Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sluníčko vylákalo davy Britů ven, politici se děsí: Plné parky, pláže i „grilovačka“

Autor: Darina Jíchová - 
31. března 2021
11:05

Když v pondělí britská vláda přistoupila k další vlně rozvolňování restrikcí spojených s koronavirem, premiér Boris Johnson nabádal k opatrnosti a obezřetnosti, hlavně v otázce venkovního setkávání. Povoleny jsou v současnosti skupiny do šesti osob, lidé se ale neudrželi, vůbec nejteplejší březnový den od roku 1968 je vyhnal ven. Lidé se hromadně slunili na plážích i v parcích, musela zasahovat i policie, uvedl list Daily Mail.

Úterý 30. března se zapíše do dějin jako jeden z nejteplejších březnových dnů v Británii, v Londýně bylo jako na Mallorce a lidé si užívali krásné teploty 24,5 stupně. Například v parku ve městě Leeds si lidé udělali „grilovačku“, vytáhli deky i vodní dýmky. Přísné nařízení „držte se doma“ už sice v Anglii neplatí, nicméně skupinky v parku kolem jedné deky byly rozhodně větší než povolených 6 osob. V některých anglických parcích už v pondělí musela policie vyhlásit zákaz pití alkoholu.

Ministr: Nepokazme si to

V Brightonu byli lidé z tepla a svobody tak nadšení, že na pláži uspořádali party, večírek se protáhl až do noci. Británie jako celek v posledních týdnech slaví úspěch, koronavirus se jim daří zvládnout, na výbornou pokračuje i vakcinace obyvatelstva a prvotní studie ukazují, že na 55 procent lidí v Anglii má protilátky. Možná i proto se lidé rozhodli hodit opatrnost za hlavu a užít si krásného počasí.

Koronavirus v Británii: Sluníčko vyhnalo lidi do ulic, parků a na pláž, (31.03.2021). Koronavirus v Británii: Sluníčko vyhnalo lidi do ulic, parků a na pláž, (31.03.2021). | Reuters

„Ano, klidně si užívejte sluníčka, ale dělejte to bezpečně. Jsme na tom dobře, nepokazme si to,“ vyzýval během úterka ministr zdravotnictví Matt Hancock. Upozornil také na hromadné „nálety“ na britské pláže. „Ještě to chvilku vydržte,“ prosil ministr. Brightonské pláže ale „praskaly ve švech“, podobná situace byla i v parcích, kde po lidech zbyly hromady plastových kelímků a dalších odpadků.

„Byly jich tady stovky, opravdu stovky lidí. Grilovali si tu. Je to dost frustrující, abych byl upřímný. A jasně, chápu to, je nad 20 stupňů, lidé chtějí být venku a užít si počasí. Jsme jen pár týdnů od konce všech restrikcí. Nemůžou to ještě vydržet?“ postěžoval si jeden obyvatel Leedsu.

Nedá se sedět doma

„Buďte féroví, je krásně a v tomhle se nedá sedět doma. Ano, je tu narváno, ale co má člověk dělat,“ reagovala jedna ze studentek, která se v parku opalovala. Už pondělí, kdy se opatření uvolnila, nasvědčovalo tomu, že lidé už nemají trpělivost a chuť být zavření doma. V Nottinghamu se sešel dav lidí, park hlídala policie a nepouštěla tam nikoho s alkoholem.

Počáteční nadšení z uvolnění restrikcí zchladí podle meteorologů déšť, který hlásí na velikonoční svátky, klesne i teplota. Vláda a anglický úřad pro veřejné zdraví PHE rovněž v pondělí oznámily, že neděle byla prvním dnem od září, kdy v Londýně nepřibyla žádná oběť koronaviru.

Video  Praktici: „Máme pacienty, vakcíny ne. Očkovacích center je nadbytek.“ Kde se dostanete na řadu dřív?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa