Host tak může vybírat z široké nabídky, vyslechnout si vinaře, poznávat regionální charakter prezentovaných vín atd., což má nepochybně mnohem větší kouzlo než výběr vína v obchodě.

Na festival za vínem do Modrých hor

Letní Festival otevřených sklepů se může stát vrcholným vinařským a kulturním zážitkem vaší dovolené. Je příležitostí pro milovníky vín i folkloru, kteří přijíždějí za muzikou a zážitky spojenými s vínem.

Největší letní košt vín přímo s vinaři v jejich sklepech se koná 30.-31. 7. Modrých Horách. Pět vinařských obcí tohoto mikroregionu - Velké Pavlovice, Bořetice, Kobylí, Němčičky, Vrbice - nabídne nejen 40 otevřených sklepů, ale i zajímavý zážitkový doprovodný program. Jazz, šansony a cimbálky ve sklepech i mimo ně se budou střídat s řízenými degustacemi a hodnocením těch nejlepších festivalových vín. Zajímá vás snoubení vína s jídlem? Zde máte možnost proniknout do tajů tohoto umění. A pro dámy je již připraven tradiční program Ženy a víno.

www.wineofczechrepublic.cz
Autor: www.wineofczechrepublic.cz

Novinkou doprovodného programu letošního ročníku festivalu je tentokrát tzv. Festivalová degustační akademie. Jde o několik zábavně-naučných pořadů, které je zasvětí do tajů výroby a pěstování vína. Za každý absolvovaný pořad v rámci Festivalové degustační akademie získá účastník razítko do degustačního archu, za čtyři razítka v archu získá pamětní certifikát o absolvování akademie.

Dětská školka zajistí příjemně strávený čas i pro rodiče s dětmi. V rámci festivalu bude pro návštěvníky fungovat i autobusová kyvadlová doprava zdarma. K zakoupené vstupence obdrží návštěvník i brožuru Festivalový průvodce, kde najde mapy s označením vinařství a všechny další potřebné informace pro příjemné prožití obou festivalových dnů.

Degustace na celé léto

Pro změnu nejdelší letošní otevřené sklepy zažijete v Pavlově. Koná se zde po celé prázdniny, od 24. 6. do 4. 9., „Léto otevřených sklepů“. Místní vinaři již třetí rok seznamují zájemce se zdejšími víny přímo v místě jejich vzniku – v historických vinných sklepích. V době konání bude mít v obci Pavlov každý týden otevřeno jedno vinařství. Otevírací doba je pátek odpoledne (16–20 hodin), sobota (10–18 hodin) a neděle (10–14 hodin). Návštěvníci si prohlédnou historické sklepy, poznají osobně jednotlivé vinaře, ochutnají skvělá pavlovská vína a samozřejmě si je také mohou nakoupit do svého vinného archivu. K ochutnávce zpravidla 10 –12 vzorků přidá vinař výklad k jednotlivým vínům. Uvedené termíny a rozpis služeb jednotlivých sklepů jsou garantovány jako minimální, většina sklepů tedy bude mít otevřeno i mimo tuto dobu. Návštěvu s ochutnávkou a nákupem vína je navíc samozřejmě možno domluvit i individuálně po telefonu nebo e-mailu.

www.wineofczechrepublic.cz
Autor: www.wineofczechrepublic.cz

Kam ještě za otevřenými sklepy

Mendelův vinařský spolek Šardice otevírá 30. 7. Šardické sklepy dokořán. Budete moci ochutnat zdejší víno v cca 20 otevřených sklepech místních vinařů. Přepravu mezi sklepy zajistí koňské povozy.

Při II. ročníku Dne otevřených sklepů Jaroslavice 6. 8. nabídnou malí vinaři ve svých sklepech k ochutnání vzorky z vlastní produkce.

Na 6. ročníku Dne otevřených vinných sklepů připraví 13. srpna místní vinaři v areálu Pod Búdama v obci Čejč ochutnávku ve 22 vinných sklepech. Příjemné prostředí, osobní kontakt a pohoda s cimbálem jsou základem této akce. Po skončení následuje ve stejném areálu Beseda u cimbálu spojená s vystoupením folklorních souborů.

Vinaři z Bulhar pořádají 26. srpna III. Hodové túlání po Pulgárských sklepech. Jedná se o třetí ročník otevřených sklepů, který má za cíl seznámit veřejnost s vinařskou kulturou a víny obce Bulhary.

Vinařský den - Zarážení hory a otevřené sklepy, největší akce v Němčičkách s chutí vína, tradic, folklóru a dobrého jídla, se koná 27. srpna. Od 10 hod. bude připraven pestrý celodenní program. V areálu koupaliště pak nastane Burčáková zábava s ochutnávkou modrohorských burčáků a dobrých jídel.

Areál vinných sklepů u Myslivecké chaty a v Těšických búdách v Mikulčicích otevře své sklepy ke koštu vín a burčáku 27. 8. Součástí akce je i originální ŠPEKOŠT - speciální koštování slováckého uzeného špeku, slaniny, bůčku a bokoviny.

Novosedelští vinaři zvou všechny milovníky vína, aby poznali tamní vína přímo v místě jejich zrodu a měli možnost ochutnat a vybrat si přímo u vinařůi. Novosedelské sklepy se otevřou v sobotu 17. září od 10 do 22 hod.

www.wineofczechrepublic.cz
Autor: www.wineofczechrepublic.cz

A po víně do peřin

U vína čas utíká rychle, proto je dobré předem myslet na to, kam večer složit hlavu. Jižní Morava je plná příjemných penzionů a hotýlků v různých cenových úrovních. Pokud byste si nebyli jisti, podle čeho vybírat, klíčem pro vás může být systém certifikovaných vinařských turistických zařízení. Jejich přehled a rozsah poskytovaných služeb najdete na www.wineofczechrepublic.cz. Na stejné adrese je i spousta informací o moravských a českých vínech, kalendář vinařských akcí a všechny potřebné kontakty.