Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Testování ve firmách dvakrát týdně, chce Havlíček. Rozvolnění před Velikonocemi nevidí

Aktualizováno -
14. března 2021
11:59
Autor: Mii, ČTK - 
14. března 2021
11:46

Firmy zřejmě čeká testování dvakrát týdně. Je to kvůli nízké citlivosti antigenních testů, zvýšení frekvence požadují epidemiologové. Zároveň by se do testování měly zapojit i malé firmy. V pořadu Partie na CNN Prima News to sdělil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Termíny rozvolňování zatím nechce zmiňovat, podle něj to situace nedovoluje. O otevření obchodů se bude diskutovat nejdříve po Velikonocích, uvolnění pohybu by mohlo být možné už před tím.

Havlíček si myslí, že opatření mají svůj pozitivní efekt. „Já jsem přesvědčen, že zabírají (…), čísla do jisté míry korespondují s tím, jaká byla opatření před 14 dny,“ řekl vicepremiér. Podle něj počty nakažených ještě porostou kvůli testování ve firmách. „Nedělal bych závěry z pátku,“ sdělil ke dnu, kdy mezitýdně přibylo o 1500 více případů covidu.

Šéf ODS Fiala konstatoval, že počty nakažených jsou stále katastrofální a ještě horší jsou počty obětí. „Co je naprosto děsivé, je počet zemřelých na počet obyvatel,“ uvedl předseda občanských demokratů. „Pánbůh zaplať, že se konečně začalo testovat ve firmách,“ dodal s tím, že se ale začalo pozdě. Havlíček odvětil, že to dříve nebylo možné, protože na evropském trhu nebyl dostatek kvalitních testů na samotestování, začaly chodit až před třemi týdny.

Kritiku, že vláda testování firem nepřipravila dobře, Havlíček odmítl. „Funguje to,“ tvrdí vicepremiér a pochválil podniky, že odvádí úžasnou práci. Přiznal, že celý systém zřejmě čeká ještě úprava, zejména kvůli nižší citlivosti antigenních testů. „Vážně uvažujeme o tom, že samotestování by se dělalo dvakrát týdně,“ sdělil Havlíček. Dle jeho slov to doporučili epidemiologové, se kterými mluvil. O záležitosti se bude v pondělí mluvit na vládě. Zároveň se bude hovořit i o testování u malých firem.

Na testy v současnosti stát firmám přispívá 60 Kč, jejich cena je ale podle Fialy 120 až 150 korun, což zejména pro menší podniky představuje velkou zátěž. Podle Havlíčka cena postupně klesá pod 100 korun a brzy se přiblíží 60 korunám. Vláda proto neuvažuje o zvýšení příspěvku, protože podle Havlíčka by se cena testů zastavila na této vyšší úrovni.

Pořád není jasné, co bude za týden

Uvádět konkrétní sliby o rozvolňování by zatím podle Havlíčka nebylo seriózní. Aktuální situace to nedovoluje. „Co se týče uvolňování volnočasových aktivit, jako obchody, budeme o tom diskutovat zřejmě po Velikonocích,“ řekl vicepremiér.

V tuto chvíli se dle jeho slov můžeme dočkat maximálně jistého uvolnění pohybu, jak zmínil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Ale i nad tím visí otazník. „My se domníváme, že po tom posledním lockdownu bychom se mohli už nadechovat,“ byl opatrný Havlíček.

Nouzový stav, na který jsou opatření navázaná, nyní platí do 28. března. K prodloužení bude vláda potřebovat souhlas Sněmovny. Nouzový stav v Česku platí nepřetržitě od loňského 5. října.

Opozice žádá po vládě harmonogram rozvolňování, v uplynulém týdnu představila svůj návrh koalice Spolu. Podle Fialy je třeba dát lidem představu, s čím mohou počítat v příštích měsících. Konkrétní parametry, na kterých by jednotlivé scénáře měly záviset, chce opoziční expertní Anticovid tým v pondělí konzultovat i s bývalým členem pracovní skupiny ministra zdravotnictví a děkanem Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislavem Maďarem nebo bývalým národním koordinátorem testování Mariánem Hajdúchem.

Video  Havlíček: „Ano, udělali jsme to blbě“ O chybách vlády, potížích s rozvolněním i mrtvém „psovi“  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Ksel ( 15. března 2021 10:23 )

Havlíček a jeho vládní kumpáni opět podvedli občany. Dobře si pamatuji jak před třemi týdny žadonili a svorně tvrdili: "Pojďme to ještě vydržet tři týdny a pak už bude dobře". Babišova vláda se jasně vyprofilovala jako vláda politických hochštaplerů. Rok jsme vydrželi a vinou Havlíčka a spol. se situace stále víc horší. Havlíček a spol. zadlužili stát biliónem korun a jen napáchali kolosální škody. Havlíček, Babiš, Hamáček & spol. by měli stanou před trestním soudem.

kedris ( 14. března 2021 22:30 )

nejsem naštěstí pražák jako ty, kde je uložena ,,vláda,, a zlo...zplozenče temnot

Ksel ( 14. března 2021 20:15 )

Havlíček se prezentuje jako stále víc provařený vládní lockdownový ideolog a respirátorový fetišista.

kedris ( 14. března 2021 19:22 )

ERIKCOM?? tot troll, nebo placený zvrácenec?? sorry jako...))

paralenka ( 14. března 2021 18:58 )

Vidím, pokroku, že máte s Uživatelem pořádný slovní průjem, kdo to má číst, pořád melete dokola.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa