Zcela zatopené jeskynní systémy se rozprostírají na stovkách kilometrů, což z nich činí jedny z nejdelších podmořských jeskyní na světě. A právě do těchto čarokrásných míst zavítal i Petr Polách, který se focení věnuje přes 40 let, z toho posledních patnáct se specializuje na focení pod vodou. „V posledních letech se mou srdeční záležitostí staly cenoty a jeskyně na mexickém poloostrově Yucatan. Tím, co lze vidět při potápění v tamních jeskyních, jsem okouzlen a snažím se tuto tajemnou krásu co nejlépe fotograficky zachytit,“ uvádí fotograf ověnčený již několika cenami z prestižních soutěží po celém světě.

Parťáka na cestách mu nejčastěji dělá manželka Lidka a synové Martin (kameraman) a Petr. Za sebou už mají mj. potápění v zatopených jeskyních Otoch Ha (Nariz), Cristal (Naharon) či Mayan Blue. K jejich osvětlení nejčastěji potřebuje celkem pět blesků. Výsledek jeho práce je ovšem ohromující!

Petr Polách fotí i v českých lomech (např. břidlicový Šífr u Opavy), v průzračných alpských jezerech i ledových (Bílé) i teplých mořích (Rudé).

350 kilometrů pod vodou

Nejdelší zatopená jeskyně světa, která se nachází v Mexiku nedaleko plážového letoviska Tulum, měří bezmála 350 kilometrů! Tvoří ji dva propojené jeskynní systémy – Sac Actun (263 km) a Dos Ojos (83 km). Na Yucatanu se rovněž nachází i rozsáhlá síť »posvátných« pramenů, které místním umožňovaly přežívat dlouhé období sucha. Říká se jim cenotes, což jsou zatopené závrty krasového původu. Najdete je ve velmi hlubokých jeskyních s provalenými stropy. Mayská mytologie praví, že se tam nacházejí vstupy do podsvětí a temných moří, která jsou domovem bohů a zemřelých předků.

Fotogalerie
9 fotografií