Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Blatného plán pro „superkrizi“: Omezení v rodinách, zavřená výroba. 6. „psa“ ale nechce

Aktualizováno -
25. ledna 2021
20:27
Autor: ČTK, simao - 
25. ledna 2021
07:35

Vláda se v pondělí dostala k úpravám systému PES. Do něj má mj. přibýt kolonka týkající se obsazenosti českých nemocnic, potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který na tiskovce odmítl, že by se PES měl rozšiřovat na 6. stupňů. Vyjmenoval však opatření, která by šla nastavit v případě „superkrizové“ varianty. To vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) řešil opět skiareály. A chtěl od pátku prosadit jejich otevření. Neuspěl. Na středeční vládu proto připravuje nový, přísnější návrh. 

Vláda se v pondělí vrátila k aktualizaci opatření protiepidemického systému PES, která by měla v Česku platit od 1. února. Návrh ale má před definitivním schválením projednat ještě v úterý vládní rada pro zdravotní rizika.

„Já jsem seznámil členy vlády s tou navrhovanou strukturou aktualizované tabulky systému protiepidemického, kde v podstatě jsme došli ke shodě. Byly tam provedeny ještě nějaké drobné, spíše opravdu kosmetické úpravy,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

6. stupeň „psa“ kvůli mutaci? Blatný to odmítl

Speciální opatření kvůli britské mutaci v rámci např. 6. stupně systému PES nevidí jako nutná. Podle Blatného ostatně ani kvůli mutaci nelze udělat speciální úroveň PES.

„Britská mutace není jiná ve smyslu toho, jakým způsobem ovlivňuje zdraví člověka, ale může se šířit rychleji,“ upozornil ministr s tím, že pokud tato mutace v budoucnu převáží, změny budou probíhat rychleji.

„Tou hlavní změnou je právě trvání na tom, abychom měli vždy dostatečnou kapacitu nemocnic. Toto je ta hlavní odpověď na případnou rychleji se šířící mutaci. My musíme dosáhnout toho, aby v nemocnicích byla vždy dotatečná kapacita pro případnou změnu, kdyby k ní došlo,“ vzkázal Blatný.

Spoluautoři skóre „psa“ varovali

O tom, že by bylo vhodné kvůli šíření britské mutace upravit opatření v současném 5. stupni a připravit 6. stupeň PES, napsal nedávno spoluautor výpočtu rizikového skóre PES Jan Kulveit z Oxfordské univerzity.

„PES nebyl vyvíjený s ohledem na novou mutaci, ani index rizika, ani opatření. Ani úroveň pět nemusí stačit na to, aby 'britskou' verzi brzdila. Je vhodné se zamyslet, jak PES 5 upravit tak, aby více brzdil, například tlakem na testování a home office ve firmách,“ napsal na facebooku Kulveit, který se modelování globálních rizik profesně věnuje.

Blatný již dříve uvedl, že nová mutace je nakažlivější až o 40 procent. „Česká strategie ′brzda plyn′ již velmi brzy nemusí zabírat,“ varoval i další ze spoluautorů výpočtu rizikového skóre PES Jakub Steiner.

Blatného superkrizová varianta

Pro případ, že by se vlivem mutace situace dál zhoršila, však Blatný dnes tasil jakousi „superkrizovou“ variantou, jaká opatření by šla nastavit ve stávajícím systému PES.

„Ta další opatření jsou ta, o kterých se hovoří už dlouho. Nemyslím si, že je nutno je vtělovat do nějakého mediálně prezentovaného 6., 7. nebo 10. stupně PES, ale jedná se v podstatě o to, že to, co můžete ještě přidat, je: omezit styky uvnitř rodiny pouze na tu vlastní rodinu, nikoli další rodiny, můžete omezit pohyb lidí kolem bydliště a ultimátně potom můžete zastavit provoz ve výrobních podnicích. To je to, co se dá potom ještě udělat,„ poznamenal Blatný.

“A samozřejmě to, kam se snažíme jít, aspoň formou zásadního doporučení je, nošení funkčních ochranných pomůcek - FFP2 respirátorů. To jsou věci, které se dají udělat v případě, že by ten stávající systém nebyl dostatečný. Ale v současné době není důvod nějakým způsobem toto formalizovat. Je potřeba ale mít tento záložní plán, kdyby se něco stalo,“ dodal Blatný.

Video  Blatný o povinných respirátorech: Zatím chcem důrazné doporučení. Dotaz na jeho roušku na vytočil  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální změny: Ve dvou na tenis a návrat malotřídek

Co se tedy skutečně ohledně PES změní ve verzi 2.0, která by dle Blatného měla platit od 1. února?

„Je tam jednak omezení přechodů mezi jednotlivými stupni nejen v souvislosti s daným rizikovým skóre, ale je tam zakomponováno i orientační hodnocení obsazení nemocnic a JIP, to je asi jedna z těch nejdůležitějších změn. Došlo k zásadní změně oproti předcházejícím stavům, kdy spoluobsazenost nemocnice a epidemická situace souvisely. V současné době zůstává v nemocnicích po těch předchozích vlnách větší množství lidí a dokud nemocnice nebudou mít volné kapacity, potom nelze uvažovat o jakémkoliv dalším rozvolňování,“ potvrdil změny Blatný na tiskovce vlády.

Další  změny by se měly týkat především školství, Blatný potvrdil, že by i v 5. stupni mohli do škol chodit deváťáci a také maturanti. Umožněna by byla i prezenční výuka v malotřídkách. „To si myslím, že je dobrá zpráva,“ poznamenal.

A dojde k částečnému  uvolnění pravidel třeba i pro sport. „V 5. stupni je umožněn společný pobyt dvou osob, tak tam bude možno, aby tyto dvě osoby byly třeba i společně při sportovní aktivitě třeba hrát tenis ve dvou. Všechno je to navázáno a vyvážen tak, abychom byli schopni reagovat bezpečně a k nějakým dalším změnám docházelo až tehdy, až to epidemická situace a situace našeho zdravotního systému umožní,“ vzkázal Blatný.

Havlíček marně žádal otevřít skiareály

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) před pondělní vládou uvedl, že bude prosazovat otevření skiareálů od pátku. Podmínkou by bylo dodržení opatření proti šíření koronaviru jako povinné rozestupy a respirátory ve frontách a na lanovkách. Havlíček to sdělil České televizi.

Podle Havlíčka jeho úřad s ministerstvem zdravotnictví už připravil manuál, podle kterého by se provozovatelé řídili. Myslí si, že se tímto krokem nezhorší epidemická situace, naopak ale umožní přežít provozovatelům.

Dnes se však Havlíčkovi otevření skiareálů prosadit nepodařilo a ve středu proto přinese na vládu upravený návrh.

„Pokusím se připravit ještě přísnější režim. Ten přísnější režim by spočíval v menším počtu přepravovaných osob v rámci lanovky a zejména systému kontrol a případných následků nedodržování opatření v rámci celých skiareálů,“ uvedl na tiskovce Havlíček.

Skiareály mohly v nové zimní sezoně zatím fungovat jen mezi 18. a 26. prosincem, jejich ztráta podle Asociace horských středisek již překonala miliardu korun.

Blatný minulý týden uvedl, že nevidí problém ve fungování vleků, obavy však má ve zvýšení mobility v Česku a z toho, že se rodina z Brna s dětmi vydá do Krkonoš. Jak zabránit lidem, aby se vydali na hory, však nezmínil.

Video  Blatný o skiareálech: Samotné vleky problém nejsou, vyšší mobilita a ubytování načerno ano  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Blatný: Situace je složitější, než na podzim

Blatný před pondělním jednání vlády odmítl, že kabinet neprojednává změny PES 2.0 pozdě. „Ne, opravdu toto není chyba, toto je věc, která se nesmí uspěchat,“ řekl v neděli v Otázkách Václava Moravce. Dle jeho slov bude PES v pondělí na vládě schválen, v úterý představen Radě pro zdravotní rizika a poté již veřejnosti. Premiér Andrej Babiš (ANO) však minulý týden pochyboval, že se stihne vše schválit do středy.

„Znovu říkám: plán je, aby platil od 1.2. Opravdu se dostáváme do situace, která je složitější než na jaře, složitější než na podzim , kdy ty nemocnice opravdu jsou plné a jakékoliv zakolísání, jakákoliv vlnečka v uvozovkách by znamenala okamžité přetečení toho systému. Je to důvod – a na tom já budu jednoznačně trvat – dokud opravdu nebudou nemocnice prázdné tak, jak si přejeme, není řeč o žádném dalším zásadním uvolňování. 3 tisíce (hospitalizovaných) na to, abychom vůbec mohli uvažovat o tom, že se posuneme ze stupně číslo 5 do stupně číslo 4. 2 tisíce, abychom mohli uvažovat, že se posuneme ze stupně číslo 4 do stupně číslo 3,“ potvrdil Blatný klíčovou roli nové kolonky „Orientační zatížení zdravotního systému“.  

Na 3 tisíce hospitalizovaných se dostaneme „nejdřív do poloviny února“, míní ministr.

Blatný dříve avizoval, že v některých stupních rizika bude možné pořádat hromadné akce pro účastníky, kteří předloží negativní test. Rozhodne o tom pořadatel.

Maláčová chce motivovat k testování 250 korunami na den

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na vládní tiskovce představila návrh, „jak více motivovat zejména zaměstnance“, aby se nebáli chodit testovat a přijdou o část příjmů, pokud budou v karanténě, nebo covid pozitivní. MPSV navrhuje příplatek 250 korun denně max. po 10 dní pro lidi, kteří skončí v karanténě, či izolaci.

„Povede to k tomu, že lidé s nižšími příjmy budou mít větší incetiv k tomu, aby se snažili nemoc vyležet, neroznášeli virus a nebáli se nahlašovat kontakty,“ uvedla Maláčová. Vláda se k tomu vrátí ve středu. Tento krok má podle Maláčové podpořit trasování a pomoci se dostat z plošných opatření proti covidu. „Podle našich odhadů by se to mohlo týkat 50 tisíc karantén měsíčně,“ podotkla Maláčová. Jde o příplatek nad rámec nemocenské, vyplácel by jej měli zaměstnavatelé a pak by si částky odešítali ze sociálních odvodů. Maláčová odhaduje výdaje na 125 milionů měsíčně.

„Ano, myslím si, že si umím představit, že se na něčem takovém dohodneme,“ reagoval Blatný na tiskovce na návrh MPSV, který je však třeba prodiskutovat, „aby byl smysluplně motivační“. „Jestliže to takhle bude vyhodnoceno, potom souhlasím, že suma, která je předpokládaná, není velká a jestli by to mohlo dobře fungovat, potom určitě je to něco, co může zlepšit schopnost trasovat a ochotu lidí spolupracovat při tom trasování,“ dodal ministr.

„Za nás je důležité, aby lidé skutečně neměli veký propad příjmů,“ uvedla Maláčová. „Nikdo na tom nevydělá, ale už jsou to zásadní částky a zásadní rozdíl v tom, aby se lidé nebáli jít na nemocenskou,“ vzkázala s tím, že sleduje i situaci kolem britské mutace a proto je třeba novelu zákona dle ní co nejrychlej schválit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zirioges ( 25. ledna 2021 23:28 )

Zavřete pracháče ministerské i s politiky na 100 dní do karantény
Hrabe jim v gebulích a vzteklí jsou jak PES za plotem

Anifa ( 25. ledna 2021 22:05 )

Blatný vidí situaci reálně, vidí co se děje v okolních státech. Musí mít nějaký plán. Neznamená to, že si to přeje. Nechápu proč plašíte lidi

arne100 ( 25. ledna 2021 21:19 )

Jako vždy.Je tady plno žvanilů kteří nic neví ale kecat dovedou.Já přeji každému užvaněnému diskutérovi aby prožil covid a byl bych zvědav co by říkal.
Žvanilové a rozumbradové já vím že jste chytří a vše víte lépe ale vaše IQ je obyčejné mrkve.

Maximilian ( 25. ledna 2021 19:19 )

Tahle vláda zaspí naprosto vše,o čem oni teprve mluví,to už na Slovensku dávno mají,proto jsou nemocnice tak přetížené

Maximilian ( 25. ledna 2021 18:56 )

Viděl jste učitele distanční výuky,domníváte se,že tito lidé z děti ve skole udělají chytráka???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa