Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vizionář Christopher Nolan ovládne OKO sedmi kinohity

Fotografie
Pražské Bio Oko na počátku července uvede průřez tvorbou geniálního filmového tvůrce Christophera Nolana (46).  (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík - 
28. června 2017
18:00

Od Mementa až po Interstellar, chybět nebude ani Batman. Pražské Bio Oko na počátku července uvede průřez tvorbou geniálního filmového tvůrce Christophera Nolana (46). Jeho filmy mívají největší rozpočty a zároveň tisíce nadšených diváků. 

„Scenárista a režisér Christopher Nolan si už od startu své kariéry na konci devadesátých let udržuje status tvůrce, který se těší výjimečnému přijetí, a to jak u diváků, tak u filmové kritiky. V Biu Oko nabídneme průřez jeho bohatou filmografií počínaje temnými thrillery, jenž ho dostaly do širšího povědomí, až po epické vesmírné dobrodružství Interstellar směle konkurující dílům jako 2001: Vesmírná odysea,“ říká ředitel Bia Oko David Beránek. „První přehlídku tohoto tvůrce u nás bereme jako zásadní rekapitulaci jeho tvorby před uvedením nového snímku Dunkerk do tuzemských kin,“ dodává Beránek.

Podívejte se na upoutávku minifestivalu:

Video  Pražské Bio Oko na počátku července uvede průřez tvorbou geniálního filmového tvůrce Christophera Nolana (46).  - Bio OKO, INT
Video se připravuje ...

Nolan se pro film narodil. Už od dětství natáčel svět kolem sebe otcovou osmimilimetrovou kamerou. A z prvních filmových okének se v roce 1989 vyklubal jeho krátký film Tarantella. Americko-britský režisér a scenárista oficiálně debutoval filmem Doodlebug (1997). Následoval první celovečerní snímek Following podle Nolanova scénáře. Dílo si rok nato vysloužilo cenu za nejlepší režii na Newport International Film Festivalu, stříbrnou Hitchcockovu cenu na The Dinard British Film Festivalu a The Black and White Award na Slamdance International Film Festivalu. Dalšími významnými filmy byly Memento (2000) či Insomnie (2002).

3514065:full:true:true

Diváci se ale zejména zamilovali do trojice Nolanových „Batmanů“, kdy skutečným majstrštykem byl poslední z nich, Temný rytíř povstal (2012). Kromě Christiana Balea (43) v něm zazářil a stal se idolem Tom Hardy (39) coby Bane. I tento snímek je součástí Nolanovy přehlídky. Stejně jako další přelomový hit – Počátek (2010) s Leonardem DiCapriem (42), předznamenávajícím novou éru vizuálních možností filmu. Do třetice je třeba zmínit i Interstellar (2014) s Matthewem McConaugheym (47) v hlavní roli, o cestě daleko za hranice naší galaxie a hledání nového domova pro lidstvo.

Podívejte se upoutávku filmu Počátek:

Video  Pražské Bio Oko na počátku července uvede průřez tvorbou geniálního filmového tvůrce Christophera Nolana (46).  - Bio OKO, INT
Video se připravuje ...

Kdy to všechno vypukne? Od čtvrtka 6. do středy 12. července v pražském Biu Oko mohou diváci zhlédnout výjimečně odvyprávěný thriller Memento, magický Dokonalý trik, snové sci-fi Počátek, adorovanou trilogii o Temném rytíři (Batman začíná, Temný rytíř, Temný rytíř povstal) a cestu za hranice naší galaxie, času i prostoru Interstellar. Nolanovy filmy po celém světě vydělaly přes čytři miliardy dolarů. Jeho novinka, válečné drama Dunkerk pojednávající o událostech evakuace vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940, do českých kin vstupuje v půlce července.

Program akce:

čtvrtek, 6. července, 20:30 – Memento
pátek, 7. července, 20:30 – Dokonalý trik
sobota, 8. července, 20:30 – Počátek
neděle, 9. července, 20:30 – Interstellar
pondělí, 10. července, 20:30 – Batman začíná
úterý, 11. července, 20:30 – Temný rytíř
středa, 12. července, 20:30 – Temný rytíř povstal


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi