například navštěvují nemocnice a dohlížejí na dodržování restrikcí. I během návštěvy měli členové královské rodiny až na děti nasazené roušky, pokud už ústenky odložili, snažili se alespoň dodržovat bezpečné rozestupy.

Podle dostupných údajů se od počátku pandemie v zemi nakazilo 934 lidí, pouze jeden člověk covidu-19 podlehl. V současnosti se průměrný denní nárůst pohybuje kolem 5 případů.

„Himálajští William a Kate“

Král Džígme je mezi lidmi skutečně až neuvěřitelně populární, trůnu se ujal v roce 2008 po abdikaci svého otce. Stejně jako jeho manželka i on studoval ve Velké Británii. Na rozdíl od svého otce, který měl 4 manželky, oznámil, že jeho manželství bude monogamní.

Jeho sňatek, ke kterému došlo v roce 2011, vzbudil velkou pozornost médií. Královna tehdy byla ještě studentkou na univerzitě v Londýně, mladý pár se rozhodně netajil vzájemnou náklonností, což u monarchů bylo do té doby nevídané. Dodnes se manželé veřejně vodí za ruce nebo líbají na tváře, to budí sympatie hlavně mezi mladší generací. V Bhútánu se jim přezdívá „himálajští William a Kate“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi