Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Cestování časem je možné! Scénář filmu podle nejslavnějšího fyzika světa

Autor: Václav Suchan - 
2. listopadu 2014
08:10

Planeta Země je už téměř zničená,nezbývá než se vypravit za hranice galaxie a najít pro lidstvo nový domov. O tom je nový filmový trhák Interstellar. Je to velmi reálná vize, podílel na ní totiž geniální americký fyzik Kip Stephen Thorne (74)!

Země je podle velmi působivého snímku na konci své životnosti, zdevastovaná a v podstatě už neobyvatelná. Skupina výzkumníků má vycestovat za hranice naší galaxie. Na rozdíl od mnoha jiných sci-fi příběhů má tento velmi reálný základ, žádné plané fantazírování.

Kip Stephen Thorne je totiž uznávaným expertem v oblasti gravitační fyziky a astrofyziky. Je také jedním ze světových vůdčích expertů na astrofyzický význam Einsteinovy obecné teorie relativity.

Dlouhá léta se zabývá problémy černé a červí díry, gravitační radiace, relativity a cestování časem. Kdo jiný by mohl mít reálnou představu o cestování nadsvětelnou rychlostí a možnostech pohybu v čase než právě tento vědec. I to přispělo k nadšenému přijetí filmu v USA, kde je hodnocen fanoušky i diváky jako vynikající!

 V Česku jde do kin 5. listopadu. Film natočil úspěšný režisér Christopher Nolan a se stopáží 169 minut je to jeho nejdelší film. Je to první snímek, ve kterém vystupuje pět držitelů Oscara (Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Michael Caine, Ellen Burstyn a Matt Damon.) Ve filmu je mnoho vesmírných záběrů pořízených technologií IMAX, kamerou umístěnou na špici letounu.

Fyzik Kip Stephen Thorne (74)

Je synem profesorů Státní univerzity v Utahu, dva z jeho čtyř sourozenců jsou také profesory. O vědu se zajímá od svých osmi let. Stal se také jedním z nejmladších profesorů v historii Kalifornského technického institutu, podařilo se mu to v pouhých 30 letech a to v oboru teoretické fyziky.

Pod jeho vedením získalo na utažském institutu doktorský titul na 50 fyziků. Od roku 2009 je emeritním profesorem a věnuje se spolupráci s filmovými producenty.

Christopher Nolan točí jenom skvělé filmy...

Spojení vědce K. S. Thorna s režisérem Christopherem Nolanem je těžkou ranou filmové konkurenci. Thorne je totiž geniální vědec, Nolan zase výjimečný režisér a scenárista.

Dá se o něm říci, že v podstatě na co sáhl, to mělo úspěch, kritici se rozplývali a producenti si spokojeně mnuli ruce z vysokých tržeb. Nolan se do tajemství filmařiny zasvěcoval už od dětství, když začal točit tátovou osmimilimetrovou kamerou.

Dotáhl to daleko. Filmy Memento, Insomnie, Temný rytíř či Počátek se staly trháky a vydělaly miliony dolarů. Interstellar, jak se zdá, nebude výjimkou!

Zobrazit celou diskusi