Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

U Blatného končí očkovací koordinátor. „Chtěli pomoc, ale je to marné,“ vzkázal Blahuta

Aktualizováno -
25. ledna 2021
18:19
Autor: simao, ČTK - 
25. ledna 2021
16:25

Teprve loni v prosinci se Zdeněk Blahuta stal koordinátorem pro očkování na ministerstvu zdravotnictví. Ve své funkci však nyní končí. Na svou žádost a podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) kvůli svému zdraví.

„Vyšel jsem dnes vstříc panu doktoru Blahutovi, který se s ohledem na svůj zdravotní stav vzdává funkce národního koordinátora pro vakcinaci. Panu doktorovi tímto děkuji za vykonanou práci. Funkcí jsem pověřil Kateřinu Baťhovou, která se danou agendou rovněž zabývá,“ uvedl v pondělí odpoledne na twitteru ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Na tiskové konferenci po jednání vlády ministr uvedl, že pozice vyžaduje extrémní nasazení. „Je to něco, co je velmi zatěžující. Shodli jsme se na tom, že v současné době by to pro pana doktora bylo složité i s ohledem na jeho zdravotní stav,“ poznamenal Blatný.

„Neřeknu vám o tom nic, jsem ale strašně rád, že je to za mnou. Z venku neodhadnete, jak to bude fungovat. Volali mi a chtěli pomoc, ale je to marné, je to marné, je to marné,“ řekl Blahuta serveru iRozhlas.cz

Blahuta je bývalým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv, skončil v něm v prosinci 2017. Do pozice koordinátora pro očkování na Blatného ministerstvu nastoupil teprve v prosinci. 

Na pozici národního koordinátora pro očkování byl nejprve lákán exministr zdravotnictví Roman Prymula, ten ji však přijmout odmítl. Zůstala neobsazena, funkce se následně ujal sám premiér Andrej Babiš (ANO).

Video  Ministr zdravotnictví Jan Blatný se nechal v Brně očkovat druhou vakcínou proti covid-19  - Hynek Zdeněk, blesk.cz
Video se připravuje ...

Blahuta hájil registrační systém: Funguje, nezkolaboval

„Nyní funguji jako Národní koordinátor očkování. Jsem v tomto směru k ruce panu ministrovi. Řídím a kontroluji celý proces očkování, a to za pomoci národního dispečinku očkování a krajských koordinátorů,“ popisoval Blahuta 22. ledna v rozhovoru pro iDnes.cz, co je náplní jeho práce. 

Hájil přitom i systém registrací na očkování, jehož spuštění v Česku provázely počáteční problémy a zmatky. „Systém funguje. Nezkolaboval ani nespadl,“ uvedl Blahuta. „Zpočátku byl jen přetížen, což není nic neobvyklého vzhledem k tomu zájmu, jaký se o očkování strhl a za který jsme vlastně rádi,“ dodal.

Očkování však v Česku zpomalují problémy s dodávkami vakcín od firmy Pfizer, které se snižují oproti původně objednanému množství. Blatný minulý týden připustil, že to na následující tři týdny další průběh očkování zpomalí.

Česko dostalo zatím kolem 250 000 dávek vakcíny, většina je právě od výrobce Pfizer/BioNTech. Naočkováno bylo 196 000 dávek. V ČR je také asi 8600 dávek vakcíny od druhého výrobce, americké firmy Moderna. Další by podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbory Peterové měly přijít ještě do konce tohoto týdne.

Video  Jan Blatný: Páteční tisková konference k průběhu očkování  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 25. ledna 2021 22:27 )

Vrchní virolog, epidemiolog, vakcinolog, ekonom atd nepotřebuje pomoc, on potřebuje naivky, na které hodí případné neúspěchy, úspěchy bude prezentovat sám. Třeba jako očkovací centrum v Brně na výstavišti, které sice postavila opoziční primátorka, ale fotky si tam nechal udělat jen on sám bez ní

Maximilian ( 25. ledna 2021 19:26 )

Blbci se pomocí nedá,to je marné.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa