Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Roušková ústa“: Zubaři v USA varují před novým problémem. Co na to Šmucler a další?

Autor: ula - 
25. ledna 2021
05:00

Řada zahraničních zubařů upozorňuje na vznik nového fenoménu, který pojmenovali „roušková ústa.“ Podle portálu New York Post do ordinací přichází stále více lidí trpících zánětem dásní. Dýchání přes roušku podle odborníků vysušuje ústa, což zvyšuje pravděpodobnost právě zánětu, ale i zubního kazu nebo i zápachu z úst. Co se s tím dá dělat a co na to čeští zubaři?

Roušky a respirátory zabraňují přenosu covidu-19. Po dlouhých debatách bylo toto už jednoznačně prokázáno.

Více než kdy jindy by lidé měli v době covidové pečovat o své zuby. Lékaři v USA totiž ve svých ordinacích zaznamenali zvýšený počet pacientů, kteří trpí kyselým nebo zapáchajícím dechem, zánětem dásní, ustupujícími dásněmi nebo ve větší míře zubními kazy.

„Záněty dásní vídáme nyní běžně u lidí, kteří podobné problémy předtím neměli,“ řekl portálu New York Times zubař Rob Ramondi. Zubaři nyní upozorňují, že s dlouhodobým nošením roušek se tak pojí nový fenomén, který nazvali „roušková ústa.“

Lidé, kteří nosí roušku, mají tendence dýchat spíše ústy než nosem. To zvyšuje suchost v ústech, což podporuje vznik patogenů, které způsobují onemocnění zubů a dásní. Vlhko v ústní dutině je navíc důležité, sliny odplavují zbytky jídla z povrchu zubů a snižují riziko zubního kazu.

Ústní dutině škodí špinavá rouška

Ohrožovat ústní dutinu mohou i špinavé roušky, ve kterých se tvoří řada bakterií. Podle amerických zubařů navíc problémům se zuby nepřispívá jen časté nošení roušek, ale i styl života.

„Lidé méně pijí vodu, navíc během lockdownů pijí více kávy a alkoholu, což zubům také rozhodně neprospívá,“ myslí si Ramondi. Zároveň dodal, že lidé samozřejmě během pandemie zanedbávají prevenci a nechodí k zubařům tak často.

Dlouhodobé a nesprávné nošení roušky může vést také k zápachu z úst. Specifický zápach se objeví po mnoha hodinách nošení, kdy ústa začnou vysychat. Přispívá k němu rovněž změna stravovacích návyků související s epidemií – konzumace jednoduchých cukrů v podobě sladkostí, rychlého občerstvení, slazených nápojů, brambůrků nebo bílého pečiva.

Co na to čeští zubaři?

Zubař Radek Mounajjed z iniciativy Lékaři pomáhají Česku podobný fenomén ve své ordinaci nepozoruje. „Kdyby to byla pravda, tak většina lékařů, co neustále nosí roušky, by musela mít zkažené zuby. Vaším zubům škodí to, že si je nečistíte," míní Mounajjed. Češi se sice podle něj báli chodit k zubaři během první vlny na jaře loňského roku, nyní se počet pacientů vrátil do normálu.

K závěrům ze zahraničí je opatrný i prezident České stomatologické komory Roman Šmucler: „Lidstvo nezažilo situaci, kdy by zdraví lidé nosili masově řádově měsíce roušky a respirátory, a tak nemáme studie o dlouhodobém účinku na zdraví dutiny ústní. Existuje řada odborných sdělení o krátkodobé změně mikroflóry, což může mít důsledky, jako je zápach z úst nebo změna zdravotního stavu,“ řekl Blesk Zprávám Šmucler.

Otázkou podle něj je, jaký budou mít izolace a karantény vliv na naši celkovou imunitu, která se projevuje výrazně v dutině ústní.

„Navíc mám denně mnoho pacientů, kteří přicházejí v roušce, ale nikdo není schopen si ji profesně správně uložit, prakticky nikdo nemá čistou pro opětovné nandání. Mnozí si ji odkládají různě po zdravotnickém zařízení,“ dodal Šmucler.

Jak se starat o svá ústa a zuby v době covidové?

To, že rouška může zřejmě způsobovat problémy se zuby, neznamená, že byste ji měli přestat nosit. Pokud to jde, měli byste ji odkládat, zejména pokud kolem vás nejsou jiní lidé. Venku, když není nikdo v dosahu, roušku odložte a nadechněte se čerstvého vzduchu, abyste osvěžili ústa.

Pokud máte roušku nasazenou, snažte se spíše dýchat nosem než ústy. Pijte často vodu a vyvarujte se pití sladkých nápojů. O zuby pravidelně pečujte a nebojte se zajít k zubaři na preventivní prohlídku.

O ústní dutinu můžete pečovat také tím, že budete roušky často měnit. Jednorázové roušky po použití vyhazujte, textilní perte co nejčastěji na vyšší teploty a po uschutí je dobré je ještě přežehlit. Během dne se totiž v roušce hromadí baterie, viry a plísně, a rouška tak není účinná.

Video  Jak správně manipulovat s rouškou?  - Andrea Ulagová,
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa