Zámek Hrádek u Nechanic, jemuž se občas přezdívá „malá Hluboká“, si každý vybaví právě z této scény z Prince a Večernice. To když se za princem Velenem, jehož si zahrál charismatický Slovák Juraj Ďurdiak (68), objeví jeho švagři Slunečník, Měsíčník a Větrník, aby ho podpořili v boji proti zlému černokněžníkovi v podání Radoslava Brzobohatého (†79). Přesně na tomto místě je však dnes golfové hřiště, a tak by si ti, co touží po fotce na stejném místě, kde stála nádherná Libuška Šafránková (67), měli dát velký pozor na zbloudilé míčky.

V roce 1978 však režiséra Václava Vorlíčka (†88) a jeho štáb trápilo spíše počasí nežli nadšení sportovci, co se v okolí půvabného stavení nacházejí dnes. „Traduje se, že tehdy bylo takové vedro, že pan Brzobohatý, který hrál čaroděje Mrakomora, vždycky během čekání na záběr uschnul. Kostymérky mu proto musely zahrnout klobouk a do něj dát lavor, aby z něj pořád kapala voda tak, jak je to vidět ve filmu,“ popisoval pro iDnes správce zámeckého depozitáře Petr Nosek se smíchem. Ten ovšem při natáčení osobně přítomen nebyl: v té době byl ještě malým školáčkem.

Zato zde působil v roce 2001, kdy zde vznikaly některé záběry do romantického snímku Andělská tvář. To došlo na tajuplný okamžik, ze kterého mu šel mráz o zádech… „V zámecké kapli se nám až do noci protáhlo natáčení svatby, a ve chvíli, kdy na věži odbily hodiny půlnoc, filmařům najednou z ničeho nic zhasly všechny lampy. Začala velká kontrola, kde je zakopaný pes, všechno ale fungovalo. Ale jak odbila jedna hodina, technika najednou opět naskočila,“ popisuje Nosek. „Tehdy do natáčení asi zasáhly nadpřirozené síly.“

Režisér Zdeněk Troška (66) však onen incident okomentoval velice lakonicky. „Každý den se při natáčení stane něco více či méně strašidelného,“ mávl nad ním rukou.

VIDEO: Zdeněk Troška po premiéře Čertovin: Možná už zůstanu v důchodu!

Video
Video se připravuje ...

Zdeněk Troška po premiéře Čertovin: Možná už zůstanu v důchodu! Hana Zejdová, Aleš Brunclík

Fotogenický Hrádek u Nechanic se stal místem, kde se natáčela celá řada i jiných pohádek. Své interiéry poskytl Aničce s lískovými oříšky, Fišpánským jablíčkům či Elíxírovi a Halíbele, exteriéry zase dramatu Tmavomodrý svět či seriálu Jana Eyrová. Využila ho také celá řada zahraničních produkcí: procházel se zde Johnny Depp (57), když se ve snímku Z pekla snažil nalézt samotného Jacka Rozparovače, anebo francouzský vyšetřovatel Maigret. Zahlédnete ho dokonce i v seriálu o mladém Indiana Jonesovi.

Hrádek, jenž v průběhu let změnil barvu z původní červené na béžovou, jak ji známe z Prince a Večernice, a pak zase zpátky na červenou, se údajně filmařům zamlouvá pro svůj „anglický“ vzhled.

Hrádek u Nechanic se nachází zhruba 15 kilometrů západně od Hradce Králové, a svým návštěvníkům má rozhodně co nabídnout: například tři prohlídkové okruhy. Ten základní, nazvaný Lesk a sláva Harrachů, je ukázkou bydlení šlechty ve druhé polovině 19. století. Návštěvníci mají možnost spatřit reprezentační sálů v přízemí zámku. Druhý okruh je zaměřen na osobní život místní šlechty, a provede případné zájemce původními, bohatě zdobenými soukromými pokoji. Třetí je zaměřen na hostinské pokoje, co se nacházejí v prvním patře západního křídla zámku.

Je zde také možnost prohlédnout si zámecké sklepy v provozní části Hrádku, a milovníci širšího rozhledu mohou vystoupat též na takzvanou Hodinovou věž. Ta měří 26 metrů a 70 centimetrů, a po zdolání 138 schodů nabídne výhled do krajiny. A při slušném počasí je prý možné spatřit nedaleký hrad Trosky nebo vrchol Ještědu!

VIDEO: Václav Vorlíček (†88) před smrtí sepsal vzpomínky: Kteří herci ho zlobili?

Video
Video se připravuje ...

Václav Vorlíček (†88) před smrtí sepsal vzpomínky: Kteří herci ho zlobili? David Turek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
40 fotografií