Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trump chtěl za viceprezidentku dceru Ivanku. „Je krásná a chytrá,“ chlubil se

Autor: sova - 
29. září 2020
21:21

Jak odhaluje chystaná kniha jeho bývalého manažera kampaně Ricka Gatese, Donald Trump v létě roku 2016 zvažoval na pozici spolukandidáta do Bílého domu svou dceru Ivanku. O svém návrhu vážně uvažoval, a dokonce jej vznesl opakovaně. Gatesova kniha s názvem Wicked Game: An Insider's Story on How Trump Won, Mueller Failed and America Lost vyjde ve Spojených státech 13. října. Informoval o tom například britský list Daily Mail.

„Myslím, že by to měla být Ivanka. Myslím, že mým viceprezidentem by měla být Ivanka,“ řekl během jedné porady podle Gatese sám Trump. „Všechny hlavy se natočily k ní a ona sama vypadala velmi překvapeně. Všichni jsme znali Trumpa dost dobře na to, abychom drželi hubu a nesmáli se,“ píše dál prezidentův bývalý manažer.

Je krásná a chytrá a lidé by ji milovali,“ pokračoval Trump. Nápad přitom vznesl opakovaně, dokonce i během porady, které byl přítomen i Jared Kushner – manžel Ivanky a Trumpův poradce v jedné osobě – a všechny jeho ostatní dospělé děti.

„V průzkumu se objevila výš, než jsme čekali“

Ivanka Trumpová v té době působila jako vysoká manažerka v oblasti módy a nemovitostí, zároveň byla také jednou z poradkyní v kampani svého otce. Neměla však žádné předchozí politické zkušenosti a nikdy nezastávala volenou funkci.

Ivanka Trumpová, dcera a poradkyně prezidenta USA Donalda Trumpa. Ivanka Trumpová, dcera a poradkyně prezidenta USA Donalda Trumpa. | Reuters

Vedení kampaně se tedy rozhodlo jméno Ivanky jako viceprezidentky vedle dvanácti dalších potenciálních kandidátů otestovat v interním průzkumu. V té studii se (Ivanka) neumístila nějak zázračně vysoko, ale určitě výš než jsme očekávali,“ píše Gates ve své knize. Nakonec to však byla sama Ivanka, kdo Trumpa od takových úvah odradil s tím, že by to nebyl dobrý nápad. Na volebním lístku vedle prezidenta Trumpa tak nakonec skončil tehdejší guvernér státu Indiana a současný viceprezident Mike Pence.

I Biden má v kampani vedle sebe ženu

Trumpovy úvahy o rodinném tandemu v nejvyšším patře americké politiky tak mohou leckomu připomenout dějovou linku z kultovního seriálu House of Cards. Hlavní postava Frank Underwood se v něm totiž dostal přes volební kampaň až do Bílého domu spolu se svou manželkou Claire na pozici viceprezidentky.

Rovněž demokratický kandidát letošních prezidentských voleb ve Spojených státech Joe Biden si pro funkci svého potenciálního viceprezidenta zvolil ženu. Spolukandidátkou bývalé „dvojky“ Baracka Obamy je afroamerická senátorka Kamala Harrisová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

SCHWARZENBERG ( 29. září 2020 22:00 )

Tak krásná a chytrá je

Zobrazit celou diskusi