Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Blatný to schytal za „blábol“ o obětech. Kubkovi vyrazil dech, střetli se i kvůli školákům

Aktualizováno -
24. ledna 2021
17:45
Autor: Mii, ČTK, simao - 
24. ledna 2021
11:42

Oběti covidu, ale také „lhaní a strašení“ - to byly třecí plochy v nedělních Otázkách Václava Moravce. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se nechal slyšet, že jen 30 procent lidí ve statistikách pandemie covid-19 v ČR zemřelo přímo na virus, čímž v hádce na ČT popudil prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Šéf lékařů to označil za blábol a nechápe, jak Blatný tímto způsobem může vést ministerstvo. Střetů se mezi nimi odehrálo více. Blatný pak kuriózně Kubkovi podal ruku na to, že se „přestane lhát“. Odmítal však, že on sám by byl dezinformátorem.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v úvodu nedělních Otázek Václava Moravce navázal na svá čtvrteční slova o úmrtích na covid-19 ze Sněmovny, kde říkal: „To ještě pominu, že smrti (v ČR - pozn. red.) se vykazují úplně jinak, ale i když my vykazujeme každého, kdo zemře i na autonehodu a má covid, jako člověka, který zemřel na covid, tak v ten den máme kolem 150 mrtvých.“

Blatný: Neulétl jsem

Stránky ministerstva zdravotnictví k neděli zaznamenaly již 15 369 úmrtí lidí s prokázanou nákazou covid-19. Blatný svou interpretací vzbudil řadu reakcí.

„Já si myslím, že jsem tady vůbec neulétl a je to zase jenom jedna z těch věcí, jakou se dá ke stejné informaci přistoupit z různých pohledů (...) Nemyslím si, že se jedná o nějakou bagatelizaci,“ hájil se v neděli Blatný, který chce mít prý vše ověřeno na reálných datech.

Skupina profesora Vladimíra Černého - Blatného náměstka na ministerstvu - má proto zpětně na základě úmrtních listů ověřit, jak to opravdu je.

Ministr ve studiu u Moravce vysvětloval dál. „My víme, že zhruba 30 procent ze smrtí, které vykazujeme, je jednoznačně spojeno s koronavirem. 10 procent, kam patří například i ta autonehoda, je bez spojitosti s koronavirem, protože opravdu můžete umřít na něco úplně jiného, včetně té citované autonehody a ve chvíli, kdy se dostanete do nemocnice, je vám provedeno určité vyšetření, třeba CT apod., ale předtím se udělá z nějakého jiného důvodu test na covid a máte ho pozitivní, potom do té statistiky zapadnete. Ale určitě jste nezemřel na covid, zemřel jste opravdu kvůli té autonehodě,“ říkal Blatný v ČT.

U 60 procent případů je dle něj „pravděpodobnost (úmrtí na covid) velká, ale není to jediný důvod“. „Máte koronavirus a k tomu máte např. nádorové onemocnění,“ vysvětloval Blatný a odmítal, že by šlo o dezinformace.

Kubek: Ministr mi vyrazil dech. Je to blábol

Blatný si svou interpretací vysloužil ostrou reakci prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. „Já se přiznám, že pan ministr mi vyrazil dech,“ řekl v ČT nevěřícně.

Ke slovům Blatného o započtení obětí dopravních nehod mezi úmrtí lidí s covid-19, dále řekl: „Já jsem čekal, že tady budeme přesvědčovat veřejnost o tom, jak je důležité bojovat s epidemií, kterou jsme v ČR naprosto nezvládli. 15 tisíc mrtvých, to je národní tragédie, která nemá v naší národní historii obdoby. Ale pokud, pane ministře, budete neustále lakovat věci na růžovo... Já vím, že my se lišíme hned od počátku, protože vy jste od začátku tu epidemii vnímal hned od svého nástupu jako mnohem méně závažnou, než reálně je. Tak ale přece nemůžete vést zdravotnictví,“ opřel se Kubek do Blatného. „Ta slova jsou blábol,“ dodal k Blatnému.

Neznevažuji úmrtí, tvrdí ministr. Neberete to vážně, míní Kubek

Kubek tasil graf, ve kterém ukázal, že „v té hrůze ze začátku listopadu se počet zemřelých každý týden zvýšil na dvojnásobek proti normálnímu stavu“. Kubek upozornil, že zemřelo tisíce lidí v domácím prostředí, u kterých se diagnóza vůbec nestanovovala.

Kubek proto ministra vyzval: „Česká republika je epicentrem covidu v celé Evropě. Pokud to, pane ministře, nezačnete konečně brát vážně, tak my se z toho nevyhrabeme. My jsme to nezvládli.“ Blatný v reakci na to odmítal, že by znevažoval úmrtí na koronavirus.

„Pane ministře, takhle můžete mluvit možná v Poslanecké sněmovně, ale já nejsem hlupák,“ reagoval v dalším dějství hádky Kubek na Blatného, když ministr zdravotnictví zpochybňoval výklad čísel, se kterými šéf lékařské komory argumentoval.

Prezident lékařské komory Milan Kubek kritizoval v OVM ministra zdravotnictví Jana Blatného, tasil i graf s nárůstem úmrtí v ČR (24.1.2021) Prezident lékařské komory Milan Kubek kritizoval v OVM ministra zdravotnictví Jana Blatného, tasil i graf s nárůstem úmrtí v ČR (24.1.2021) | Reprofoto ČT

Přestaneme lhát, podal si Blatný s Kubkem ruku

Během hádky pak došlo i na kuriózní moment, kdy si Kubek a Blatný podali ruku na to, že se nebude lhát a strašit. „Máme-li se někam dostat a máme-li tuhle zemi vytáhnou z toho průšvihu...,“ začal Kubek.

„Tak nesmíme strašit,“ skočil mu do toho Blatný.

„Tak nesmíme lhát, pane ministře,“ kontroval Kubek.

„To s vámi souhlasím,“ poznamenal Blatný.

„ Tak si podejme ruku, že přestaneme lhát,“ vyzval Kubek.

„Přestaneme lhát,“ podal mu ruku Blatný.

„A vy přestanete lakovat věci na růžovo,“ pokračoval po podání ruky Kubek.

„A vy přestanete strašit,“ dodal ke kuriózní dohodě Blatný.

Přestaneme lhát a vy přestanete strašit, slíbil podáním ruky ministr zdravotnictví Blatný šéfovi lékařské komory Kubkovi v OVM na ČT (24.1.2021) Přestaneme lhát a vy přestanete strašit, slíbil podáním ruky ministr zdravotnictví Blatný šéfovi lékařské komory Kubkovi v OVM na ČT (24.1.2021) | Reprofoto ČT

Hamáček: počet obětí stoupl

Tvrzení o statistikách na Primě odsoudil i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Prohlášení, že jen 30 procent obětí zanesených ve statistikách zemřelo přímo na covid, se mu nepozdává.

„To, co je objektivní, je to, že v porovnání s dlouholetým průměrem stoupl počet obětí,“ je přesvědčen Hamáček a poukazoval tak na to samé, co Kubek. Blatného poslal věnovat se jiným věcem, než jsou podrobné analýzy statistik.

„Rozhodně není čas na debatu o rozvolňování,“ míní přitom Hamáček s tím, že situace aktuálně není dobrá. Kritizuje některé politiky, kteří se o uvolnění podmínek snaží.

Video  Blatný o povinných respirátorech: Není třeba vykupovat FFP2. Pro lidi to nesmí být extrémní zátěž  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

„Jsme v situaci, kdy kvůli problémům s dodávkami nemáme tolik vakcíny, navíc je tu problém britského viru,“ vysvětlil vicepremiér. Z toho důvodu je dle jeho názoru také neustále nutný stav nouze. „Jakmile skončí nouzový stav, tak skončí jakákoliv schopnost vlády bojovat s pandemií,“ obhajoval jeho poslední prodloužení.

Sněmovna souhlasila s novým termínem nouzového stavu až do 14. února, vláda tomu následně dala zelenou. Prošel návrh KSČM, která podporu podmiňovala otevřením prvního stupně základních škol a skiareálů. Hamáček v pořadu Partie sdělil, že se uvidí podle aktuální situace.

Richterová nechápe, co Blatný zamýšlí

První místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová také nerozumí vyjádření ministra zdravotnictví. „Vůbec nechápu, co tím zamýšlí. Nechápu, co tím sleduje,“ řekla. Richterová je přesvědčena, že to akorát vede k chaosu. Ten podle ní panuje hlavně mezi běžnými občany.

Hamáček přiznal, že v komunikaci vlády jsou jisté mezery, ovšem hájí časté změny protiepidemického systému PES - prý jsou jasné.

Blatný odmítl, že by chtěl někdy končit

Sám Blatný čelil dotazu i na to, zda některé okamžiky, které již ve funkci zažil, byly natolik těžké, že by uvažoval o konci. „Existovaly během těch 88 dní okamžiky, kdy jste měl chuť to vzdát?“ tázal se ho moderátor Václav Moravec.

„Podle toho, co bývá zavedeno, tak mám vlastně ještě 12 dnů na hájení, takže je to trošku jinak (...) Nelitoval jsem, nelituji a nemám důvod ani touhu utíkat,“ podotkl ministr a mrzí ho prý přehnaná kritičnost a tvrzení, „jak všude jinde je to skvělé a u nás špatné“.

Návrat školáků stále nejistý

Ale zpět ke sporu Blatného a Kubka z OVM. Podle Kubka totiž není aktuálně jiné řešení, než na 14 dní kompletně zavřít zemi a zavřít všechny fabriky, jinak šíření viru nezvládneme utlumit. Podzimní rozvolnění označil za velkou chybu. Blatný nutnost tvrdého lockdownu odmítá, stejně tak intenzivista Martin Balík, který se proslavil jako ošetřující lékař pražského taxikáře.

Kdy se vrátí děti do škol, jak chtějí komunisté, ministr zdravotnictví neví. Na počátku února to vidí reálně u žáků 9. tříd základních škol, u ostatních ne. Deváťáků totiž tolik není. „Neumím si představit, že by se uvedlo do chodu dalších 300 tisíc lidí a s nimi 200 tisíc rodičů,“ řekl k nižším stupňům. Zato Balík podotkl, že distanční výuka příliš nefunguje, a proto by se o otevření škol mělo uvažovat.

Testování za 25 miliard korun?!

Kubek souhlasí, že otevření škol je důležité, navrhuje proto, aby se žáci pravidelně testovali. „Testujme děti každé pondělí plošně,“ uvedl s odkazem na antigenní testy. Sice nejsou ideální, je to ale lepší než nic - zdravé děti jsou základ.

Takové masové testování ale podle Blatného stojí ohromné peníze. Jen loni testování vyšlo na 25 miliard korun, tvrdil. „Ale ekonomika vykrvácela stovky miliard,“ oponoval Kubek, že pandemie je ve výsledku dražší než všechno testování. Přesto vláda podle Blatného půjde směrem testování vybraných skupin obyvatel.

Debata o povinných respirátorech? Na místě

Podle Hamáčka není chyba, že se začalo hovořit o povinném nošení respirátorů. Kdo je chtěl, ten si je koupil, lidé tak alespoň budou více chráněni. „Pokud to opravdu chceme, musíme řešit distribuci a otázku ceny,“ sdělil. Je pravda, že některé lidi by nařízení mohlo uvrhnout do finančních problémů, proto o tom vláda i Ústřední krizový štáb ještě budou hovořit, odhalil.

„V současné době je to silné a odborné doporučení,“ řekl k návrhu Blatný. I on tvrdí, že s tím můžeme přijít až při zajištění nízké ceny. Balík je z celé myšlenky rozpačitý, ne ale kvůli financím. „Máme data, že dvouroušky kryjí stejně jako respirátor,“ sdělil. Respirátory dle jeho mínění nejsou až o tolik lepší, výhoda je pouze ta, že jsou unifikované. To podomácku ušité roušky nejsou.

Povinnost nosit respirátory FFP2 chce vláda zavést do obchodů a MHD. Analytici již vyčíslili, že běžnou rodinu by to za aktuálních cen stálo až 9000 korun měsíčně.

Video  Hamáček: Jehel máme dost. A covid odsune sčítání lidu?  - ministerstvo vnitra
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

adeso ( 29. ledna 2021 15:51 )

po Babišovi???

adeso ( 29. ledna 2021 15:26 )

zase ti povím, že kdyby to tu měl na starost Kubek, tak tak jsme za vodou. Ale to ty nepochopíš.

adeso ( 29. ledna 2021 15:24 )

ty trubko, co to pořád meleš o Vojtěchovi??? Ten tuhle situaci ani nezažil a už se hroutil po špitálech! Mladý člověk a nic nevydržel, byl rád, že ho Babiš pustil..

marcelinka007 ( 25. ledna 2021 17:23 )

přesně , tu měl dostat už dávno, takový fanatik se málo kdy vidí, jemu dělá dobře strašit lidi a ten jeho děsivý výraz v očích, když mluví

marcelinka007 ( 25. ledna 2021 17:19 )

naprosto s vámi souhlasím

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa