Japonská ryba fugu, sardinský sýr casu marzu či korejská specialita – živá chobotnice. To jsou jen jedny z mála pokrmů, za jejichž konzumaci můžete zaplatit životem. Jaké jsou nejvyhlášenější světové speciality, na které je radno si při cestování dát dobrý pozor?
Nejnebezpečnější jídla světa: Za tyhle delikatesy můžete zaplatit životem!
1.Ryba fugu
O konzumaci japonského pokrmu fugu se ne nadarmo říká, že je to jako hrát proslulou ruskou ruletu. Vyhlášená lahůdka se připravuje ze čtverzubců rodu Takifugu a mohou ji dělat jen licencovaní kuchaři. Játra, pohlavní orgány a kůže ryb totiž obsahují smrtící jed tetrodotoxin, který je dvanáctsetkrát silnější než kyanid a zabíjí i ve velmi malých dávkách. V Japonsku se každý rok neodborně připravenou rybou otráví několik lidí.2.Hrabatka drsná
V některých částech Afriky a zejména v Namibii je hrabatka drsná považována za velkou pochoutku. Jde o velmi agresivní druh žáby, jejíž konzumace může být navíc pro člověka smrtelná. Kůže a orgány totiž obsahují nebezpečné toxiny a zejména mladí jedinci mohou člověku způsobit selhání ledvin. Místní proto radí žáby konzumovat až po třetím dešti.3.Medúza ečizen kurage
Medúza Nemopilema nomurai, japonsky ečizen kurage, je další vyhlášenou specialitou v zemi vycházejícího slunce. Jde o jednu z největších medúz světa, jejíž váha může dosáhnout až 200 kil a chapadla dorůst délky až pěti metrů. Před konzumací musí být odstraněny všechny toxické části a nikdy se nesmí jíst syrová. Japonská společnost Tango Jersey Dairy dokonce z této medúzy vyrábí zmrzlinu s příchutí vanilky.4.Sannakji
Tahle pochutina pochází z korejské kuchyně. Připravuje se z mladé chobotničky, která se rozřeže na malé části a namočená v oleji se hned podává zákazníkům. Kousky chapadel na talíři se stále hýbou a přísavky dále fungují, takže se mohou snadno zaseknout v puse či krku a konzumenta udusit.5.Návka zrnitá
Návka zrnitá, zvaná také krvavá mušle, je vyhlášenou pochoutkou zejména v Číně. Tato mušle je přenašečem mnoha bakterií a virů, které mohou způsobit žloutenku, břišní tyfus a úplavici. Před konzumací se proto musí důkladně uvařit. V Šanghaji v roce 1988 onemocnělo po konzumaci mušlí přes 300 tisíc lidí a tři desítky zemřely. Podle výzkumů se zhruba 15% lidí po konzumaci nakazí nějakou nemocí.6.Casu marzu
Casu marzu je sýr vyráběný na Sardinii. Zvláštností této delikatesy je výroba, při které je sýr záměrně infikován larvami sýrorodky drobné. Tisíce červů poté sýr pojídají a způsobují kvašení. Pochutina se poté jí i s červy, kteří se ale mohou provrtat střevními stěnami konzumenta, a způsobit závažná onemocnění. Když už se červi nehýbou, pak je konzumace sýra vysoce nebezpečná. Místní věří, že tento sýr je mocné afrodiziakum. Ačkoliv Evropská unie výrobu tohoto sýru zakázala, obchod s tímto sýrem kvete na černém trhu.7.Hákarl
Hákarl je národním jídlem Islanďanů. Pokrm je připravován obvykle ze žraloka malohlavého, který se vykuchá a pak se ve speciální místnosti nechá čtyři až pět měsíců kvasit. Během tohoto procesu by se z masa měly vyplavit všechny nebezpečné toxiny. Výsledná pochoutka chutná po čpavku a rybině. Pokud se žralok nenechá kvasit potřebnou dobu, může se konzument jídlem otrávit.8.Kešú
Kešú je pro mnoho z nás oblíbenou pochutinkou. Čerstvé kešú může být ale životu nebezpečné, protože obsahuje alergen zvaný Urushiol, který může být ve velkých dávkách i smrtelný. Proto se čerstvé kešú musí vždy povařit na páře, než se dostane k nám na pulty.9.Fesikh
Fesikh je tradičním egyptským pokrmem, který se konzumuje během jarního festivalu Šamm in-nesím. Vyrábí se z ryb čeledi cípalovitých, které se upravují složitým procesem, jenž se obvykle dědí z otce na syna. Ryba se při něm vyvěsí na slunce a poté se naloží do soli. Každým rokem se několik lidí tímto pokrmem otráví.10.Pangium Edule
Pangium Edule je asijský strom, na kterém rostou plody vzhledově podobné našim bramborám. Plody jsou ale velmi nebezpečné, protože obsahují smrtící kyselinu kyanovodíkovou a před konzumací je nutno je náležitě upravit. Plody se obvykle uvaří a poté se zahrabou do banánových listů a popela, kde se nechají po dobu čtyřiceti dnů.
Témata:
Kesu je ovocny strom a jeho ovoce je bezproblemove. Asi mel autor namysli konzumaci jeho nazek; u nas nazyvanych orisky. Nemystifikujte ctenare.