Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Letadla záměrně rozsévají covid, bojí se někteří Češi. Stopy bludu vedou do Ruska

Autor: Markéta Mikešová - 
14. března 2021
05:30

„Šokující letový záznam doslova vyráží dech!“ zní titulek nejmenovaného dezinformačního webu o údajném rozsévání covidu na území Česka pomocí letadel. Teorie vypadá už od pohledu úsměvně, přesto se najdou Češi, kteří věří, že k podobným nekalostem u nás dochází. A stěžují si pak i na obyčejné zemědělce, kteří jen hnojí svá pole pomocí letadel, jak se přesvědčilo Zemědělsko-obchodní družstvo Žichlínek. Kde se představa o leteckém práškování covidu vzala? Stopy vedou do Ruska.

Diskuze o možném rozšiřování covidu pomocí letadel na české scéně existuje déle, v posledních dnech ale nabrala na obrátkách po textu jistého webu, který ministerstvo vnitra hodnotí jako dezinformační, proto jej nebudeme jmenovat.

V jeho článku stojí, že nad Brnem „velmi prapodivně“ kroužilo letadlo společnosti DHL, několikrát celou oblast obletělo, až se nakonec odebralo pryč. Autoři textu spekulují, že toto chování lze vysvětlit jen tím, že letoun nad Brnem rozséval práškovací metodou covid – podle nich tohle je důvodem rostoucích čísel v regionu, zejména britské mutace viru.

Teorii pak na svém facebookovém profilu sdílel nezařazený poslanec Lubomír Volný, známý propagátor konspiračních bludů. „Uvedený letoun společnosti DHL údajně 4x elipsovitě obkroužil Brno. Otázka zní, rozšiřuje někdo tuto biologickou zbraň úmyslně po celém světě? V Brně je největší nárůst nakažených lidí s ‚britskou mutací‘ a nikdo neví, odkud to spadlo a kde se to vzalo,“ napsal bývalý člen SPD.

Hned se chytla i zpěvačka Ilona Csáková, další hledačka alternativních pravd. „Také si myslíte, že nás práškují? Tak to možná zjistíme za pár dnů podle nárůstu pozitivních,“ napsala na sociální síti krátce po Volném.

Letadlo kroužilo jen kvůli mlze

Na oba dva se rychle snesla kritika, poslanec již příspěvek smazal. Na celé teorii totiž není vůbec nic pravdivého, jak záhy vysvětlilo Řízení letového provozu ČR. „Seriózní informace pro některé ‚odborníky‘. Včerejší (čtvrtek 4.3, pozn. red.) přistání DHL v Brně na základě rozhodnutí velitele letounu pro nepříznivé podmínky (hustá mlha) zrušeno, standardní postup,“ reagovalo na nepodložená tvrzení.

Ozvala se také společnost DHL, která zmínila, že zvažuje kontaktování policie. „Letadlo typu Boeing 757-236(SF) s registrací G-BMRJ odstartovalo 4. března 2021 v 5:50 hod. z Lipska (DE) do Brna (CZ). Kvůli přetrvávajícím mlhám a sníženému výhledu na letišti Brno – Tuřany nebylo možné bezpečně přistát, proto bylo letadlo v 7:00 hod. nasměrováno zpět na letiště v Lipsku. Jedná se o pravidelnou leteckou linku DHL Express z Lipska do Brna, která zajišťuje 6x týdně letecké spojení oblastí jižní Moravy a Vysočiny s naším mezinárodním hubem v Lipsku. Náklad z výše zmíněného letu se podařilo doručit v ten samý den, a to ve večerních hodinách,“ vysvětlil podrobně dopravce.

„DHL Express se důrazně vymezuje proti všem konspiračním teoriím. DHL Express dělá maximum pro přepravu zásilek zákazníků při dodržování nejvyšší možné bezpečnosti a všech platných nařízení i po celou dobu pandemie covid-19 trvající od března 2020,“ pokračovala společnost ostrým tónem.

Obavy z práškování v Lanškrounu

Představa už ale žila dál a jen dva dny poté se v podobné situaci jako DHL ocitlo Zemědělsko-obchodní družstvo Žichlínek. O minulém víkendu se rozhodlo pohnojit jedno ze svých polí nedaleko Lanškrouna a zvolilo právě práškovací způsob pomocí letadla. Několik místních obyvatel se okamžitě začalo bát, nabyli dojmu, že družstvo se snaží v regionu šířit covid, a začali na sociální sítě psát vystrašené vzkazy.

I tato firma nakonec musela vysvětlovat, že představa o cíleném rozsévání viru tímto způsobem je šílená. „V sobotu 6.3 jsme si leteckou společností nechali aplikovat ledek amonný s dolomitem na pozemky v blízkosti města Lanškrouna. Tato aplikace je legální a piloti mají zvláštní výcvik a povolení pro nízké přelety,“ uvedl Milan Sulák, hlavní agronom družstva.

Podle něj nebylo možné zvolit klasický způsob hnojení na zemi, protože letošní jaro je vlhčí. „Letecká aplikace probíhá na základě dat GPS – to znamená, že by měla být stejně přesná jako pozemní. V žádném případě nedochází k rozsévání covidu či jiných nežádoucích biologických či chemických záležitostí,“ zdůraznil agronom.

Nemá důkazy, přesto mluví o spiknutí

Šíření covidu pomocí letadel je jedna z mnoha klasických konspiračních teorií, která se jen adaptovala na pandemickou situaci – známé chemtrails. Konkrétně tuto upravenou verzi zřejmě rozšířil proklemelský zpravodajský web News Front v říjnu loňského roku, když publikoval text nazvaný „Názor známého astrologa na hysterii spojenou s covidem, která zachvátila celý svět“.

V něm se nachází video s astrologem Pavlem Sviridovem, jenž popisuje, že covid se šíří pomocí emisí z letadel. Podle něj virus do velkých měst záměrně dováží speciální letouny, které nahradily civilní letadla, jež aktuálně létají ve zmenšené míře kvůli cestovatelským restrikcím. Za celým schématem se podle Sviridova nachází Světová banka a Mezinárodní měnový fond, kteří se „snaží vyhlásit válku lidskému pokolení“.

Žádné důkazy pro žádné ze svých tvrzení astrolog nepředkládá. Jeho jméno se v Česku objevuje jen na dezinformačních webech, osoba je to však reálná, jde o autora několika knih, který je aktivní na sociálních sítích a na svém blogu, kde se mimo jiné staví negativně k rouškám. Před pandemií se hojně vyjadřoval ke světové a domácí politice.

Video s jeho výpovědí o šíření covidu z letadel se eventuálně ocitlo na Youtube, kde získalo několik desítek tisíc zhlédnutí. Přeposílali si jej také lidé v ruských skupinách na facebooku. Dost možná to byl zárodek, který nakonec skončil i v Česku, jelikož právě v Rusku často čerpá původní český zdroj.

Konspirační teorie má nicméně celosvětové zastoupení a zřejmě se poprvé objevila již na počátku pandemie. Server The Guardian upozorňuje, že již v květnu loňského roku se potenciálních práškovacích letadel „šířících covid“ báli obyvatelé Mexika.

Video  Analytik Vrabel: Vláda nechápe závažnost situace a nemluví jedním hlasem. A podivné výběrové řízení  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

čako ( 17. března 2021 13:24 )

No nevím kdo je hloupější, jestli ten, kdo umí používat uvozovky, nebo ten, co neumí používat háčky, čárky, nepřečte si po sobě text, neumí skloňovat nebo napíše tohle: "co ti lotri delaji z CEskou hloupejsi ... populaci"

čako ( 17. března 2021 13:19 )

To nemá smysl to těmhle lidem vysvětlovat. Tihle lidé řeknou, že to o ledových krystalcích je jen smyšlená pohádka od vlády, která tají pravdu...

tomshark ( 14. března 2021 21:23 )

Se nechce vůbec věřit, že absolvent alespoň základní školy může být takovým tupcem. Že je jim Czáková a Volný, primář covidoveho oddeleni, jen dokresluje ten bizár

tomshark ( 14. března 2021 21:20 )

To jako vazně? Kdybyste pouzival- a mozek, tak byste se buď dovzdelal-a, nebo našla ve fyzice atmosféry:

Kondenzační stopy jsou tvořeny drobnými vodními kapkami nebo ledovými krystalky, které vznikají důsledkem promíchávání chladného vzduchu s horkými zplodinami, vzniklými spalováním leteckého paliva. Vznik a doba trvání do rozpadu kondenzační stopy jsou závislé na teplotě vzduchu, vzdušné vlhkosti, atmosférickém tlaku a vzdušném proudění v místě vzniku.

djaba ( 14. března 2021 20:31 )

Nevěřím tomu , nicméně sleduji letadla , tedy jejich stopu na obloze . A skutečně většina zanechává dlouhou a širokou stopu , některá nezanechávají nic .V té výšce jsou atmosférické podmínky jistě stejné .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa