Odešla velká bojovnice a skvělý člověk - tak její blízcí popsali pražskou zastupitelku za ODS a právničku Jaroslavu Janderovou. Její nečekaná smrt je zdrtila. Janderová ještě 14 dní před smrtí na facebooku popsala, jak s nemocí bojuje. „Znáte ten pocit, kdy je kratší výčet toho, co vás nebolí? A kdy je kamarád Augmentin (antibiotikum na léčbu dýchacích cest - pozn. red.)? Děs!“ napsala 8. ledna v odpoledních hodinách. Přátelé Janderové se ji snažili okamžitě povzbudit a mnoho z nich jí také samozřejmě přálo co nejrychlejší uzdravení.

„Járo, a máš vzácnou chřipku, nebo běžný covid? Přeji rychlé uzdravení,“ napsal jeden z nich. „Zatím se to tváří jako virový zánět průdušek. Na testy půjdu po neděli, až ujdu delší dráhu než postel-WC-koupelna-postel,“ odpověděla zastupitelka. Bohužel nejčernější představy se vyplnily. Podle informací ČTK Janderová podlehla oboustrannému zápalu plic, který byl způsoben koronavirem.

„Umřela ženská, které jsem si strašně vážil, jako politika i jako člověka. Už nikdy si nebudeme společně připomínat okupaci 68 dole na Můstku. Už nikdy nebude bojovat jako lvice za Nemocnici Na Františku. Sbohem, Jarko, bylo mi ctí, že jsme se znali a mohli spolupracovat,“ napsal Klusáček v dojemném vzkazu. „V Jarce odešla osobnost, bojovnice proti komunismu, člověk, jehož vitalita, energie a přesvědčení nám bude chybět,“ komentoval pro Blesk její kolega, předseda pražské ODS a zastupitel Tomáš Portlík.

Upřímnou soustrast pozůstalým vyjádřil i primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti).

Janderová vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, kde složila rigorózní zkoušku a absolvovala postgraduální studium. Od roku 1994 působila také jako advokátka se specializací na autorské, obchodní a občanské právo. Věnovala se podnikání, kdy provozovala jazzový a bluesový klub. Angažovala se rovněž v občanském sdružení Publicum Commodum a pořádala akce připomínající zločiny komunismu.

Kdo ji nahradí?

Novým zastupitelem hlavního města se nyní stane první náhradník z kandidátky ODS z voleb v roce 2018, který se do zastupitelstva nedostal. Tím je podle výsledku voleb Jiří Kubíček. Mandát může odmítnout. V tom případě by pak nastoupil další náhradník.