Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poslední klíčová debata Trumpa a Bidena: Překvapivě klidná, ale stejně plná útoků

Autor: ČTK, Mii - 
23. října 2020
07:53

Na půdě Belmontské univerzity ve městě Nashville ve státě Tennessee v noci ze čtvrtka na pátek našeho času proběhla poslední předvolební debata kandidátů na amerického prezidenta - republikánského prezidenta Donalda Trumpa a jeho demokratického rivala Josepha Bidena. Oba muži se střetli v otázce koronaviru a americké ekonomiky, padala i slova o rasismu. Celkově ale byla debata umírněnější než předešlé, ze strany Trumpa přišla dokonce chvála.

Devadesátiminutová debata byla rozdělena do šesti 15minutových bloků, jejichž tématy byly: boj s covidem-19, americké rodiny, rasové otázky v USA, klimatické změny, národní bezpečnost a vůdcovství. Duel moderovala dopisovatelka stanice NBC z Bílého domu Kristen Welkerová. Oba kandidáti přistoupili na to, že se debata konala bez ochranného plexiskla. Stalo se tak poté, co měl Trump negativní test na koronavirus.

Oproti předchozí debatě měli na začátku každé části oba řečníci dvě minuty nepřerušovaného prostoru, po něž byl mikrofon nemluvícího kandidáta vypnutý. Následně se debata otevřela a mikrofony zůstaly po zbytek patnáctiminutového bloku zapnuté.

Hackeři opět útočili

Biden hned v úvodu zkritizoval postup Trumpa v řešení pandemie koronaviru. „Kdokoliv je odpovědný za tolik úmrtí, by neměl zůstat prezidentem Spojených států,“ řekl Biden. Úřadující prezident naopak uvedl, že tu nejhorší část pandemie má USA za sebou. Zároveň hájil znovuotevření ekonomiky. Biden kontroval, že otevírání ekonomiky musí provázet důsledná ochranná opatření.

Posléze Trumpův protikandidát řekl, že jakákoliv země, která by se vměšovala do amerických voleb, za to zaplatí, pokud by se stal šéfem Bílého domu. Vměšování přitom označil za útok na americkou svrchovanost. „Nabourávají tím americkou suverenitu. To se právě teď děje,“ řekl. Podle Bidena by znovuzvolení prezidenta Trumpa uvítalo Rusko.

Američtí činitelé uvedli, že ruští hackeři v uplynulých dnech zaútočili na desítky amerických úřadů a odcizili data nejméně ze dvou serverů. Činitelé také viní Írán ze záplavy e-mailů, které v několika klíčových státech obdrželi voliči demokratů. Výhrůžné e-maily je měly zastrašit, aby dali svůj hlas Trumpovi.

Trump zmínil, že nikdo nepřistupoval tvrději k Rusku prostřednictvím sankcí a prosazováním zvýšení vojenských výdajů NATO než jeho vláda.

Zastánce černochů i nejrasističtější prezident

Řešila se rovněž daňová přiznání. Biden odhalil, že zveřejnil všechna svá za uplynulých 22 let a celý život si nevzal peníze od zahraničního zdroje. Ukázal pak na Trumpa se slovy „Co skrýváte?“. Prezidenta vyzval, aby zveřejnil svá daňová přiznání a přestal mluvit o korupci. Agentura AP napsala, že tím reagoval na nepodložená obvinění prezidenta Trumpa, který jej obvinil, že získal peníze z ruských zdrojů.

Trump následně uvedl, že by chtěl svá daňová přiznání zveřejnit „hned, jak budeme moci“. Zopakoval ale podle AP výmluvu, že stále čelí auditu, což tvrdil i před čtyřmi lety. Podle AP prezidentovi audit právně nebrání ve zveřejnění dokumentů.

Trump také reagoval na zprávu, že v roce 2017 odvedl na daních v USA pouze 750 dolarů. Podle něj mu bylo řečeno, že „předplatil desítky milionů dolarů“ a že 750 dolarů, které zaplatil, byl „poplatek za podání“. Biden Trumpa následně vyzval, aby zveřejnil důkaz.

Debata pokračovala tématem rasových nepokojů. Biden obvinil Trumpa, že je rozdmychává, přímo jej označil za jednoho z „nejrasističtějších prezidentů, které jsme v novodobých dějinách měli“. Doplnil přitom, že Trump „přilévá palivo do každého rasistického ohně“. S odkazem na poslední debatu dodal, že prezident odmítl odsoudit krajně pravicovou skupinu Proud Boy a vyzval její přívržence, aby „ustoupili stranou a byli připraveni“.

Trump se naopak označil za velkého zastánce černochů. Podle AP zároveň již poněkolikáté zopakoval, že žádný americký prezident kromě Abrahama Lincolna, neudělal víc pro Afroameričany než on sám. Prezident také obvinil Bidena a někdejšího prezidenta Baracka Obamu, že se nevěnovali otázkám rasové spravedlnosti.

„Neudělali jste nic jiného než zákon o trestné činnosti, který uvrhl desítky tisíc černochů do vězení,“ řekl Trump na adresu Bidena, který byl za vlády Obamy viceprezidentem. Biden uvedl, že se snažil změnit zákony o trestech za drogy, které neúměrně poškodily Afroameričany a že veřejnost zná jeho výsledky.

Trump následně hovořil o reformách trestního soudnictví, které podepsal, a prohlásil: „Jsem nejméně rasistický člověk v této místnosti“.

Biden chce dramaticky zvýšit minimální mzdu. Trump: Podniky by propouštěly

Střet nastal i v otázce dalšího balíku pomoci koronavirem zasažené ekonomice. Trump osočil demokratickou šéfku Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou z toho, že nechce udělat nic, co by mohlo pomoci. Agentura AP v této souvislosti připomněla, že Pelosiová o balíku postižené ekonomice jedná s ministrem financí Stevenem Mnuchinem.

Biden se zeptal Trumpa, proč o balíku nemluví se svými „republikánskými přáteli“. Šéf republikánské senátní většiny Mitch McConnell svým stranickým kolegům řekl, že Bílý dům varoval před docílením dohody s Pelosiovou před oficiálním termínem voleb 3. listopadu.

Biden uvedl, že demokraty kontrolovaná Sněmovna reprezentantů schválila balík před několika měsíci, ale republikány vedený Senát jej ignoroval.

Bývalý viceprezident Biden také řekl, že by prosazoval federální minimální hodinovou mzdu ve výši 15 dolarů. Odmítl přitom, že by to uškodilo menším podnikům. Současná minimální hodinová mzda nyní činí 7,25 dolaru.

„Jak pomáháte malým podnikům, když vynucujete mzdy? Co se stane, co se stalo, je, že když to uděláte, tyto malé podniky začnou dávat zaměstnancům výpovědi,“ řekl Trump s tím, že otázku minimálních mezd by měly řešit jednotlivé státy.

Vítěz debaty? Moderátorka

V závěru poslední předvolební debaty Trump a jeho rival Biden odpověděli jinak na dotaz, co by v případě svého zvolení vzkázali voličům, kteří pro ně nehlasovali. Trump uvedl, že v případě svého znovuzvolení by při inauguračním projevu řekl:„Úspěch nás spojí, jsme na cestě k úspěchu“. Poukázal přitom na růst americké ekonomiky „před čínským morem“, který způsobil pandemii covidu-19.

Biden uvedl, že by Američanům řekl „zastupuji vás všechny, ať jste hlasovali pro nebo proti mně“ a „postarám se o to, abyste byli zastoupeni“. Odkázal pak na hlavní programové body své kampaně, jako je ekonomický rozvoj, boj s rasismem, rovné příležitosti či přechod k obnovitelným zdrojům.

Video  „Nejhorší v dějinách,“ říká expert o Trumpovi a zmínil psychiatra. Prezidentem prý bude Biden  - Blesk
Video se připravuje ...

Na internetu si mezitím pochvalu od mnoha uživatelů vysloužila moderátorka debaty Welkerová. Podle mnohých se jí dařilo oba kandidáty zastavit, když překročili stanovený časový limit, aby byl dodržen čas pro jednotlivá témata. Novinářka MSNBC Rachel Maddowová označila Welkerovou za „skutečnou vítězku“ debaty.

Neobvyklé pochvaly se moderátorce dostalo také od prezidenta Trumpa. „Musím říct, že zatím velmi respektuji způsob, jak se s tím vypořádáváte,“ řekl Trump při debatě. Agentura AP připomněla, že Trump Welkerovou pochválil poté, co ji o víkendu na twitteru obvinil, že je neobjektivní.

Skoro 50 milionů Američanů už odvolilo

Méně než dva týdny před oficiálním dnem voleb prezident Trump za bývalým viceprezidentem Bidenem výrazně zaostává v celostátních průzkumech mínění. V podobné situaci byl Trump už před čtyřmi roky a podařilo se mu poměr sil otočit. Nepřímý volební systém totiž umožňuje vítězství i kandidátovi, který získá celkově méně hlasů. I tentokrát bude podle průzkumů souboj mnohem těsnější v některých klíčových státech, které budou pro výsledek hlasování rozhodující.

Podle aktuálních průzkumů je dosud nerozhodnutých voličů poměrně málo. Rekordních 47 milionů Američanů navíc již odvolilo v předstihu, což podle AP může znamenat, že se Trumpovy šance ovlivnit výsledek souboje snižují.

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Ipsos pro agenturu Reuters Biden celostátně vede o devět procentních bodů, zatímco v prvním říjnovém týdnu to bylo 12. Náskok demokrata v klíčových státech, jako jsou Michigan či Wisconsin, podle průzkumu zůstává znatelný.

ivuska1 ( 23. října 2020 13:34 )

Pokud vyhraje Biden tak nastoupi dokonceni planu NWO ! Musi vyhrat Trump.

Zobrazit celou diskusi