Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Melanii střídá v Bílém domě „doktorka B“: Malá, milá, ale přísná učitelka

Autor: Darina Jíchová - 
18. ledna 2021
06:05

Nastupující první dáma Spojených států Jill Bidenová (69) dopředu ohlásila, že nebude úplně „tradiční“ první dámou, chce nadále učit na univerzitě a používat svůj doktorský titul. Její akademická dráha a s ní spojený titul se staly terčem kritického komentáře v deníku Wall Street Journal, jehož autor doktorát z pedagogiky označil za komický. Za Bidenovou se ale postavili nejen její akademičtí kolegové a běžní Američané, ale ozvali se i její bývalí studenti. „Malá drobná dáma, perfektně sladěná. Náročná, ale férová,“ tak na ni pro list Washington Post zavzpomínali její studenti.

Mikaela Stacková měla Bidenovou na angličtinu. „Jako profesorka známkovala přísně, ale férově. Každý týden nám zadávala novou esej, sdílela ale i historky ze svého života, třeba o cestách po Africe,“ sdělila tisku Stacková, která v roce 2014 přesídlila kvůli studiu ze Švédska do USA. Studovala politologii, a aby si zlepšila angličtinu, začala navštěvovat kurzy na vysoké škole Northern Virginia Community College (NOVA).

Roli druhé dámy ve škole „nevytahovala“

Bydlela v bytě se dvěma pracovníky Kapitolu, Stacková vzpomíná, jak jednou večer s nimi sledovala exprezidenta Baracka Obamu a jeho projev o stavu Unie. „Kamera se otočila na balkon a zachytila Michelle Obamovou, já najednou říkám: Proč moje učitelka angličtiny sedí vedle první dámy?“ vypověděla Stacková. „Pak jsem se podívala do sylabu na její jméno a zjistila jsem, že moje učitelka je druhá dáma Spojených států,“ dodala.

Bidenová se svými studenty jen zřídka mluvila o svém životě v politice, vyhýbala se otázkám na svého manžela, někdy dokonce „mlžila“ a uváděla, že je jeho příbuzná. Hlavně při dotazech typu: „Když jste doktorka Bidenová, máte něco společného s viceprezidentem Joem Bidenem?“ K tomu se Bidenová přiznala i ve svých memoárech.

Když působila jako druhá dáma USA, zastávala hned dvě práce - jako manželka viceprezidenta se podílela na diplomatických cestách a jako pedagožka vyučovala angličtinu na NOVA. Na tom nic nezmění ani její nová funkce první dámy, na začátku jarního semestru se vrací na fakultu a bude pokračovat v učení.

Na studentech jí záleží

„Nikdy se úplně nevyjádřila k tomu, že je Jill Bidenová, druhá dáma USA. Byla vždy upřímná, vlídná a velmi skromná,“ připojila se Juliette Rossová, která pod Bidenovou studovala v roce 2017. „Na studentech jí hodně záleželo, byla velmi zainteresovaná nejen v jejich studiu, byla náročná, ale hodná. Snadno si nás získala,“ navázala Stacková.

Před univerzitou NOVA učila na vysoké škole ve státu Delaware, před tím působila jako středoškolská učitelka. Její specialitou je výuka angličtiny na tzv. komunitních kolejích, kde studenti mají šanci absolvovat první dva roky čtyřletého vysokoškolského studia za nižší cenu, tyto vzdělávací instituce jsou ale někdy považovány za druhořadé. Podle Bidenové ale tvoří páteř vzdělávacího systému, protože jsou pro lidi hlavně finančně dostupnější.

Na střední škole ve městě Wilmington učila například Yolandu McCoyovou. „Nejprve jsem z nové školy nebyla moc nadšená a moc jsem tam nechodila. Angličtina nebyla zrovna můj nejoblíbenější předmět, ale Bidenová byla jiná než ostatní učitelé. Byla velmi trpělivá,“ prohlásila McCoyová, která je nyní členkou wilmingtonského zastupitelstva. „Oblíbila jsem si ji a do konce roku jsme se všichni na hodinách víc zapojovali,“ dodala.

„Celý život jsem strávila jako pedagog, nemohla jsem to opustit,“ vysvětlila Bidenová. „Nemohla jsem se prostě přestěhovat do Washingtonu a žít Joeův život,“ řekla na dotaz, proč i poté, co se Biden stal viceprezidentem, pokračovala v učení. Děkan fakulty humanitních oborů na NOVA Jim McClellan pro Washington Post s úsměvem vypověděl, že se ho jednou Bidenová zeptala, zda může jít o 10 minut dřív z práce.

Jill Bidenová s manželem, budoucím prezidentem USA, Joem Bidenem na projížďce na kole Jill Bidenová s manželem, budoucím prezidentem USA, Joem Bidenem na projížďce na kole | Reuters

Prověrky opravovala v tryskáči

„Vysvětlila mi, že letí na diplomatickou cestu po Jižní Americe. Řekl jsem jí: No, když už tryskáč žhaví motory na ranveji, tak běž,“ zasmál se McClellan. Bidenová si do viceprezidentského speciálu Air Force Two nesla eseje a testy k opravování. „V roce 2010 byla na ZOH ve Vancouveru, to jsou 3 časová pásma od naší školy, a přesto se stihla vrátit na lekci. Nemusela to dělat, ale udělala to,“ sdělila tisku další její bývalá studentka Brittany Spiveyová.

V kampusu školy je americká budoucí první dáma známá jako „doktorka B“. „Studentům se snažila porozumět, šla za hranici vztahu student a učitel, snažila se nás poznat, ne jen náš styl psaní,“ uvedl Kaleel Weatherly, který nyní působí jako editor ve vydavatelském domě American City Business Journals. Angličtinu u Bidenové absolvoval v roce 2012. „Dala mi sebedůvěru,“ tvrdí novinář.

„Během studia u Bidenové jsem chytila zánět průdušek, přednášky jsem prokašlala. Neměla jsem pojištění, vlastně jsem ani nevěděla, kam jít k doktorovi. Bidenová se mi snažila pomoct, snažila se mi zajistit zdravotní péči. To rozhodně nemusela, protože nikdo jiný se o mé problémy nestaral,“ vzpomíná Švédka Stacková.

V těžké chvíli ji studenti podrželi

Studenti jí ale její vřelost a dobrotu opláceli, jeden takový moment popsala Bidenová ve svých pamětech. Bylo to v době, kdy její sestra podstoupila transplantaci kmenových buněk. „Řekla jsem jim, že na příští hodině nebudu, protože se budu starat o sestru. Bylo to těžké období. Otočila jsem se k tabuli, aby neviděli moje slzy. Když jsem se otočila zpátky, stáli v řadě a jeden po druhém mě přišli obejmout,“ píše Bidenová.

Budoucí první dáma má rovněž nespočet pozitivních evaluací, je považována za respektovanou pedagožku. Opakují se ale narážky na to, že je velmi náročná a dává hodně úkolů, zároveň je ale schopná studenty motivovat. Celkově dostala 4 z 5 hvězdiček. Ne všichni s ní ale jako s učitelkou byli spokojení.

Bidenová a její známkování

„Známkuje dost tvrdě a ne podle nějakých přesných pravidel. Známkuje vlastně podle pocitů. Tolik jsem se snažil, ale pro ni nebylo nic dost dobré. Snažil jsem se s ní mluvit o tom, jak bych mohl zlepšit svou známku, ale moc mi nepomohla,“ stojí v jednom z hodnocení. „Z počátku jsem ji moc nemusel, ale naučil jsem se ji respektovat. Uvědomil jsem si, že jediné, co chtěla, bylo nám pomoct,“ udává další student z roku 2008.

Bidenová je v rámci kampusu také velmi aktivní, speciální pozornost věnuje ženám, které se ke studiu vrací po porodu. Založila ženské centrum v kampusu NOVA. Stejně tak se zajímala i o situaci zahraničních studentek a migrantek. V jejím centru působila i Nazila Džamshidíová, která pochází z Afghánistánu. Ta si všimla, že Afghánky mají problém s integrací, šla s tím tedy za Bidenovou.

Kolegyně: Pro ženy je inspirací

„Předložila jsem jí své řešení, vyslechla si mě, návrh jsme probraly a rozebraly a časem jsme rozjely novou kampaň,“ uvedla Džamshidíová. Jejich snaha vedla k vytvoření Afghánsko-americké studentské rady v rámci kampusu. „Bidenová je pro studentky vzorem a inspirací,“ zakončila Džamshidíová.

Video  Trumpová versus Bidenová  - Reuters
Video se připravuje ...

mandat ( 18. ledna 2021 15:45 )

Mila ucitelka ? Vypocitava zlatokopka, toleruje pedo­fila,­manze­la,proc nepisete,jaky krvelacny je jeji dedek? Byl iniciatorem bombardovani Jugoslavie, valky v Afganistanu, Libyi a Iraku. chce valku i ted.Trump zadnou valku nevedl a ani nepodporoval.Budete se divit,kam se po jeho nastehovani do Bileho domu bude USA cpat, chteji do Iranu, dokonce ten pablb rve, ze napadne Rusko-

Zobrazit celou diskusi