Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Pardubický a Královéhradecký kraj

/
  • Nejkrásnější hrady a zámky Královéhradeckého a Pardubického kraje
    11. července 2019 ● 17:00

    Turistická sezona na hradech a zámcích už je v plném proudu a jako každým rokem se očekává, že i letos české památky navštíví miliony turistů. A je skutečně z čeho vybírat. Připravili jsem pro vás seriál, který vás provede po těch nejkrásnějších památkách, které v Česku můžete najít. Pokračujeme Pardubickým a Královéhradeckým krajem! Sledujte Blesk.cz a nenechte si ujít báječné tipy na výlety.

  • 1.

    Hrad Kunětická hora

    Historie hradu Kunětická hora sahá k přelomu 15. a 16. století, kdy slavný rod Pernštejnů nechal přestavět staré opevnění na pozdně gotický hrad. Později jej výrazně poničila švédská vojska a v dalších staletích hrad ohrožovalo lámání kamene, které bylo zastaveno až na počátku 20. století. Poté už byl hrad, kterému návštěvníci rádi přezdívají »Kuňka«, zachráněn, a to podle projektu světoznámého architekta Dušana Jurkoviče.

     

    Jaké zajímavosti hrad nabízí a co tu čeká na dětské návštěvníky? Čtěte zde:

    Kunětická hora se stejnojmenným hradem je dominantou Polabí, za dobrých podmínek jsou odsud vidět i vrcholky Krkonoš.
    Autor: archiv Blesku
  • 2.

    Zámek Ratibořice

    První písemná zpráva o existenci panského sídla a vsi v Ratibořicích pochází ze 14. století. Nejvýznamnějším zámeckým obdobím je ale konec 18. a 19. století. Roku 1792 koupil náchodské panství Petr Biron, vévoda Kuronský a Zaháňský. Po jeho smrti v roce 1800 zdědila Náchod a Ratibořice vévodova nejstarší dcera Kateřina Vilemína, vévodkyně Zaháňská. Ta si Ratibořice zvolila za své letní sídlo. Zámek nechala přebudovat ve stylu klasicismu a empíru. 

     

    Natáčel se tady slavný snímek Babička (1940) režiséra Františka Čápa s Terezií Brzkovou v hlavní roli i novější verze režiséra Antonína Moskalyka z roku 1971. Babičku si tehdy zahrála Jarmila Kurandová.

     

    Která slavná česká spisovatelka zde pobývala? Čtěte zde:

    Zámek Ratibořice
    Autor: Profimedia.cz
  • 3.

    Zámek Slatiňany

    Gotická tvrz ze 14. století se během 600 let proměnila v moderní sídlo rakouské šlechtické rodiny Auerspergů, která zámek vlastnila po dvě staletí až do svého vymření v roce 1942. František Josef, kníže z Auerspergu (1856–1938), ve Slatiňanech nechal vybudovat hřebčín a stáje, patřící k nejmodernějším v Rakousko-Uhersku. Není proto divu, že ve zdejším hřebčínu se později natáčel oblíbený seriál z dostihového prostředí Dobrá voda.

     

    Další zajímavosti o zámku a tipy na výlety po okolí najdete zde:

    Zámek Slatiňany
    Autor: Profimedia.cz
  • 4.

    Zámek Opočno

    Renesanční zámek nad údolím Zlatého potoka v Opočně vybudoval na místě bývalého gotického hradu český šlechtický rod Trčků z Lípy v průběhu druhé poloviny 16. století. Mezi další významné majitele patřili ve 20. století italští Colloredo-Mannsfeldové, kteří do českých zemí přišli během třicetileté války. Pokud na zámku nepobýval nikdo z rodiny, byla od roku 1922 zpřístupněna pro veřejnost sbírka zbraní a obrazů. Po roce 1948 všichni Colloredo-Mannsfeldové Československo opustili, dodnes se ale o zámek vedou spory.

     

    Čím se může pochlubit zámecká knihovna a jakou unikátní sbírku na zámku najdete? Čtěte zde:

    Zámek Opočno
    Autor: Michal Klíma / MF Dnes / Profimedia.cz
  • 5.

    Zámek Litomyšl

    V 16. století Vratislav z Pernštejna pověřil italské císařské stavitele výstavbou reprezentativního renesančního zámku a tak vznikl zámek Litomyšl. V 17. století se panství dostalo do držení rakouského rodu Trauttmansdorffů. Za nich došlo k barokním úpravám. Roku 1855 kupují ve veřejné dražbě panství Thurn-Taxisové, kteří jsou až do konce druhé světové války posledními majiteli zámku. Památka je dnes zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO jako příklad středoevropské šlechtické rezidence z období renesance.

     

    Který slavný český hudební skladatel se narodil v zámeckém pivovaru a další zajímavosti najdete zde:

    Zámek Litomyšl
    Autor: Profimedia.cz
  • 6.

    Hrad Kost

    Středověký hrad Kost leží v romantickém údolí Plakánek v Českém ráji. Ke svému jménu hrad podle staré pověsti přišel díky husitskému vojevůdci Janu Žižkovi, který Kost neúspěšně dobýval. Bojovník tehdy rozzuřeně zvolal: „Hrad je tvrdý jako kost a kost patří psu!“ Ve 14. století vystavěl Beneš z Vartemberka na pískovcové skále menší hrádek. V první polovině 15. století získává Kost slavný Zdeněk Lev z Rožmitálu. V 17. století jej získal císařský vojevůdce Albrecht z Valdštejna. Dnes je hrad v majetku českého šlechtického rodu Kinský dal Borgo.

     

    Víte, že v hradní mučírně najdete jedinou veřejně přístupnou gilotinu v Česku? Objevila se dokonce v jenom slavném hollywoodském thrilleru! Více čtěte zde:

    hrad Kost
    Autor: Profimedia
  • 7.

    Zámek Náchod

    Původní raně gotický hrad byl vystavěn v polovině 13. století. K zásadním stavebním úpravám, jimiž získal zámek svou současnou tvář, došlo v době baroka a rokoka za vlády italského rodu Piccolomini. Ve druhé polovině 18. století koupil náchodské panství ve veřejné dražbě Petr Biron vévoda Kuronský a Zaháňský. Po něm Náchod spravovala jeho dcera Kateřina Vilemína Zaháňská. Posledními majiteli byl německý knížecí rod Schaumburg-Lippe.

     

    Jakou atrakci pro děti nabízí zámek Náchod a další zajímavosti naleznete zde:

    Státní zámek Náchod
    Autor: Profimedia.cz
  • 8.

    Zámek Hrádek u Nechanic

    Zámek byl postaven Františkem Arnoštem z Harrachu v letech 1839–1854 jako hlavní, reprezentativní sídlo hrabat z Harrachu. Jde o památku v romantickém novogotickém stylu. Okolí zámku bylo upraveno jako anglický park. V části vznikla též obora a bažantnice. Zámek je nejen nejmladším neogotickým zámkem v České republice, ale patří k nejmladším zámeckým stavbám vůbec.

     

    Jaké slavné pohádky a filmy se zde natáčely? Více o zámku naleznete zde:

    Zámek Hrádek U Nechanic
    Autor: Profimedia.cz
  • 9.

    Tipy na výlety

     

    Fotogalerie
    29 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy