Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Boj o Prahu: Svoboda chce Hřibův řetěz, za Spolu budou vyjednávat i Pospíšil a Benda

Autor: red, ČTK - 
25. září 2022
19:05

Volby v Praze vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) v čele s lídrem Bohuslavem Svobodou (ODS). Piráti, jejichž volební lídr Zdeněk Hřib šéfoval Praze v uplynulých čtyřech letech, skončili třetí za ANO. Následovat budou koaliční jednání, která budou podle lídra STAN Petra Hlaváčka „výživná“. Svoboda preferuje koalici na půdorysu vládní koalice, jako první osloví STAN, posléze Piráty. Spolupráci s ANO vnímá jako nepravděpodobnou, on sám zároveň stanul v čele nového vyjednávacího týmu, ve kterém nechybí ani Marek Benda (ODS) a Jiří Pospíšil (TOP 09).

  • 1. Spolu ... 24,72 % ... 19 mandátů
  • 2. ANO ... 19,34 % ... 14 mandátů
  • 3. Piráti ... 17,73 % ... 13 mandátů
  • 4. Praha Sobě ... 14,73 % ... 11 mandátů
  • 5. STAN ... 7,77 % ... 5 mandátů
  • 6. SPD, Trikolora, PES ...5,17 % ... 3 mandáty

ODS budou s dalšími stranami koalice Spolu (TOP 09 a KDU-ČSL) podle volebního lídra Bohuslava Svobody (ODS) na pražském magistrátu usilovat o koalici na půdorysu vlády.

Spolupráci s hnutím ANO označil poslanec a bývalý primátor za nepravděpodobnou. Novinářům řekl, že vyjednávání začnou v neděli. K personálnímu obsazení a spolupráci s jednotlivými politiky se nechtěl konkrétněji vyjadřovat. V České televizi uvedl, že pokud k tomu bude mít Spolu dost hlasů, bude primátorem.

19:07
25. 9. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste byli s námi během celého volebního víkendu, ale také dnes, kdy se sestavovaly první koalice. Boj o vedení na radnicích  ještě nekončí a stále nás také čeká druhé kolo voleb do Senátu. Další dění můžete sledovat na Blesk. cz v běžném zpravodajství. Přejeme Vám za celou redakci pohodový večer a také spokojenost s Vámi vybraným kandidátem. 

19:04
25. 9. 2022

Za pražskou koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) bude vyjednávat tým složený ze dvou členů z každé strany. K nim se připojí jako hlavní vyjednavač lídr Spolu, poslanec a bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Po dnešním prvním jednání zastupitelského klubu to ČTK sdělila mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Koaliční tým byl sestaven na základě koaliční smlouvy. Kromě Svobody v něm je ještě předseda pražské ODS a poslanec Marek Benda a místopředseda celostátní ODS a pražský zastupitel Zdeněk Zajíček. Jednání se zúčastní předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil a místopředseda a místostarosta Prahy 4 Michal Hroza (TOP 09). Za KDU-ČSL byl zvolen pražský předseda Tomáš Kaplan a pražský zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL).

18:48
25. 9. 2022

V Jihlavě jsou podle lídrů stran oslovených ČTK jednání o složení nového vedení radnice zatím v počátcích. Radek Popelka, jenž vedl vítěznou kandidátku hnutí ANO, označil první uskutečněné rozhovory spíš za zdvořilostní. ODS a lidovci, kteří společně získali druhý nejvyšší počet mandátů, podle náměstka primátorky Petra Ryšky z ODS chtějí nejdřív mluvit s ostatními stranami o jejich programech a prioritách, na nichž by bylo možné najít shodu.

Zobrazit celý online

„Pokud síla bude, že budeme moct místo ovlivňovat, budu primátorem já,“ řekl Svoboda. Podotkl, že výsledky nejsou ale zatím konečné. „Hovoříte s někým, kdo je do této chvíle v čele vedoucího uskupení. Jak to bude dál, to já nevím,“ dodal.

Spolupráci Spolu s Piráty a Starosty označil později na tiskové konferenci za „jediné možné řešení“ pro hlavní město vzhledem k tomu, že k řadě projektů, například výstavbě městského okruhu, potřebuje spolupráci s kabinetem. „Slova odezněla a před námi je práce, na které se musíme dohodnout,“ uvedl k jednáním s Piráty, kteří se proti Spolu v předvolební kampani ostře vyhraňovali.

Spolu má nový vyjednávací tým

Za Spolu bude přitom v Praze vyjednávat o koalici tým složený ze dvou členů z každé strany. K nim se připojí coby hlavní vyjednavač Svoboda. Po nedělním prvním jednání zastupitelského klubu to ČTK sdělila mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová.

Koaliční tým byl sestaven na základě koaliční smlouvy. Kromě Svobody v něm je ještě předseda pražské ODS a poslanec Marek Benda a místopředseda celostátní ODS a pražský zastupitel Zdeněk Zajíček.

Jednání se zúčastní předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil a místopředseda a místostarosta Prahy 4 Michal Hroza (TOP 09). Za KDU-ČSL byl zvolen pražský předseda Tomáš Kaplan a pražský zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL).

Video  Tisková konference koalice SPOLU Praha  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jak ale ukázaly volby v roce 2018, není ani zdaleka pravidlem, že se vítězné straně podaří sestavit vládnoucí koalici - primátorské křeslo tehdy Svobodovi vyfoukl právě Hřib poté, co se jeho strana, jež po ODS získala druhý nejvyšší počet hlasů, dohodla s Prahou sobě a Spojenými silami pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL).

Šokující bylo, jak vyrovnané volby byly - rozdíly mezi pěti stranami, které se ve finále do zastupitelstva dostaly, byly v desetinách procent. Po třítýdenních jednáních a tahanicích o primátorský řetěz bylo nakonec rozhodnuto, že primátorem bude právě pirát Hřib. Jak to bude letos, ukážou nadcházející dny a týdny vyjednávání.

První námluvy se STAN

Spolu začne vyjednávat o budoucí koalici nejprve s hnutím STAN, s jehož zástupci se sejde v neděli. V pondělí by chtěl Svoboda jednat s Piráty. „V neděli máme v plánu ustanovit společný (zastupitelský) klub a zvolit jeho předsedu, stejně tak i sestavit složení vyjednávacího týmu. Poté máme první jednání s potenciálními koaličními partnery. V tomto směru budeme postupovat, jak jsme slíbili, tedy na půdorysu vládní koalice. Takže ještě dnes večer máme první jednání s hnutím STAN a během pondělí očekáváme jednání s Piráty,“ uvedl.

Pražané dali podle Svobody svým hlasem najevo, že „se chtějí vrátit k profesionálnímu řízení města. Mockrát jim děkuji za důvěru, kterou v nás vložili. Nezklameme ji,“ řekl. Prioritou prý je sestavit novou městskou radu. Přestože ODS v roce 2018 vyhrála volby, skončila spolu s ANO v uplynulém období v opozici, když koalici sestavili Piráti, Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) a Praha Sobě. V 65členném zastupitelstvu měla koalice 39 hlasů.

Končící náměstek primátora a lídr STAN Petr Hlaváček pro ČTK uvedl, že hnutí je otevřené jednáním. „Se všemi jsem v kontaktu, hledáme nejlepší řešení. Dejte nám prosím čas, bude to zřejmě nějakou dobu trvat. Město má nyní vedení, takže nejsme v žádném velkém stresu. Uděláme vše pro to, aby budoucí koalice byla funkční,“ uvedl.

Praha sobě: Obejde vítěze voleb?

Silnou pozici na pražském magistrátu, kterou doposud Praha sobě měla, nehodlá Jan Čižinský ztratit. V rámci povolebního vyjednávání prosazuje, aby Praha sobě, Piráti a STAN jednotně spolupracovali. „Stále si za Prahu Sobě myslíme, že je třeba vytvořit vyjednávací blok STAN, Praha Sobě a Piráti. To je jediná šance, jak splnit naše předvolební sliby a vytvořit koalici, která nebude závislá na hlasech zastupitelů spojených s kauzou Dozimetr, stíhaných a ověnčených kauzami,“ řekl Čižinský.

Proti takovému „kádrování” se přitom předešle vymezil předseda pražské Top 09 Jiří Pospíšil. „Musíme se začít věcně bavit o tom, jak chceme v Praze vládnout. Ne, že se budeme v Praze kádrovat a stanovovat si podmínky,“ vyjádřil se pro Blesk.

Piráti chtějí pokračovat s Prahou sobě

Piráti se v neděli setkali jednak se zástupci STAN a Prahy Sobě, se kterými řešili podle Hřiba mimo jiné výsledky voleb, ale rovněž se sešel nový zastupitelský klub Pirátů.

Shoda v rámci našeho klubu, tedy to, co chtějí Piráti, je, že chceme pokračovat v rekordním rozvoji města, jak jsme ho rozjeli za toto volební období, s tím, že chceme vytvořit širokou koalici demokratických stran. To znamená nejenom ten vládní půdorys, ale včetně Prahy Sobě. A to tak, aby v radě (města) zasedli kompetentní a poctiví lidé, kteří budou mít Prahu na plný úvazek,“ řekl Hřib.

Video  Bartoš na tiskovce ve štábu Pirátů. Primátor Hřib: O mně opravdu nejde, jde o budoucnost Prahy 
Video se připravuje ...

Návrh Piráti zatím přednesli pouze Praze Sobě a STAN. „Myslím si, že proti tomuhle nebyl nikdo z účastníků schůzky,“ řekl Hřib. Se Spolu budou Piráti jednat podle primátora v pondělí, pravděpodobně odpoledne.

VÝSLEDKY KOMUNÁLNÍCH VOLEB 2022 V PRAZE NAJDETE ZDE >>>

V Praze je celkem 65 zastupitelů, pro nadpoloviční většinu jich tak koalice musí mít alespoň 33. Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu jich při posledních volbách získaly shodně po 13, dohromady tak strany měly v zastupitelstvu pohodlnou nadpoloviční většinu. ANO a ODS skončily v opozici. Bude se scénář opakovat?

Výsledky voleb 2022 v městských částech najdete ZDE >>>

Rozložení sil

Jaká konkrétní jména voliči naleznou v pražském zastupitelstvu?

Spolu - Bohuslav Svoboda, Jiří Pospíšil, Zdeněk Zajíček, Jan Wolf, Michal Hroza, Alexandra Udženija, Tomáš Portlík, Jan Chabr, Zdeněk Kovářík, Jiří Ptáček, David Vodrážka, Lucie Kubesa, Jakub Lepš, Martin Sedeke, Pavel Mareš, Hana Kordová Marvanová, Tomáš Pek, Tomáš Kaštovský, Tomáš Slabihoudek

ANO - Patrik Nacher, Ondřej Prokop, Barbora Rázga, Václav Bílek, Jan Kolář, Martin Benkovič, Radmila Kleslová, Jan Hušbauer, Radomír Nepil, Marcela Plesníková, Stanislav Nekolný, Martin Hrubčík, Marta Gellová, Lenka Vedralová

Piráti - Zdeněk Hřib, Jana Komrsková, Adam Zábranský, Magdalena Valdmanová, Daniel Mazur, Viktor Mahrik, Eva Tylová, Bara Soukup, Jiří Brůžek, Zuzana Freitas Lopesová, Gabriela Lněničková, Jaromír Beránek, David Bodeček

Praha Sobě - Jan Čižinský, Hana Třeštíková, Adam Scheinherr, Mariana Čapková, Pavel Vyhnánek, Petr Zeman, Pavel Zelenka, Kamila Matějková, Jiří Knitl, Kristýna Drápalová, Vladan Brož

STAN - Petr Hlaváček, Kateřina Arnotová, Antonín Klecanda, David Procházka, Zuzana Hamanová

SPD - Milan Urban, Josef Nerušil, Zdeněk Seidl

Array

Video  Bohuslav Svoboda v průběhu sčítání hlasů.  - David Navrátil, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

rumovapalice ( 27. září 2022 21:31 )

Dědek ješitný jako jeden náš prezident nakonec vyřadí Hřiba, který doplácí tak na průšvihy a politickou naivitu Pirátů, kterým svou nevymáchanou hubou nejvíce uškodil nemrcouch Michálek.

alusinek ( 26. září 2022 08:44 )

Svobodu výsledky potěšily,rád by dělal primátora,ale ať si konečně uvědomí kolik mu je let.Ve zprávách byla vidět jeho únava.Ve věku 78 let by měl raději myslet na sebe,manželku a na děti.Spíš by se hodil na pradědečka a měl by odpočívat.Nechápu jak se tam ti lidé v tomto věku cpou,bohužel ale není jediný

sekebo ( 26. září 2022 04:20 )

78 let , až pátý v pořadí preferenčních hlasů a vehementně se cpe na primátora. Nechutný korytář !!!

denisz ( 26. září 2022 03:08 )

Hlaváček za STAN : Přesvědčili jsme Piráty, přesvědčíme i SPOLU. Spolupráce s ANO ne. Svoboda a spol. : Spolu a ANO v Praze by byl průšvih. Průšvih by to byl jen pro pražské příznivce voliče, že by je příště nemuseli zvolit. Přitom by byl Nacher na magistrátu velkým přínosem, je totiž slušný, klidný, trpělivý, nesmírně pracovitý, věcný, moudrý s přehledem a má neobyčejně silné sociální cítění. Snad tentokrát zatvrzelí radní aspoň pustí opozici do dozorčích komisí pražských firem, aby nedošlo k podobnému průšvihu jako kauza Dozimetr. Uvidíme.

poky-f ( 25. září 2022 22:15 )

Mafie v akci !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa