Na přehlídku filmů, největší svého druhu u nás, míří stovky našich i zahraničních filmařů nejmladší generace. „Filmy posílají děti různého věku, od malých autorů z prvních tříd, až po studenty vysokých uměleckých škol,“ uvedl ředitel Festivalu Animánie Jan Příhoda.

Vedle soutěžní sekce budou uvedeny i novinky ze světa animovaného filmu. Promítat se bude třeba Hurvínek a kouzelné monstrum, film, který jako první převedl známé loutkové postavy do počítačové animace. Snímek představí Miloš Kirschner ml. a režisér a producent Martin Kotík.

Aurel Klimt zase přiveze svůj nový film Lajka, který má původ v divadelní inscenaci o prvním psu ve vesmíru. Dílo vznikalo několik let, první část viděli diváci už před čtyřmi lety. Promítat se bude i kultovní snímek z roku 2009 Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny, novinka Červená želva nebo pásmo, které připomene díla Hermíny Týrlové.

Každý festivalový den se také uskuteční otevřené i specializované praktické dílny, například workshop na téma Vodní živel v animaci, děti si budou moci vyrobit vlastní loutky, nebude chybět ani dílna filmového zvuku.

Na soutěžní projekce je vstup volný, jinak je základní vstupné 90 Kč, snížené 70 Kč a rodinné 200 Kč. Bližší informace a kompletní program festivalu je ZDE

VIDEO: Takhle vypadá loutkový Hurvínek převedený do počítačové animace.

Video
Video se připravuje ...

Hurvínek má nový film! Loutky nahradila počítačová animace! CinemArt