Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Infektoložka Roháčová: Koronavirus nechce zabíjet, chce přežít. Jak je to s mutacemi?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
28. srpna 2020
05:02

Nakažených covidem-19 exponenciálně přibývá, a to nejen v Česku, ale i na celém světě. V posledních dnech se hovoří o tom, že koronavirus zmutoval do nakažlivější, ale méně nebezpečné verze. „Virus se snaží najít cestu, aby přežil, ne aby nás zahubil,“ vysvětlila ve čtvrtečním Epicentru Blesk Zpráv chování tohoto nezvaného mikroorganismu primářka kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí v Nemocnici Na Bulovce Hana Roháčová.

Na otázku, proč mezi tisíci druhy virů právě koronavirus způsobil tak velkou celosvětovou reakci, odpověděla: „On asi sám o sobě zas tak výjimečný není… ale důvod, proč došlo k celosvětovému problému, byla ta exploze. To znamená - to strašně rychlé šíření… To, co vyděsilo svět, bylo to, že nákazy se nešířily po desítkách, ale po tisících, a proto to ten zdravotní systém, v některých státech tedy lépe, v jiných hůře, absorboval… Ta exploze bylo to, co ten svět paralyzovalo.“

Video  Epicentrum - Roháčová  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

I když o tomto nebezpečném mikroorganismu už leccos víme, stále ještě platí, že mnohem více je toho, co ještě nevíme. „Nás zajímá teď nejvíc, jak virus působí na naši imunitu… Jak imunita reaguje ve smyslu té dlouhodobé ochrany,“ uvedla Roháčová a přiznala, že ten, kdo covid-19 už prodělal, zatím záruku imunity podle vědců nemá a tato problematika i nadále zůstává v popředí zájmu odborníků celého světa.

Spásné očkování

Nejlepší přípravou na podzimní nárůst respiračních onemocnění včetně covidu-19 je podle přední české infektoložky udržování vlastní imunity na dobré úrovni, a to dostatkem vitaminů, vyváženou potravou a kalorickým příjmem. Pomoci by podle jejích slov mohlo i očkování proti chřipce. „Nemůže hrát roli v počtu nakažených koronavirem, ale v čem nám pomůže, je v rámci té diferenciální diagnostiky, to znamená poznat to, že pokud je ten člověk očkován proti chřipce, tak ji s největší pravděpodobností nemá,“ vysvětlila primářka Roháčová.

V České republice je však proočkovanost velmi nízká. „Bohužel jsme v tomto ohledu na chvostu mezi evropskými státy. Pohybuje se mezi 5-7 procenty, a to je strašně nizounké… My bychom si představovali, že by měla být třeba 70 procent, a to se pořád nedaří a nedaří,“ popsala tuto nechvalnou statistiku.

S obezitou na intenzivní péči

Podle posledních studií z Velké Británie a USA mají obézní lidé až dvakrát větší šanci, že skončí na jednotce intenzivní péče. Také mají větší risk toho, že na virus zemřou. „Obezita obecně je velký problém. Je to těžká nemoc,“ souhlasila se závěry těchto výzkumů a doplnila, že silná obezita je velmi rizikovým faktorem, a to nejen u covidu-19. „I z našich zkušeností, i u našich pacientů, kteří jsou v intenzivním režimu, převážná většina z nich touto obezitou trpí,“ dodala na závěr.

trintin ( 28. srpna 2020 11:56 )

že pokud je ten člověk očkován proti chřipce, tak ji s největší pravděpodobností nemá,“.?? V práci se nechaly jednou chytračky naočkovat a dostaly takovou chřipku, jakou ještě nezažily. Styděly se a proto chodily do práce nemocné. Od té doby v kolektivu víme, jak dlouho trvá léčená a neléčená chřipka. Neléčená trvá 14 dní, léčená pouze 2 týdny.

brano34 ( 28. srpna 2020 09:50 )

Odbornice na pandemii? Takových ještě bude a volby se blíží....

TomasLB ( 28. srpna 2020 07:29 )

Ale bububu... exponencialně...uz dva měsíce přibývá cca. 260000 nakažených denně... Nějaká mi uniká ten exponenciální přírůstek....

prudentiacz ( 28. srpna 2020 06:41 )

Tak za prvé, virus nechce vůbec nic, protože to není organismus s vlastní vůlí. Pouze kousek kódu, který nakopírovala předchozí buňka, eventuálně s mutací. Je to buňka, kdo rozhoduje, jak virus bude vypadat.
Za druhé, očkování celou věc spíše zamotává, protože se často stane, že chřipka stejně propukne, jde-li o jiný kmen.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa