Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš viní z problémů s registrací na očkování nemocnice. Pro Dzurillu chce metál

Aktualizováno -
16. ledna 2021
16:55
Autor: ČTK - 
16. ledna 2021
16:27

V Česku bylo zatím proti koronaviru očkováno 105.167 lidí. Po jednání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Očkování začalo 27. prosince, vakcín ČR od té doby dostala přes 169.000. Na očkování se registrovalo 131.000 lidí nad 80 let, termín má 24.458 z nich, dodal premiér. Registrace pro seniory začaly v pátek, ode dneška už je některé nemocnice očkují. Premiér zároveň řekl, že vláda požádá o prodloužení nouzového stavu o další měsíc.

Na základě registrace bylo dnes naočkováno 1671 lidí, uvedl Babiš. Seniorů nad 80 let v Česku žije zhruba 441.000. Registrační systém pro očkování podle něj funguje dobře. „Problém byl na straně těchto nemocnic, ne na straně centrálního rezervačního systému, a tyto problémy se vyřešily,“ řekl premiér k informacím o problémech s objednáváním k očkování v některých nemocnicích. Vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurillu proto navrhne Zemanovi na státní vyznamenání, uvedl. Vedle zaregistrovaných seniorů se nyní v Česku očkují zdravotníci a klienti domovů pro seniory.

Stát podle Babiše čeká na upřesnění od dodavatele vakcíny, farmaceutické firmy Pfizer, jak se budou v příštím týdnu krátit dodávky. Podle dosavadních informací má do Česka příští týden přijít zhruba 93.600 vakcín na 31 očkovacích míst, dodávky se mají snížit o 40 až 50 procent, uvedl premiér. Pfizer plánuje omezení dodávek do Evropy, aby mohl pracovat na zvýšení výrobní kapacity. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v pátek prohlásila, že objem nasmlouvaný pro první čtvrtletí firma doručí ve slíbeném období.

Zpoždění mají podle Babiše také dodávky vakcíny od firmy Moderna. Zopakoval, že do konce ledna má od ní přijít 20.000 dávek, zatím jich je zhruba 8000 v Moravskoslezském kraji. V prvním čtvrtletí má od Moderny přijít 240.000 dávek, řekl. „Pokud bude míň dodávek, bude to mít dopad a zkrátka nebudeme schopni naočkovat tolik lidí, jak jsme měli v plánu,“ podotkl premiér. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden uvedl, že očkování lidí z prioritních skupin, kterých je zhruba 600.000, by mělo být hotové nejpozději v březnu.

Nouzový stav ještě měsíc, chce Babiš

Vláda podle Babiše v pondělí požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, zřejmě znovu o 30 dní. „Máme teď nouzový stav do 22. (ledna), takže v pondělí vláda musí rozhodnout a požádat. Předpokládám, že to bude o 30 dnů,“ uvedl Babiš. Nouzový stav v Česku trvá nepřetržitě od 5. října loňského roku. „Předpokládám, že tento stav ještě potrvá déle,“ dodal premiér.

Video  Pokus o registraci do systému a následnou rezervaci očkování skončil neúspěšně. Termíny již byly rozebrány  - Pavel Schuster
Video se připravuje ...

Mezi důvody pro prodloužení nouzového stavu patří podle Babiše vysoké počty nakažených koronavirem i vysoké počty hospitalizovaných s nemocí covid-19. Premiér zmínil i potvrzený výskyt britské mutace koronaviru na českém území. „Je to vir podstatně více nakažlivý,“ podotkl předseda vlády.

Předložení návrhu na prodloužení nouzového stavu jako nezbytného opatření avizoval už po středečním jednání kabinetu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Neuvedl ale, o kolik dní by chtěl nouzový stav prodloužit.

Kabinet loni 22. prosince ve Sněmovně uspěl s žádostí o dalších 30 dní nouzového stavu. Poslanci vyhověli vládě ANO a ČSSD poprvé během druhé vlny epidemie v plném rozsahu. V předchozích případech souhlasili s prodloužením jen s kratší dobou. Koncem října Sněmovna souhlasila s prodloužením o 17 dnů, ve druhé polovině listopadu o 22 dnů a poté o 11 dnů.

Nouzový stav umožňuje vládě ponechat v platnosti nejdůležitější opatření proti epidemii, například omezení volného pohybu a uzavření obchodů a provozoven služeb.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

levice-je-smegma ( 16. ledna 2021 20:36 )

Deset deka salámu, to bylo nějakého salámu!

Martin Lapáček ( 16. ledna 2021 20:26 )

Babis chce pro Dzurillu metál. My zase chceme pro estébáka Bureše trest smrti. Zatím co srcDzurilla

Covid_19 ( 16. ledna 2021 19:32 )

problém je v tom, že další chyby udělají, neumí se poučit ze svých chyb. Elektronické známky byly trapas, nyní zase trapas a další systém bude zase trapas

Covid_19 ( 16. ledna 2021 19:30 )

my jsme skončili práce pro stát, když se stal premiérem Zeman, jo tenkrát socani začali rozkrádat republiku ve velkém, od té doby nechceme mít se státem nic společné

Covid_19 ( 16. ledna 2021 18:58 )

jj, ani AIDS nebyl

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa