Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vědec se koronavirem nakazil na lyžích. Schválně se znovu infikoval kvůli studiu protilátek

Autor: Darina Jíchová - 
31. října 2020
05:30

Ruský vědec Alexander Čepurnov (69) působící na Institutu klinické a experimentální medicíny v Novosibirsku se záměrně reinfikoval koronavirem, který způsobuje nemoc covid-19. Čepurnovým záměrem je studovat protilátky. Poprvé se přitom virem nakazil na lyžařském pobytu ve Francii letos v únoru, uvedl list Daily Mail.

Čepurnov popsal, že jeho druhý boj s koronavirem byl mnohem náročnější než ten první, musel být dokonce hospitalizován. Na základě svého výzkumu uvedl, že naděje, které mnozí experti vkládají do kolektivní imunity, jsou zbytečné. Protilátky podle něj z těla rychle vymizí, téměř po měsíci začnou protilátky ubývat.

Společně se svými kolegy se Čepurnov zabýval tím, jakým způsobem se protilátky chovají, jak silné a účinné jsou a jak dlouho v těle zůstávají. „Zjistili jsme, že vymizí nesmírně rychle,“ shrnul ruský specialista. Právě proto se rozhodl otestovat pravděpodobnost reinfekce a pro sebe a svůj tým se stal „pokusným králíkem“.

Druhý boj s koronavirem byl těžší

Čepurnov vypověděl, že se znovu nakazil tak, že se stýkal s pozitivními pacienty bez ochranných oděvů. „Moje imunita selhala přesně 6 měsíců od chvíle, kdy jsem se poprvé nakazil. Prvním symptomem bylo škrábání v krku,“ uvedl Čepurnov.

„Celých pět dnů jsem měl horečku nad 39 stupňů. Ztratil jsem čich a chuť se mi změnila. Šestý den jsem byl na rentgenu plic, byl čistý, za další tři dny ale ukázal oboustranný zápal plic,“ navázal vědec.

„Po dvou týdnech jsem byl v pořádku,“ zmínil Čepurnov a na základě svého případu a výzkumu konstatoval, že kolektivní imunita je marná myšlenka. „Potřebujeme vakcínu, kterou dostaneme hned několikrát. Rekombinantní vakcína nebude účinná,“ zdůraznil Čepurnov. V minulosti působil na Státním výzkumném ústavu virologie a biotechnologie na Sibiři, který se podílí na vývoji druhé ruské vakcíny známé jako vakcína EpiVacCorona.

Video  Blatný poprvé ve Sněmovně: Opatření zabírají, ale musí trvat dál. A striktně se dodržovat  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa