Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump sliboval vakcínu do konce roku. Epidemiolog Fauci: Dřív než v lednu to nebude

Autor: ČTK - 
29. října 2020
07:41

Spojené státy nebudou mít k dispozici koronavirovou vakcínu pro nouzové použití dříve než v lednu. Uvedl to uznávaný americký epidemiolog Anthony Fauci. Podle něj sice klinické studie dvou experimentálních vakcín dalece pokročily, schválení americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) však nelze očekávat před Novým rokem.

„Mohl by to být leden, mohlo by to být později. Nevíme to,“ řekl Fauci ve středu v rozhovoru pro odborný časopis Jama Network s tím, že nejdále zatím pokročil vývoj očkovacích látek firem Moderna a Pfizer. Pro schválení k takzvanému nouzovému použití musejí farmaceutické společnosti doložit, že pacienti látku snášejí a že je takzvaně trvale účinná, dodal Fauci.

Trump sliboval vakcínu dřív

Fauciho vyjádření je podle agentury DPA v rozporu s opakovanými tvrzeními amerického prezidenta Donalda Trumpa, podle nějž budou mít Američané vakcínu k dispozici ještě před koncem letošního roku. Podle kritiků se Trump snaží výroky o brzkém získání očkovací látky zvýšit své šance v nadcházejících prezidentských volbách, v nichž usiluje o druhý mandát.

Fauci je od roku 1984 ředitelem Národního institutu pro alergie a infekční onemocnění (NIAID) a zároveň členem krizového štábu Bílého domu pro boj s epidemií covidu-19. Má pověst nezávislého odborníka, který se nezdráhá prezidentovi oponovat v záležitostech týkajících se vědy. Trump minulý týden podle agentury Reuters označil Fauciho za „pohromu“ a prohlásil, že kdyby ho poslouchal, bylo by v USA už půl milionu mrtvých.

Ve fázi klinických studií je po celém světě několik experimentálních vakcín. Pro schválení k nouzovému použití stanovuje FDA nižší požadavky než v případě regulérního povolení. Po udělení schválení pro nouzové použití lze například již zahájit očkování příslušníků rizikových skupin obyvatelstva či lékařského personálu.

Video  „Nejhorší v dějinách,“ říká expert o Trumpovi a zmínil psychiatra. Prezidentem prý bude Biden  - Blesk
Video se připravuje ...
Video  Podle konspirátorů Trumpová užívá dvojnici  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

MAMKA2316 ( 29. října 2020 12:42 )

NĚKTERÍ POMATENCI S EU JEŠTĚ DŘIVE !!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa