Nejnebezpečnější jídla světa: Za tyhle delikatesy můžete zaplatit životem!

  • Jaká jsou nejnebezpečnější jídla světa?
    Autor: lm - 
    18. 10. 2015
    15:49

    Japonská ryba fugu, sardinský sýr casu marzu či korejská specialita – živá chobotnice. To jsou jen jedny z mála pokrmů, za jejichž konzumaci můžete zaplatit životem. Jaké jsou nejvyhlášenější světové speciality, na které je radno si při cestování dát dobrý pozor?

  • 1.Ryba fugu

    O konzumaci japonského pokrmu fugu se ne nadarmo říká, že je to jako hrát proslulou ruskou ruletu. Vyhlášená lahůdka se připravuje ze čtverzubců rodu Takifugu a mohou ji dělat jen licencovaní kuchaři. Játra, pohlavní orgány a kůže ryb totiž obsahují smrtící jed tetrodotoxin, který je dvanáctsetkrát silnější než kyanid a zabíjí i ve velmi malých dávkách. V Japonsku se každý rok neodborně připravenou rybou otráví několik lidí.
    Japonská ryba fugu Japonská ryba fugu | Profimedia.cz, Wikipedia

  • 2.Hrabatka drsná

    V některých částech Afriky a zejména v Namibii je hrabatka drsná považována za velkou pochoutku. Jde o velmi agresivní druh žáby, jejíž konzumace může být navíc pro člověka smrtelná. Kůže a orgány totiž obsahují nebezpečné toxiny a zejména mladí jedinci mohou člověku způsobit selhání ledvin. Místní proto radí žáby konzumovat až po třetím dešti.
    Hrabatka drsná je v Africe oblíbenou pochoutkou. Hrabatka drsná je v Africe oblíbenou pochoutkou. | Profimedia.cz, Wikipedia

  • 3.Medúza ečizen kurage

    Medúza Nemopilema nomurai, japonsky ečizen kurage, je další vyhlášenou specialitou v zemi vycházejícího slunce. Jde o jednu z největších medúz světa, jejíž váha může dosáhnout až 200 kil a chapadla dorůst délky až pěti metrů. Před konzumací musí být odstraněny všechny toxické části a nikdy se nesmí jíst syrová. Japonská společnost Tango Jersey Dairy dokonce z této medúzy vyrábí zmrzlinu s příchutí vanilky.
    Medúza ečizen kurage (Nemopilema nomurai) Medúza ečizen kurage (Nemopilema nomurai) | Profimedia.cz, Wikipedia

  • 4.Sannakji

    Tahle pochutina pochází z korejské kuchyně. Připravuje se z mladé chobotničky, která se rozřeže na malé části a namočená v oleji se hned podává zákazníkům. Kousky chapadel na talíři se stále hýbou a přísavky dále fungují, takže se mohou snadno zaseknout v puse či krku a konzumenta udusit.

  • 5.Návka zrnitá

    Návka zrnitá, zvaná také krvavá mušle, je vyhlášenou pochoutkou zejména v Číně. Tato mušle je přenašečem mnoha bakterií a virů, které mohou způsobit žloutenku, břišní tyfus a úplavici. Před konzumací se proto musí důkladně uvařit. V Šanghaji v roce 1988 onemocnělo po konzumaci mušlí přes 300 tisíc lidí a tři desítky zemřely. Podle výzkumů se zhruba 15% lidí po konzumaci nakazí nějakou nemocí.
    Návka zrnitá neboli krvavá mušle Návka zrnitá neboli krvavá mušle | Profimedia.cz, Wikipedia

  • 6.Casu marzu

    Casu marzu je sýr vyráběný na Sardinii. Zvláštností této delikatesy je výroba, při které je sýr záměrně infikován larvami sýrorodky drobné. Tisíce červů poté sýr pojídají a způsobují kvašení. Pochutina se poté jí i s červy, kteří se ale mohou provrtat střevními stěnami konzumenta, a způsobit závažná onemocnění. Když už se červi nehýbou, pak je konzumace sýra vysoce nebezpečná. Místní věří, že tento sýr je mocné afrodiziakum. Ačkoliv Evropská unie výrobu tohoto sýru zakázala, obchod s tímto sýrem kvete na černém trhu.
    Sardinský sýr Casu marzu Sardinský sýr Casu marzu | Profimedia.cz, Wikipedia

  • 7.Hákarl

    Hákarl je národním jídlem Islanďanů. Pokrm je připravován obvykle ze žraloka malohlavého, který se vykuchá a pak se ve speciální místnosti nechá čtyři až pět měsíců kvasit. Během tohoto procesu by se z masa měly vyplavit všechny nebezpečné toxiny. Výsledná pochoutka chutná po čpavku a rybině. Pokud se žralok nenechá kvasit potřebnou dobu, může se konzument jídlem otrávit.
    Islandská pochutina Hákarl Islandská pochutina Hákarl | Profimedia.cz, Wikipedia

  • 8.Kešú

    Kešú je pro mnoho z nás oblíbenou pochutinkou. Čerstvé kešú může být ale životu nebezpečné, protože obsahuje alergen zvaný Urushiol, který může být ve velkých dávkách i smrtelný. Proto se čerstvé kešú musí vždy povařit na páře, než se dostane k nám na pulty.
    Kešú se zpracovává z plodů ledvinovníku. Kešú se zpracovává z plodů ledvinovníku. | Profimedia.cz, Wikipedia

  • 9.Fesikh

    Fesikh je tradičním egyptským pokrmem, který se konzumuje během jarního festivalu Šamm in-nesím. Vyrábí se z ryb čeledi cípalovitých, které se upravují složitým procesem, jenž se obvykle dědí z otce na syna. Ryba se při něm vyvěsí na slunce a poté se naloží do soli. Každým rokem se několik lidí tímto pokrmem otráví.
    Egyptská pochutina Fesikh Egyptská pochutina Fesikh | Profimedia.cz, Wikipedia

  • 10.Pangium Edule

    Pangium Edule je asijský strom, na kterém rostou plody vzhledově podobné našim bramborám. Plody jsou ale velmi nebezpečné, protože obsahují smrtící kyselinu kyanovodíkovou a před konzumací je nutno je náležitě upravit. Plody se obvykle uvaří a poté se zahrabou do banánových listů a popela, kde se nechají po dobu čtyřiceti dnů.
    Pangium Edule Pangium Edule | Profimedia.cz, Wikipedia

khonsun ( 18. října 2015 18:59 )

Kesu je ovocny strom a jeho ovoce je bezproblemove. Asi mel autor namysli konzumaci jeho nazek; u nas nazyvanych orisky. Nemystifikujte ctenare.

byvalyvoliccssd4 ( 18. října 2015 17:41 )

"Když už se červy nehýbou"... Kdo žere tento hnus, získá pleskácký pravopis.

mazd ( 18. října 2015 17:31 )

Ty hrubky v textu jsou hnus a je to velmi často.

vosavopruz ( 18. října 2015 16:44 )

 Stačí jít k nám do Alberta,potraviny(maso,sýry,salámy...)taky o život

Zobrazit celou diskusi