Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Cestování časem je skutečné? Dokazují to prý boty Nike, mobily na obrazech i aktivistka Greta

  • Autor: jel - 
    5. 2. 2024
    05:00

    Cestování časem se objevuje jako motiv v knihách, filmech i divadelních představeních už desítky let. Mnoho lidí fascinuje představa, že by bylo pomocí speciálního stroje možné se vrátit do minulosti nebo naopak cestovat do budoucnosti. Někteří se dokonce domnívají, že cestovatelé časem již žijí mezi námi. Podívejte se na několik bizarních teorií, které to podle těchto nadšenců dokazují.

  • 1.Boty Nike na obraze ze 17. století?

    Jedním takovým důkazem je údajně obraz nizozemského malíře a rytce Ferdinanda Bola, který vznikl v sedmnáctém století. V současné době je k vidění v londýnské Národní galerii, kam byl zapůjčen ze soukromé sbírky majitele z Hongkongu.

    Jedná se o portrét malého, asi osmiletého chlapce. Podle odborníků jde nejspíš o Fredericka Sluyskena, který byl vzdáleným příbuzným autora a byl synem bohatého obchodníka s vínem.

    Chlapec na obraze je dobově oblečen do šedého obleku s pláštěm. Velkou pozornost ale vzbudily boty, které má mladík na sobě. Podle některých to totiž vypadá, jako by na nich bylo logo firmy Nike, což je podle nich jasný důkaz, že cestování časem je skutečné.

    Frederick Sluysken má na sobě boty Nike? Frederick Sluysken má na sobě boty Nike? | National Gallery

  • 2.Chytrý telefon v roce 1937

    Další rozruch vyvolal obraz umístěný v Národním poštovním muzeu v americkém hlavním městě Washington, D.C. Dílo s názvem Pan Pynchon a osídlování Springfieldu vytvořil italský umělec Umberto Romano v roce 1937 a zobrazuje příchod osadníků do města ve 20. letech 16. století.

    Na obraze je vidět jeden z původních obyvatel Ameriky, jak drží v ruce podivný hranatý předmět, který podezřele připomíná moderní chytrý telefon. Muž držící předmět se navíc dívá přímo do něj a vypadá, jako by psal zprávy nebo si pořizoval selfie!

    Původní obyvatel Ameriky drží na staré nástěnné malbě v ruce telefon? Původní obyvatel Ameriky drží na staré nástěnné malbě v ruce telefon? | Smithsonian's National Postal Museum

  • 3.Švédská aktivistka na starém snímku

    Veliký poprask vzbudila v roce 2019 fotografie z archivu knihovny washingtonské univerzity. Na jednom ze snímků švédsko-amerického fotografa Erica A. Hegga, který portrétoval lidi především během zlaté horečky na Klondiku v letech 1897 až 1901, je zobrazena mladá dívka. Ta podle některých až neuvěřitelně připomíná švédskou aktivistku Gretu Thunbergovou. 

    V minulosti se proto objevilo obrovské množství teorií o tom, že je aktivistka nesmrtelná, a nebo že dokáže cestovat časem. Univerzitní knihovna nakonec k celému případu zveřejnila prohlášení.

  • 4.Mobil nebo cigareta?

    Dokonce i fotografie stovek Britů, kteří v roce 1943 odpočívají na pláži v Cornwallu, vyvolala debaty o cestování v čase. 

    Několik nadšenců na sociálních sítích totiž zaujal muž v hnědém obleku uprostřed snímku. Domnívali se totiž, že se dívá na moderní elektronické zařízení. Ostatní se jim ale vysmáli, je totiž očividné, že zmíněný muž si balí cigaretu.

  • 5.Galerie:

    Video  Nostradamus. Uměl pokrokový léčitel a astrolog předpovídat historii? Jeho věštby budí vášně dodnes.  - Videohub
    Video se připravuje ...

Richard Zeman ( 20. února 2024 22:21 )

To je zrcátko co se vozily domorodcům. To že není kulaté ještě neznamená, že to není zrcátko. Prej selfie. Fakt už to nehulte.

Jan Huml ( 5. února 2024 19:43 )

To je portrétní funkce, např. u iPhone.

Jan Huml ( 5. února 2024 19:43 )

Tak chybí ji nějaký chromozóm, to už pak tak bývá...

Joe Blow ( 5. února 2024 18:56 )

tahle Greta není žádná krasavice, dalo by se říci "ugly Greta", stupid as well...

pindal ( 5. února 2024 18:38 )

Na obrázku s Gretou je vidět její obličej ostřejší než je celá fotografie.Jinak věřím,že cestování tzv. časem existuje a není k tomu potřeba ani žádný přístroj. 😃

Zobrazit celou diskusi