Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Trump se obul do hlavního experta na covid: Fauci je pohroma, řekl a zmínil idioty

Autor: ČTK - 
19. října 2020
22:06

Americký prezident Donald Trump dnes označil experta Bílého domu pro boj s koronavirem Anthonyho Fauciho za pohromu a pokusil se ubezpečit členy svého volebního štábu, že má stále šanci obhájit mandát. Informovala o tom agentura Reuters. Ta zároveň připomíná, že do volebního dne zbývá 15 dní a republikánský prezident si v průzkumech příliš dobře nevede.

Mezi Trumpem a Faucim nepanuje shoda o tom, jak zvládnout pandemii covidu-19, která si jen ve Spojených státech vyžádala už skoro 222 000 mrtvých a oslabila pozici republikánského prezidenta před volbami, jež se uskuteční 3. listopadu.

Fauci se nedávno ohradil proti Trumpově předvolebnímu spotu. Podle experta totiž jeho autoři vytrhli z kontextu starý rozhovor, aby navodili dojem, že Fauci chválí kroky Trumpa v boji s koronavirem. V nedělním rozhovoru s televizí CBS Fauci řekl, že ho nepřekvapilo, že se Trump koronavirem sám nakazil.

„Fauci je pohroma. Kdybych ho poslouchal, měli bychom 500 000 mrtvých,“ řekl Trump při hovoru s pracovníky své kampaně.

Trump hovořil ze svého hotelu v Las Vegas před dvěma mítinky s voliči v Arizoně. Zdůraznil mimo jiné, že protipandemická omezení už lidi frustrují. „Lidé říkají: ,Je nám to fuk. Prostě nás už nechte na pokoji.´ Už je to unavuje. Lidi už unavuje poslouchat Fauciho a všechny tyhle idioty, “ uvedl Trump. Reuters v této souvislosti připomíná, že Trumpovi stoupenci na mítinky často chodí bez roušek a nedodržují rozestupy, navzdory doporučením expertů včetně Fauciho. Trumpův volební štáb podle Reuters umožnil novinářům rozhovor poslouchat.

„Fauci je milý chlap. Už tu je 500 let,“ poznamenal Trump.

Devětasedmdesátiletý Fauci patří k nejrespektovanějším vědcům v USA a sloužil za vlád republikánských a demokratických prezidentů. Ředitelem Národního institutu pro alergie a infekční onemocnění (NIAID) je od roku 1984.

Anthony Fauci z koronavirového štábu Bílého domu Anthony Fauci z koronavirového štábu Bílého domu | Reuters

Trump podle Reuters naznačil, že Fauciho nezbavil funkce z obavy z negativních reakcí. Své frustrace si prezident na Faucim podle agentury začal vybíjet uprostřed hovoru, kterým chtěl prezident povzbudit členy svého volebního štábu. Podle průzkumů si totiž Trumpův demokratický sok Joe Biden vede lépe v celonárodních předvolebních průzkumech mínění, ale i v řadě klíčových států, které zřejmě budou pro výsledek voleb rozhodující.

„Máme hybnou sílu v přesný čas, kdy chceme hybnou sílu,“ uvedl při hovoru šéf Trumpova volebního štábu Bill Stepien. Prezident následně označil zprávy o vnitřních sporech svého štábu za ,kecy' a prohlásil, že se nyní cítí být v lepší pozici než před posledními volbami před čtyřmi lety, kdy v klání o Bílý dům nečekaně porazil Hillary Clintonovou.

Manažerka Bidenovy kampaně Jennifer O'Malleyová Dillonová o víkendu uvedla, že celonárodní průzkumy jsou zavádějící, jelikož v klíčových státech podle průzkumů půjde o těsný souboj.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa