Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Nemoc jí vzala vlasy i ochlupení. Ve škole se jí posmívali, dnes má Karolína rodinu

Autor: bud - 
1. června 2018
05:20

Karolína přišla před šesti lety o vlasy, řasy i všechno ochlupení na těle. Naplno u ní propukla totální alopecie, která ji trápí už od dětství. „Spolužáci se mi posmívali,“ vzpomíná žena v rozhovoru pro Blesk Zprávy. S nepříznivou nemocí se dokázala vyrovnat až po letech. Dnes má rodinu, narodilo se jí dítě a plánuje, že bude učit ve škole.

„Začalo to někdy v pubertě, kdy mi diagnostikovali alopecii areata. To znamená, že mi vypadávala ložiska. Vždycky, když bylo nějaké větší nervové vypětí, tak vlasy padaly,“ vzpomíná Karolína Ondrášková.

A před šesti lety přišel šok – vypadaly jí nejen všechny vlasy, ale i obočí, řady i tělesné ochlupení. Totální alopecie definitivně a nevratně zasáhla do jejího života. Jde totiž o autoimunitní onemocnění, které není možné vyléčit.

„Musela jsem se naučit s tím žít. Ale je to náročné, hlavně finančně, protože je nutné si kupovat paruky. A trpí i sebevědomí,“ říká Karolína. V dětství zažívala i to, že se jí posmívali spolužáci. Ale později už se setkávala jen s podporou. „Chce to jen čas a projít si tím. Jenom čas mi pomohl. I když mě podporovala rodina, stejně jsem z toho byla špatná,“ dodává.

Řasy si nalepí a lidé nic nepoznají

I po letech je občas nervózní, když se vydá na veřejnost. „Vždycky se rozhlížím, jestli se na mě někdo podivně nedívá a nevidí to. Ale většinou se mýlím a lidé si toho ani nevšimnou. Když mám paruku, namalované obočí a nalepené řasy, tak lidé nemají ani ponětí, říká.

Dnes má Karolína rodinu a nedávno se jí narodilo dítě. „Partnerovi to nikdy nevadilo. Věděl to o mně už dříve a neměl s tím sebemenším problém,“ dodává Karolína s tím, že nemoc naštěstí není dědičná. Dětem by se chtěla věnovat i profesně, ráda by učila ve škole a teď si k tomu dodělává potřebné vzdělání.

Stres, výživa i špatná imunita

Totální alopecie je autoimunitní onemocnění, které se projevuje vypadáváním vlasů a často i ochlupení. Příčiny mohou být různé, ať už jde o stresové vypětí, chybnou výživu nebo špatnou imunitu. Nemoc může mít i genetické základy a postihuje přibližně 1 z 250 tisíc žen a zhruba dvojnásobný počet mužů.