Gotický hrad byl založen ve 12. století pravděpodobně králem Vladislavem II. Pevnost sloužila k ochraně obchodní stezky z Prahy do Německa. Význam hradu potvrdil Jan Lucemburský a také, i když zpočátku nechtěně, jeho syn Karel IV., který zde byl jako tříletý chlapec vězněn. Přesto na Loket nezanevřel a často v něm pobýval. Za vlády jeho syna Václava IV. byl hrad přestavěn do současné podoby. Opevněné město Loket s hradem mnozí nazývali »klíčem ku Království českému«. Ve středověku se totiž říkalo, že kdo dobude Loket, dobude celé Česko. Třicetiletá válka však přinesla významný úpadek, který trval až do začátku 19. století, kdy byl zchátralý hrad přestavěn na věznici.

Základní otvírací doba:

  • Listopad až březen: 9:00 -16:00 (denně)
  • Duben, květen, září, říjen: 9:00 - 17:00 (denně)
  • Červen až srpen: 9:00 - 18:30 (denně)

Poslední vstup je 30 minut před zavírací dobou.

Internet: www.hradloket.cz; telefon: 352 684 648

Hradní perličky

Na Lokti je vystaven meteorit nazývaný »Zakletý purkrabí z Lokte«. Kámen byl nalezen kolem roku 1400, a jedná se o jeden z nejstarších meteoritů na světě! Jeho původní hmotnost byla přibližně 100 kg.

Zdejší 26 metrů vysoká věž schovává loketského draka! Drak Šarkan svou podobou připomíná hada kříženého ještěrem, podle pověsti je to ovšem velký dobrák! Dříve k němu údajně chodily loketské hospodyňky pro oheň na podpal v kamnech.

V jedné z hradních kobek žije škodolibý skřítek Strakakal. Střapatý mužík trestá neučesané a neupravené děti plácnutím knihou přes záda.

V dobách romantismu hrad Loket navštěvoval německý básník J. W. Goethe. Ve společnosti své mladičké lásky Ulriky tu dokonce oslavil své 74. narozeniny.

Tip na výlet v okolí

Řemeslo má zlaté dno

Ve statku Bernard v Královském Poříčí najdete centrum tradičních řemesel. Návštěvníci mohou v dílnách nahlédnout pod ruce zkušeným řemeslníkům, nebo si tradiční řemeslné postupy vyzkoušet. Naučíte se pracovat s keramikou, vyrábět vonné svíčky, šít boty či používat speciální metodu patchwork.

Fotogalerie
4 fotografie