Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš dostal druhou dávku vakcíny. „Cítím se dobře,“ hlesl. Registrace se zatím nezmění

Aktualizováno -
24. ledna 2021
10:18
Autor: ČTK, Mii - 
24. ledna 2021
06:57

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes dostal druhou dávku vakcíny proti covidu-19. Jeho očkování opět proběhlo v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Druhou dávku odsunul o zhruba týden proti původním plánům. „Cítím se dobře,“ řekl bezprostředně po vpichu. Podle něj zatím není důvod měnit registrační systém, bude trvat dlouho, než se proočkuje nejstarší populace. Mladší občané si tak počkají. Dosavadní průběh vakcinace je nicméně podle Babiše dobrý, jediným problémem jsou zpožděné dodávky očkovacích látek.

„Šel jsem příkladem, jak je známo,“ uvedl premiér ke svému očkování. Zmínil, že z Izraele přicházejí dobré zprávy, vakcína skutečně vede ke snížení smrtnosti, hlavně u seniorů. „Očkuje se velice dobře (…), všichni požadují více vakcíny, pan ředitel vám to určitě potvrdí, je boj o vakcíny,“ popsal Babiš aktuální průběh v Česku.

Vše „kazí“ jen dodávky, kterých je méně, než se očekávalo. „My se samozřejmě snažíme, jednáme s Evropskou komisí,“ popsal s tím, že věří, že situaci zlepší schválení vakcíny od britské firmy AstraZeneca, ke kterému by mělo dojít 29. ledna.

Registrační systém zatím pro širokou veřejnost otevřít nechce. Jednak právě kvůli zpožděným dodávkám, jednak proto, že očkování seniorů se zřejmě protáhne. „My skutečně nevíme,“ řekl k možnému termínu. Ředitel ÚVN Miroslav Zavoral doplnil, že před spuštěním proběhnou přípravné práce, ovšem i podle něj se vše odvíjí od množství vakcín.

Komplikace administrace

V Česku podle údajů statistického úřadu žije kolem 440 000 lidí nad 80 let. Podle Babiše se jich zapsalo zatím asi 183 000 a z nich zhruba 100 000 čeká na přidělení termínu. Pro ostatní se měl systém otevřít původně 1. února.

Premiér podotkl, že se denně do očkovacího systému zapisuje kolem 2000 až 3000 lidí nad 80 let. Podle Babišova odhadu se tak zatím k očkování nepřihlásilo asi 190 000 osmdesátníků a starších, kteří žijí doma. Premiér dodal, že starší seniory, kteří se nezaregistrují, bude potřeba kontaktovat. Mohli by to dělat praktičtí lékaři i sociální odbory radnic.

Náměstkyně ředitele ÚVN Lenka Gutová míní, že očkování by se urychlilo, pokud by sociální odbory vytvořily seznamy seniorů i s jejich kontakty. Očkovací centra by se pak s radnicemi spojila.

Většinu lidí nad 80 let, kteří žijí doma, registrují do systému jejich příbuzní. „To nám pak někdy komplikuje administraci. Někdy objedná dcera, ale přijde syn, jsou tam různá telefonní čísla. Někteří, jimž se nepodaří proklikat (v systému na termín očkování), si myslí, že když mají PIN, přijdou s ním, že je to ta rezervace,“ popsala Gutová. Podotkla, že se lidé nad 80 let často bez pomoci neobejdou. „Když vidíme, že transport na druhou dávku je pro seniora a rodinu obtížný, rovnou je registrujeme do mobilního týmu a jedeme za nimi domů,“ dodala Gutová.

Podle Babiše je nyní potřeba dořešit také očkování pacientů, kteří v nemocnicích neleží, ale jen do nich docházejí. Ministerstvo zdravotnictví má připravit pokyny, jak mají nemocnice postupovat.

Větší rozestup mezi dávkami

Babiš se původně chystal na očkování v pondělí, poté jej ale odsunul. Před týdnem vysvětlil, že druhou dávku lze aplikovat po 21 až 42 dnech, takže odklad nevadí. Totéž doporučil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ředitelům nemocnic i v případě zdravotníků, aby zbývalo více dávek pro první očkování seniorů.

Premiér už dříve v pořadu Partie na CNN Prima News popsal, že po prvním vpichu měl mírnou teplotu a byl unavený, jiné vedlejší příznaky nezažil. Chvilku proto ležel, pak už se opět cítil dobře.

Video  První dávka pro Babiše! V Česku začalo očkování proti covidu-19.  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Michal Snobl ( 24. ledna 2021 14:46 )

Babiš dostal druhou dávku vakcíny. Cítí se dobře ale uši mu odstávají čím dál víc. Kdopak ho za ně tahá.

ingmarie ( 24. ledna 2021 13:19 )

Tak hlavně, jestli mu přidali do vakcíny nějaké sérum slušnosti a pravdomluvnosti ,aby konečně přestal s lhát a obviňovat jiné ze svých průšvihů

Anifa ( 24. ledna 2021 11:30 )

Nejdřív jsi ty a tobě podobní vyřvával, že očkování nikdy, že jste zvědaví, zda se oočkuje Babiš, ministr a Zeman. Pak, že očkování neproběhlo, že jim píchli vitamin. Teď, že je sprosté, že se očkovali přednostně.Zmatky s očkováním jsou v celé EU, látka americké firmy zcela evidentně po zvolení nového prezidenta se spotřebuje v Americe.Za to, že je nedostatek vakcin ,nemůže vláda. Může za ten neorganizovaný postup ,nepřehlednost a nedůslednost při rozdělování těch pár vakcin co jsou k dispozici

krapotkin ( 24. ledna 2021 11:20 )

Bohužel, nedostal druhou dávku z kulometu.

dulin ( 24. ledna 2021 10:16 )

Po první si lehl,po druhé už nevstal

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa