Podobná situace panuje i v dalších thajských městech, ale třeba i v japonském Kjótu. Zatímco za normální situace je Lopburi, které leží 150 km severně od Bangkoku, plné turistů z celého světa, v posledních měsících zeje prázdnotou. Jednou z atrakcí města byly právě tisíce opic v ulicích, které turisté s oblibou krmili. Z roztomilých makaků jsou ale nyní hladová zvířátka, která nemá kdo krmit.

Ulice i chrámy

Opice se v dobách před koronavirem v poklidu promenádovaly ulicemi, množství z nich se usadilo také v okolí místních buddhistických chrámů. Nyní okupují centrum osm set let starého města, zejména ulice kolem chrámu Prang Sam Yod. Tomu se už dávno přezdívá Opičí chrám. Lidé se museli v domech před dotěrnými primáty dokonce zabarikádovat, situace se vymyká kontrole a úřady začaly jednat.

Z dříve veselých a přítulných makaků, se stala agresivní a nebezpečné zvířata.
Autor: Profimedia.cz

Sterilizace

Aby předešly nekontrolovanému přemnožení opic, přistoupily ve spolupráci s veterináři k odchytu a sterilizaci opic. Ve městě rozmístili několik velkých klecí s návnadou v podobě ovoce. Chycené opice převezou, uspí a sterilizují. A podle tetování je pak příště rozliší od jiných jedinců. Zda to ale bude na vyřešení opičí krize stačit, je otázkou.

Rvou se, výkaly zamořily ulice

Fotografie přicházející z Lopburi nemají daleko ke scénám z proslulého filmu Planeta opic. Oblečené a se zbraněmi v rukou zatím ale nejsou. Jak si na internetu stěžují místní, opice se zuřivě rvou o potravu a jsou velice agresivní. A pomalu získávají nad lidmi, kterých žije ve městě 27 000, převahu. Problém je také v tom, že opičí výkaly jsou všude a zejména když prší, tak se ulicemi line nevábný odér. Hřbitov Turisté krmili opice v normálních dobách banány a dalšími druhy ovoce.

Nyní dostávají od místních zbytky jídla a sladké limonády, které jsou pro ně nezdravé. Makakové se sice rychle množí, ale v důsledku špatné výživy jich také více předčasně umírá. Bývalé městské kino se stalo jejich hřbitovem, kladou sem těla svých mrtvých a zuřivě ho střeží před lidskými vetřelci…

Znáte makaka jávského?

Převažujícím druhem opic v Lopburi je makak jávský. Má štíhlé tělo, přední i zadní končetiny stejně dlouhé, pohybuje se po čtyřech. Má výborný úchop a může se pohybovat jak na zemi, tak ve stromoví. Je všežravec a žije v různě početných tlupách. Je inteligentní, velice přizpůsobivý, má rozvinuté schopnosti učení a napodobování. Dožívá se až 30 let.

Fotogalerie
61 fotografií