Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blatný: Utratili jsme 25 miliard loni za testování. „Lži,“ tvrdí bývalý koordinátor

Autor: simao - 
24. ledna 2021
19:37

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v neděli překvapil v Otázkách Václava Moravce informací, že Česko utratilo za testování za minulý rok 25 miliard korun. Česko loni spustilo nejprve PCR testy, později pak i plošné antigenní testování. Jenže počty dosud provedených testů, z nichž část si hradili samoplátci, naznačuje, že by takto testy vycházely pořádně draho. Za „lži“ označil taková čísla bývalý koordinátor pro testování Marián Hajdúch.

„Prosím vás, jenom si uvědomme, že za minulý rok jsme utratili asi 25 miliard korun jenom za testování,“ překvapil v Otázkách Václava Moravce ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„Promiňte, já jsem slyšel jen o 5 miliardách. 25 miliard?“ divil se moderátor Moravec. „25 miliard, ano,“ potvrdil Blatný.

Nyní již bývalý koordinátor pro testování, docent a lékař Marián Hajdúch se na twitteru vůči nedělním slovům Blatného ohradil. „Tyto lži jsem vyvracel opakovaně, úplně se za pana ministra stydím,“ vzkázal Hajdúch.

A odkázal na své několik dní staré vyjádření. „Je to nějaké nedorozumění. Pokud by se za PCR testy v 2020 utratilo 25 miliard korun, při loňské úhradě cca 1670 Kč by se muselo provést asi 15 milionů PCR testů. K dnešnímu dni jich bylo provedeno 4 380 088, z toho jsou cca 20 % samoplátci. Navíc úhrada ZP letos klesla na 1080, ne 1310 Kč,“ poznamenal Hajdúch v pátek.

K neděli 24. ledna 2021 bylo hlášeno od začátku pandemie 4 425 975 provedených PCR testů a 1 371 483 provedených antigenních testů.

Kubek navrhoval plošné testy školáků. Blatný proti

K debatě o testování se dostali aktéři nedělních Otázek Václava Moravce v momentě, kdy zazněl návrh na plošné testování školáků.

„Abychom školy mohli otevřít, tak musíme zajistit to, že ty děti tam budou chodit zdravé. Když máme teď dostupné antigenní testy, máme dostupné testy, které ani nevyžadují šťourání v nosohltanu, kterých se rodiče bojí u dětí, tak prostě testujme plošně děti každé pondělí, kdy půjdou děti do školy. První hodinu se plošně otestují, výsledek je během několika minut, ten, kdo bude pozitivní, jde domů, dodělá se PCR test, jde se do izolace. Ten, který je negativní, ano, samozřejmě, nemusí být skutečně negativní, protože ta citlivost těch testů není taková, ale je to skutečně lepší, než to, co děláme teď, tzn. že neděláme vůbec nic,“ uvedl v ČT šéf lékařské komory Milan Kubek.

Kubek přitom míní, že je vedle toho důležité i opakované testování zaměstnanců v továrnách jednou za 5 dní antigenními testy. „Nesmí se chtít, aby se to hradilo ze zdravotního pojištění. Pro boha, prosím vás, co všechno musí táhnout zdravotní pojišťovny. Tak prostě stát vyhazuje stovky miliard korun, tak ať zaplatí to testování ze státního rozpočtu,“ vyzval ministra.

Blatný návrhy Kubka odmítal. „Kdyby to bylo jen prvních pět ročníků, tak je to asi 500 tisíc dětí, které bychom museli každý týden testovat. Půl milionu lidí každý týden testovat... Toto dělat každý týden? To je poměrně složité,“ míní.

Balík: Běžné antigenní testy jsou více chybové

Plošné testování školáků antigenními testy odmítal i doktor Martin Balík z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. A to nejen proto, že vidí další početné skupiny, které by měly být testovány, včetně diabetiků, onkologických pacientů, návštěv v domovech důchodců či nemocnicích.

„Já mám velký problém s plošným používáním antigenních testů třeba ve školství, kde to nevidím vůbec jako prioritu, protože ty testy, které jsou volně dostupné, jsou často zatíženy velikou chybou,“ uvedl v ČT Balík, který poznamenal, že v nemocnici pracují s nejlepšími antigenními testy a je u nich i tak „jen“ 90 procent senzitivita, navíc k tomu potřebují laboratorní přístroj za cca 30 tisíc korun a člověka s laboratorním zázemím, což školy zajistit každé pondělí dle něj nedokáží. Mezi žáky by tak bylo nemalé procento nakažených i přes negativní testy.

Negativní výsledek antigenních či PCR testů přitom vyžaduje i tabulka upraveného protiepidemického systému PES 2.0. Její úpravy plánuje ministr Blatný vládě představit právě v pondělí.

Jak se má změnit PES a kdy bude patrně od lidí vyžadován negativní test? Podívejte se ZDE

Video  Blatný o antigenním testování: Máte pozitivní výsledek? Běžte domů, zůstaňte v izolaci  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 25. ledna 2021 22:19 )

kdyby nám běžely servery jako ty státní, tak je naše firma dávno KO. Protože běží na Linuxu, mají slušnou spolehlivost, takže dostupnost se velmi blíží 100%, o tom si může třeba ARES nechat jen zdát

Covid_19 ( 24. ledna 2021 21:25 )

až se udělá účet za vládou těchto nemehel, to se budeme divit dalších sto let , vyšlo mně to 5 648 Kč za jeden test bez DPH!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa