Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rok od prvního případu covidu v Evropě: Infektolog popsal střet s děsivou zprávou

Autor: Darina Jíchová - 
24. ledna 2021
14:56

Pandemie koronaviru už více než rok svírá celý svět, dnes, 24. ledna, je to právě rok od chvíle, kdy byl v Evropě diagnostikován pacient nula. Případ řešil francouzský infektolog z Fakultní nemocnice v Bordeaux Denis Malvy. „Ten den se mi vryl do paměti,“ popsal pro stanici Euronews. Je to také přesně rok, kdy pro vás Blesk Zprávy spustil online zpravodajství, ve kterém denně přináší novinky ohledně koronaviru z domova i ze světa.

Malvy uvedl, že s kolegy rozpoznali příznaky spojené s koronavirem, který způsobuje nemoc covid-19. Nákaza se z čínského Wu-chanu postupně rozšířila po celém světě, mezi hlavní a první rozpoznané symptomy patří horečka, dušnost a kašel. „S napětím a obavami jsme seděli u telefonu a čekali na výsledky,“ uvedl Malvy. Dodal také, že pacient nula se zotavil a rok od svého boje s infekcí se přišel pozdravit s lékaři.

„I když retrospektivní testy nyní ukazují na to, že koronavirus byl v Evropě už v roce 2019, prvního pacienta jsme oficiálně léčili až loni v lednu,“ prohlásil Malvy. „Vzpomínám si, že já osobně jsem nepociťoval žádný strach, když poprvé volali s tím, že máme pacienta, který vykazuje příznaky spojené s novým virem,“ navázal infektolog a ředitel Oddělení tropických nemocí.

Pacient s vazbami na Wu-chan

Vypověděl, že pacienta přivezla sanitka, pak ho poslali na jeho oddělení. „Přivezli nám ho 23. ledna, byl to Francouz, čtyřicátník s pracovními i rodinnými vazbami na Wu-chan, město, odkud věříme, že koronavirus pochází,“ vysvětlil Malvy. „Akorát se vrátil zpátky do Bordeaux, ve Wu-chanu byl na dvoutýdenní dovolené. Muž kašlal a měl horečku,“ případu se ujal Malvyho tým a pacienta převezli do vysoce zabezpečeného pokoje určeného pro infekční pacienty.

Koronavirus ve Francii Koronavirus ve Francii | Reuters

„Spolupracoval jsem hlavně s kolegou, doktorem Ducem Nguyenem. Pacienta jsme měli na pokoji s největším stupněm epidemiologické ochrany. Z psychologického hlediska to pro pacienta nebylo vůbec jednoduché. Dělali jsme všechno proto, abychom ho ujistili, že to bude dobré. Byl velmi statečný a vložil v nás plnou důvěru,“ prohlásil Malvy. Doplnil, že on a jeho tým má s infekčními nemocemi zkušenost, působili v Guiney a Kongu během epidemie eboly a v Nigérii při epidemii horečky Lassa.

„Přineslo to s sebou nepříjemné vzpomínky na pandemii SARSu. Ptali jsme se sami sebe: Bude se koronavirus chovat stejně jako SARS?“ pacienta otestovali a vzorky odeslali do Pasteurova ústavu v Paříži. Pracovali přes noc a ve čtyři ráno dostali zprávu, že výsledky testů budou v šest večer. Malvy uvedl, že se po službě odebral do kanceláře, kde seděl u telefonu a čekal.

„Musím potvrdit, že na základě dat, která jsme dostali, byl test pozitivní,“ Malvy si i rok od události pamatuje doslovné znění telefonátu z Paříže. „Zavěsil jsem, s kolegy jsme se na sebe podívali a ptali jsme se, co teď? Byl jsem velmi smutný, pro naši zemi to byl zlomový okamžik. Odbornice z Pasteurova ústavu mi oznámila, že musí o pozitivním nálezu informovat úřady a že ministerstvo zdravotnictví plánuje večerní tiskovou konferenci,“ vybavuje si Malvy.

„Buďte velmi opatrní, v minutě, kdy to řeknu úřadům, se zpráva začne šířit, budou o tom psát všechna média,“ pařížská expertka upozornila na řetězovou reakci, kterou informace o nakaženém spustí. Malvy požádal o 30 minutové prodlení předtím, než Paříž informuje ministerstvo. „Šli jsme za pacientem a oznámili mu diagnózu, byl velmi skleslý a unavený, na druhou stranu ale i smířený, připravovali jsme ho na pravděpodobnost, že se u něj nákaza potvrdí,“ sdělil tisku Malvy.

Mediální lavina

Předpověď expertky z Paříže se potvrdila, zpráva o prvním nakaženém spustila mediální lavinu. „Byli jsme v kanceláři a pod okny jsme slyšeli nějaký hluk, mysleli jsme, že se vrátili demonstranti ze žlutých vest. Vykoukl jsem ven a místo toho tam viděl zástupce snad všech novin, nejen z Francie ale z celého světa,“ vzpomíná lékař. Vyzvedl také podporu, které se jeho týmu dostalo od vedení nemocnice. „Byli jsme sjednocení a ochraňovali jeden druhého,“ Malvy následně uvedl, že pacient nula se tři týdny od diagnózy uzdravil a nevykazoval žádné symptomy koronaviru a měl negativní testy.

Malvy zároveň odhalil, že u pacienta nula měl koronavirus mírný průběh, nemusel ani na jednotku intenzivní péče. „Z hlediska současné situace by nebyl ani hospitalizován, po potvrzení koronaviru by ho lékaři poslali léčit se domů,“ uvedl lékař. Tento týden se pacient nula vrátil do nemocnice v Bordeaux, pouze však na návštěvu za zdravotníky, kteří se o něj loni starali.

„Bylo to moc příjemné, zavzpomínali jsme na loňský rok. Víte, už v minulosti vědci upozorňovali, že může dojít k pandemii, jakou nyní prožíváme. Místo přípravy na krizi, ale lidstvo předstíralo amnézii. Proto si myslím, že je důležité si připomenout a oslavit toto roční výročí boje s koronavirem, ty vzpomínky si musíme udržet, abychom byli lépe připraveni na další podobnou situaci,“ domnívá se Malvy.

Expert varuje před třetí vlnou

Infektolog celý rozhovor zakončil vzkazem plným naděje. „Pořád jsme uvězněni v černém tunelu, ale už vidíme jeho konec a světlo na tomto konci. Víme, že tam je konec, že existuje. Ano, musíme urazit ještě dlouhou cestu, musíme se na ni vydat s pokorou, ostražitostí a vytrvalostí,“ Malvy vyzvedl pokrok v léčbě koronaviru, který lékaři za uplynulý rok učinili, pochvaloval si také programy vakcinace.

„Nejen jako Francouz, ale hlavně jako Evropan, protože krize se dotýká celého kontinentu, se obávám, že nás zřejmě kolem března čeká třetí vlna nákazy. Není to z mé strany přehnaný pesimismus, ale opatrný pragmatismus. Před nebezpečím si nemůžeme dovolit zavírat oči. Musíme se na to připravit, abychom dopadli lépe než loni,“ zároveň Malvy varoval před nebezpečím koronaviru.

Video  Blatný o povinných respirátorech: Není třeba vykupovat FFP2. Pro lidi to nesmí být extrémní zátěž  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa