Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Hamáček: Krematoria zvládají, očkování funguje. A vláda si nevymýšlí „extrabuřty“.

Aktualizováno -
20. ledna 2021
13:23
Autor: ČTK, simao - 
20. ledna 2021
12:38

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) věří, že v Poslanecké sněmovně ve čtvrtek „zvítězí zdravý rozum“ a poslanci kývnou na prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Uvedl to po jednání krizového štábu. Česká vláda si dle něj v rámci opatření nevymýšlí „nějaké extrabuřty“, vzkázal. Průběh očkování a nedostatek vakcín je pak daný omezenými kapacitami výrobců. A co situace přetížených krematorií?

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) je nutné vyprázdnit nemocnice a počkat do doby, kdy bude přibývat nejvýše 1000 až 2000 potvrzených případů covidu-19 denně.

„ČR není nějaká výjimka v Evropě, pokud se podíváte kolem nás, všechny státy ta opatření drží velmi přísná, nebo dokonce zpřísňují. Je tady velká debata ohledně té tzv. britské mutace a jejích případných dopadů,“ poznamenal Hamáček.

Žádné vládní extrabuřty, tvrdí Hamáček

Upozornil i na razantní vystoupení kancléřky Angely Merkelové a tvrdá opatření v sousedním Německu. „Rozhodně to není o tom, že by ČR byla nějakou výjimkou a česká vláda si tady vymýšlela nějaké extrabuřty. Pokračování nouzového stavu a těch opatření, která máme v platnosti, je jediná cesta, jak tu situaci zvládnout,“ vzkázal těm, co pochybují o nutnosti prodloužení nouzového stavu.  

V Česku tak musí podle Hamáčka pokračovat stávající opatření proti covidu-19. Prioritní musí být snížit tlak na zdravotnický systém, zdůraznil.

Hamáček doufá, že Sněmovna kývne ve čtvrtek na prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní i po 22. lednu. Ústavní novelu, která má zavést alternativu nouzového stavu, zdržely připomínky dalších resortů, řekl Hamáček.

Pokud všichni budeme dodržovat ta opatření a budeme je respektovat, tak to společně zvládneme. Důkazem toho budiž to, že od doby, kdy byla ta opatření naposledy zpřísněna, tak ta epidemie kulminovala a pomalu klesá,“ dodal Hamáček.

Krematoria: Situace se zlepšila

Kvůli náporu mrtvých přitom nedávno kolabovalo krematorium v Ostravě - jediné v Moravskoslezském kraji. Krizový štáb se proto zaměřil i na situaci v dalších krajích Česka.

Krematoria nyní pracují na maximální kapacitu a epidemii zvládají, uvedl dnes Hamáček. Pomohlo podle něj uvolnění emisních limitů a zákaz dovozu těl z ciziny.

Očkování prý probíhá dobře

Krizový štáb řešil dnes i očkování, podle Hamáčka však v Česku probíhá dobře. „To, že není tolik vakcín, kolik bychom si přáli, není vinou ČR, není to ani vinou EU či kohokoliv jiného, je to prostě dáno omezenými kapacitami výrobců. Všichni jsme ta čísla měli předem k dispozici,“ uvedl Hamáček.

„Z mého pohledu ten systém funguje, máme informace i z krajů (...) jednotlivé kraje postupně rozbíhají vlastní centra, vlastní systémy očkování. Z mého pohledu očkování běží bez zásadních komplikací, samozřejmě kromě toho faktu, že bychom si všichni přáli, aby těch vakcín bylo více,“ pokračoval.

Krizový štáb v posledních týdnech řešil rovněž zásoby materiálu potřebného k očkování. Před týdnem Hamáček uvedl, že v Česku jsou zásoby injekčních stříkaček pro aplikaci očkování na 65 dní.

Kabinet v pondělí schválil plán, podle něhož Česko nakoupí dalších pět milionů injekcí a jehel, které budou uloženy do státních hmotných rezerv. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že zásoby budou navýšeny na 17 milionů.

Video  Chyba nebyla na straně nemocnic. Karlovarský primář o nedostatku vakcíny i nečekaném překvapení  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 20. ledna 2021 18:21 )

Očkování funguje tak, jak jsme nyní závislí pouze na dodávkách z EU...Pokud se rozšíří možnost dodávek i od jiných výrobců, sedne si to..Co nefunguje, je postih osob a skupin, které záměrně nedodržují nařízení nouzového stavu, provokatéři a ti, kteří si řešení pandemie pletou s politikařením. Pokuty a tvrdé postihy měly být hned od počátku, díky toleranci či bagatelizování situace policií atd. je nyní složitější proti nim zakročit, kdy svou hloupostí a bezohledností ohrožují zdraví /životy druhých a prodlužují tím omezení v nouzovém stavu.

krapotkin ( 20. ledna 2021 16:51 )

Soudruh Husák také stále tvrdil, že vše je v pořádku a země vzkvétá, ale soudruh Havel po ukradené revoluci zase tvrdil, že je všechno na ho*** a země nevzkvétá. Co bude tvrdit Hamáčkův nástupce ?

Michal Snobl ( 20. ledna 2021 15:31 )

Extrabuřt se nám opět projevil. Hamáčku tu vaši stranu už zabalte.

rapid15 ( 20. ledna 2021 15:31 )

Jestli tím myslíš, že je to akce propagace očkování tak je to nesmysl . Tuhle zavádějící informaci zas vypustil někdo, kdo chce odvést pozornost od té protekce. Protekce je vždy skrytá, utajená a tak toje i s vakcínama. Protekce se nikdy neprezentuje veřejně , jako reklama na něco.
Protekčně očkovaný nikdy nevyleze a neřekne heč, já mám známé tak si trhněte a čekejte. Naopak mlčí jak hrob do poslední chvíle, a na přímý dotaz neodpoví. Jako příklad poslouží radní Fink a jeho manželka z Hradce Králové.

deratizater ( 20. ledna 2021 14:20 )

Diletant Hamáček místo aby zháněl po světě hlavně v Asií antivírové léky Favipavír a prosadil volný prodej Isoprinosine v lékárnách jak to mají Poláci aby se Češi mohli taky sami přeléčovat což snížilo počet zemřelých .Místo toho se stará o zemřelé kteří po infekci v karanténě bojovali marný boj s covidem jen pomocí Paralénu a čaje s citronem .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa