Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Mladík se probral z 11měsíčního kómatu a neví, co je covid, i když ho už sám dvakrát chytil

Autor: shp - 
3. února 2021
13:19

Příběh jako z hollywoodského dramatu se odehrál během koronavirové krize v Anglii. Tři týdny tam před vyhlášením lockdownu srazilo auto v Tutbury v hrabství Staffordshire mladíka Josepha Flavilla (19), který po nehodě skončil v kómatu. Když se z něj probral, neměl tušení, co je covid, i když ho sám dvakrát chytil.

K děsivé autonehodě došlo 1. března 2020. Od té doby strávil Joseph v kómatu téměř 11 měsíců. Student se samými jedničkami byl po nešťastné události transportován do Leicesterské všeobecné nemocnice, kde ležel šest měsíců. Před čtyřmi měsíci byl přepraven do neurologického rehabilitačního centra Adderley Green v Stoke-on-Trentu, uvedl portál Daily Mail.

Během této doby mladík chytil koronavirus hned dvakrát. Jednou, když byl v kómatu, a podruhé, když už se z něj probral. V obou případech se z nemoci zotavil. Vzhledem k tomu, kdy upadl do kómatu, nemá Joseph ponětí, co covid-19 je. I když je nyní jeho stav stále vážný, dělá pokroky. Dokáže už otevřít oči a omezeně hýbat končetinami. S bližními komunikuje přes videohovory mrkáním a úsměvy.

Po probuzení z kómatu dělá velké pokroky

Jeho teta Sally Flavillová-Smithová řekla: „Zpočátku měl oči otevřené, ale na nic nereagoval. Během posledních pár týdnů však udělal velké pokroky. Opravdu se snaží, mrká a usmívá se. Na pokyny hýbe končetinami. Dělá velké pokroky. Snažíme se zůstat pozitivní.“ Rodina k Josephovi nesmí na návštěvy kvůli koronavirovým opatřením.

Komunikují proto spolu přes Facetime. Jakmile Joseph vidí příbuzné nebo kamarády, okamžitě se jeho tvář rozzáří. „Nejlepší je, že jsme ho viděli nedávno. Zdá se to jako malý pokrok, ale skutečnost, že si dokáže plácnout se zdravotní sestřičkou, je opravdu velký krok kupředu. Pro jeho maminku je nepředstavitelně těžké, že ho nemůže navštívit,“ pokračovala teta Sally.

O pandemii nemá ani tucha

Také nevíme, na kolik tomu rozumí, protože k nehodě došlo před prvním lockdownem. Jako by prospal celou pandemii. Je to těžké, jak vysvětlíte pandemii někomu, kdo byl v kómatu? Poranění mozku je velká neznámá, takže nemáme ponětí, co očekávat,“ dodala. Rodina na podporu Josepha založila dobročinnou stránku, kde mohou lidé přispět na jeho léčbu. Jeho osudy lze sledovat i na webové stránce.

Video: Odborník o mutacích koronaviru

vaber ( 4. února 2021 08:20 )

semeniště kovidu jsou nemocnice a jak je vidět prodělaná nemoc žádné protilátky nevytvoří ,tak jak to dokáže očkování

spania ( 3. února 2021 14:49 )

Tak snad bude mít štěstí a zotaví se.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa