Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš zuří po utajeném večírku v Teplicích, Hamáček zmínil pokuty. A hříšníci promluvili

Aktualizováno -
25. ledna 2021
15:15
Autor: Reportéři Blesku, vei - 
25. ledna 2021
08:40

Reportéři Blesku nachytali další politiky, jak porušují vládní pravidla proti koronaviru. Tentokrát nedbal nařízení ani bývalý premiér a exšéf ČSSD Jiří Paroubek a jeho politický pobočník, někdejší poslanec Petr Benda. Ale také vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička. Místo činu? Bendův teplický hotel. Nocleh až do rána, hosté bez roušek a obsluhující personál. Oslavu padesátin pro Blesk ostře odsoudili premiér Andrej Babiš (ANO) i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Babiš pro Novinky.cz uvedl pak to, že by Hnilička měl skončit jako poslanec i šéf Národní sportivní agentury. A Hnilička serveru Info.cz řekl, že mandát poslance složí, druhý post si chce ponechat.

„Dámy a pánové, nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to má?“ Dnes už legendární věta Jiřího Paroubka z roku 2007, kterou by se mohl vytahovat i dnes. Kdo z vás dnes může totiž prožít večírek a přespat v Česku v hotelu i mimo služební cestu? Bývalý premiér ano. A vyzkoušel si to o uplynulém víkendu v teplickém hotelu Prince de Ligne, který patří severočeskému bossovi Petru Bendovi. Právě on měl stát za Paroubkovou politickou kariérou. A právě on byl též kmotrem Margarity, dcery někdejšího premiéra.

Hamáček: Všem hrozí pokuta

„Takováto akce je porušením vládních nařízení. Jak organizátorovi, tak účastníkům hrozí pokuta ve správním řízení,“ reagoval pro Blesk Zprávy v pondělí ráno vicepremiér, ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček.

Loni v červenci přitom Hamáček několikrát vyvracel informace o opětovném sbližování Jiřího Paroubka s ČSSD - tedy stranou, se kterou se bývalý premiér rozešel a proti které dokonce založil konkurenční subjekt LEV 21. I ten ale posléze opustil. Hamáček zároveň také odmítal, že by byl bývalý premiér jeho oficiálním poradcem. První Hamáčkova žena přitom začínala u Paroubka jako asistentka.

Havlíček: Podnik nemá nárok na podporu

Pro vicepremiéra Karla Havlíčka je podobná akce v dnešní době nepřijatelná. Podnik se tak podle něj připravil o jakoukoliv pomoc státu.

„Nepřijatelné. Provozovna tím ztrácí šanci na jakoukoliv podporu. Měřit se musí všem stejně,“ dodal vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy pro Blesk Zprávy.

Video  Tajná party papalášů: Paroubek, Hnilička, Šlégr a další pařili u kmotra Bendy!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Oslava padesátin, Paroubek prý řešil hospodaření

„Jak jsem pochopil z článku, pan Benda to organizoval. Nicméně nehraje roli, kdo porušuje nařízení, pravidla platí pro všechny,“ dodal pro Blesk Zprávy Hamáček.

Bývalý premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek Blesk Zprávám potvrdil, že se v hotelu skutečně konala o pár dní opožděná oslava kulatých narozenin Petra Bendy, měl je 20. ledna. On sám prý ale spojil oslavu s pracovními povinnostmi.

„Petru Bendovi jsem krátce pogratuloval a pak jsem se věnoval práci. S jeho hotelovou společností mám dlouhodobou smlouvu o spolupráci. Řešil jsem s ředitelem a účetním jeho firmy hospodaření společnosti. Ostatně, tak jako každý měsíc,“ reagoval Paroubek, který se v roce 2010 kvůli kandidatuře do Sněmovny v Ústeckem kraji nastěhoval do podkrovního bytu v Teplicích v činžovním domě, který patřil právě Bendovi.

Že by Paroubek nějak slavil, odmítl. Sám se prý nedotkl alkoholu už několik let. „Bláboly o mejdanu se mě dotýkají. Je o mně obecně známo, že již pět let nepiji alkohol. Přišlo mi rozumné a úsporné řešit v jednom pracovní věci a gratulaci, abych ušetřil jednu cestu do Teplic,“ doplnil v SMS pro Blesk Zprávy. 

A proč v hotelu přespal? Nechtěl se prý vydávat večer na cestu. „Protože schůzka k hospodaření skončila kolem 20. hodiny, zůstal jsem v hotelu do druhého dne,“ doplnil Paroubek, pro kterého oslavenec, tedy Petr Benda, pracoval v minulosti také jako poslanecký asistent.

Babiš čeká, že Hnilička skončí

Nad party zuří také premiér a šéf vládního hnutí ANO. Oslavy v teplickém hotelu se totiž účastnil také jeho muž. Bývalý hokejista, nyní poslanec a také šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

Babiš podle svých slov očekává, že ze své účasti vyvodí zlatý muž z Nagana osobní důsledky.

„Je to nepřijatelné papalášství a hlavně porušení vládních nařízení. Pánové si z nich udělali trhací kalendář. Všichni zúčastnění, včetně hotelu, ve kterém se ta akce konala, za to musí nést následky. Na fotce jsem poznal i Milana Hniličku. Nevím, co tam dělal, nechápu, proč tam byl, ale očekávám, že z toho pro sebe vyvodí důsledky. Měříme všem stejným metrem,“ reagoval Babiš, který je podle informací Blesk Zpráv zejména na Hniličku dost naštvaný.

Pro Novinky.cz Babiš vyjádření pak ještě přitvrdil„Milan Hnilička se dopustil obrovské chyby... Je to strašná chyba a měl by rezignovat na mandát poslance i na funkci šéfa Národní sportovní agentury.“

Hnilička přitom kandidoval v roce 2017 do Poslanecké sněmovny na kandidátce hnutí ANO ve Středočeském kraji, jako dvojka hned za Andrejem Babišem. Pro letošní volby se o něm spekuluje jako o možném lídrovi kandidátky v Libereckém kraji.

Je otázkou, zda účast na party bude znamenat Hniličkův konec na vládním postu. Když byl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek na schůzce v restauraci Rio's na Vyšehradě, stálo ho to jen post 1. místopředsedy hnutí ANO, na který stejně nechtěl už kandidovat. To tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula se musel z postu poroučet.

„Není zvláštní, že pan premiér žádá po panu Hniličkovi rezignaci na mandát poslance, ačkoli za zcela srovnatelnou papalášskou jízdu nic takového nechtěl po panu Faltýnkovi?“ ptá se na twitteru i šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Hnilička se kaje, poslal peníze na charitu

Šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička pochybení uznal. Ve svém prohlášení ale o rezignaci nezmínil ani slovo. Následky je ale prý připravený nést.

„Nepil jsem, po večeři a pár pracovních schůzkách jsem řídil domů. Ale uvědomuju si, že jsem udělal velkou a hloupou chybu, za kterou se moc omlouvám, jsem připraven nést následky,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv.

Za své jednání podle svých slov posílá 50 tisíc na charitativní sbírku Člověka v tísni. „Je určena na pomoc nejohroženějším skupinám obyvatel, které se ocitají v těžké životní situaci: živnostníkům, samoživitelkám, sociálně slabým, lidem v insolvenci či lidem, kteří přicházejí o práci,“ dodal v prohlášení poslanec a blízký člověk premiéra Babiše.

Akce se účastnil také bývalý hokejista, někdejší poslanec a věrný muž Jiřího Paroubka Jiří Šlégr. U veřejnosti známý pod přezdívkou „Guma“. Stejně jako Hnilička či Paroubek, i on byl v podniku prý ale především kvůli pracovním povinnostem. Do hotelu nicméně ale vcházel s dárkem v ruce.

„Odpovídám, že jsem navštívil hotel Prince de Ligne, nikoliv však restauraci, jak uvádíte, a to za účelem pracovní schůzky s panem Hniličkou,“ reagoval pro Blesk Zprávy někdejší poslanec.

Žádné roušky

Účastníci party si s nějakými omezeními hlavu vůbec nelámali. Roušky nehrály žádnou roli, respirátor byl raritou. Podle vládní rétoriky přitom patří například Paroubek (68) dle svého věku do rizikové skupiny.

„Lidé chodili ven na cigaretu, nebo odcházeli, možná jediný člověk tam měl respirátor,“ hlásil fotoreportér. Hosté se dopravovali buď svými vozy, nebo je na místo svážely taxíky. O početnou družinu v prvním patře hotelu pečoval nejméně šestičlenný sbor číšníků, který pilně roznášel jídlo a pití. Party se přetáhla až přes půlnoc, v tu dobu se už většina hostů vytrousila ven. Paroubek však zůstal v hotelu přes noc.

Když se z něj pak v neděli krátce po desáté dopoledne vypravil ke svému vozu, možná zalitoval, že také nepřijel do Teplic taxíkem. Pak by mu totiž odpadla nepříjemná povinnost seškrabávat čerstvě napadaný sníh.

Video  Mejdan v hotelu Petra Bendy: Dorazil i expremiér Paroubek.  - reportéři Blesku
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 26. ledna 2021 10:40 )

zkratik: Dopadne TO na všechny zúčastněné VIP-ELITY víc, než jsme si "dříve" dokázali představit.
Nejde totiž JEN potrestat schůzku na Vyšehradě padákem ministra za ANO !
Budou , a už lítaj HLAVY !!!
Poslancování bylo pro Hniličku....tzv "velká/jistá domů", tak jak se jednou vyjádřil Feri- "bezvadná brigáda".Skončil dohodou s Premiérem ihned = včera !!!
Mezitím praskla bomba ze Semtexu! Slavil zde i šéf policie Liberec Husák !
Má od nadřízených jasné doporučení.....a po Hniličkovi nemůže být restrikce
"ohleduplnější" !?
Paroubek a spol lžou jako děti a hotel bez dotací !!!
Zatím dobrý .

marmat ( 25. ledna 2021 21:53 )

Nadřízený policejní prezident:
"Celou záležitost jsem již nechal prošetřit odborem vnitřní kontroly Policejního prezídia. Plk. Husákovi jsem již sdělil, že jeho jednání považuji za zcela nepřijatelné a neomluvitelné. Vyzval jsem ho, aby přijal osobní odpovědnost".

marmat ( 25. ledna 2021 21:51 )


Hamáček upozornil, že pokud se Husák akce zúčastnil, porušil tím vládní nařízení. „Očekávám, že z toho buď okamžitě vyvodí osobní odpovědnost, nebo to s ním pan policejní prezident, jako jeho přímý nadřízený, urychleně kázeňsky vyřeší,” napsal ministr na svém Twitteru.

marmat ( 25. ledna 2021 21:49 )

Sobotní oslavy v teplickém hotelu Prince de Ligne se účastnil také liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák. Informoval o tom v pondělí Radiožurnál. Husák se zatím nevyjádřil.
http­s://ww­w.no­vinky­.cz/do­maci/­clanek­/cro-na-teplicke-oslave-byl-i-krajsky-policejni-reditel-husak-
Tak bude ještě CO louskat !!!§§§

villon ( 25. ledna 2021 21:33 )

Olympijští vítězové a miláčci národa (televizního) svého milovaného koně nedají, už se řádně ozvali. Hnilda asi do profi sportu neobyčejně sype z peněz daňových poplatníků. Z cizího krev neteče a po nás potopa, obecné heslo zadlužovací politiky ANOofertu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa