Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Holčičce (12) začaly padat vlasy po trsech: Našla nové sebevědomí, ale rodiče se bojí šikany

Autor: jžk - 
28. února 2021
22:23

Dvanáctiletá Lola Robertsová trpí autoimunitním onemocněním již sedm let, za poslední rok jí však vypadaly téměř všechny vlasy. Její rodiče se obávají, že se kvůli tomu stane terčem šikany ve škole.

Dívka z Abingdonu ve Velké Británii začala trpět alopecií, když jí bylo pouhých pět let. Lysiny, které jí díky onemocnění vznikaly, však nikdy nebyly větší než několik centimetrů a většinou se tvořily nad uchem a dorůstaly, takže nebylo složité je zakrýt. Loňské léto však začala Lola Robertsová (12) ztrácet vlasy po trsech.

Se ztrátou vlasů se jí začalo vytrácet i sebevědomí. Její rodiče vyjádřili obavy, že ji budou za to její vrstevníci šikanovat, snaží se proto získat finanční prostředky na paruky z pravých vlasů, které jsou velice nákladné. „Vždy měla skvělou partu kamarádů, ale teď přestoupila na druhý stupeň, což je pro ni nový svět, a já se bojím, že by ji v budoucnosti mohly děti napadat,“ řekla pro Daily Mail matka dívenky, Charlotte Newboldová (33).

Spolu s jejím otcem Davidem Robertsonem (34) chtějí zvýšit povědomí o ztrátě vlasů. „Lola se cítí trochu ztracená, vždycky byla velmi optimistická, šťastná a sebevědomá, ale obávám se, že ji tento problém v budoucnosti ovlivní,“ podělila se o trápení paní Newboldová, která zveřejnila stav vlasů její dcerky na facebooku, aby pro ni sehnala pomoc. Steroidní krémy na předpis, které Lola dostala, totiž neměly žádný účinek.

Pár, který má ještě sedmiletou dcerku, uvedl, že alopecii v rodině nikdy neměli. „Lola je první, takže jsem o tom nikdy do té doby neslyšela. Za poslední rok se několik menších lysin zvětšilo a ona ztratila téměř polovinu svých vlasů. Temeno hlavy má úplně plešaté,“ prozradila maminka a dodala, že díky facebooku se toho o onemocnění dozvěděla víc, než za posledních sedm let, kdy byla dívka diagnostikována. „Je díky tomu více optimistická, takže si teď zkouší paruky a vymýšlí nové účesy,“ dodala paní Newboldová, která nyní chce o alopecii zvýšit povědomí ve společnosti.

Markéta Endlová není typickou blogerkou. Její blog je sice o mateřství, ale o trochu jiném. O tom, jaké to je, když se vám narodí postižené dítě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi