Původně barokní zámek Kynžvart (Königswart - králova stráž) nechal v letech 1681–1691 postavit Filipp Emmerich von Metternich. V roce 1818 zdědil panství rakouský kancléř Klemens Wenzel von Metternich, který Kynžvart nechal přebudovat ve stylu vídeňského klasicismu na své reprezentativní sídlo. Na zámku Metternich přijímal významné návštěvy. Zavítal na něj například ruský car Alexandr I., car Mikuláš I. nebo básník J. W. Goethe. Za kancléřova života bylo na Kynžvart soustředěno velké množství vzácných uměleckých předmětů. Po skončení druhé světové války tu krátce sídlilo velitelství 3. divize americké armády.

Základní otvírací doba:

Duben, říjen: 9.00 - 16.00 (soboty, neděle, svátky)
Květen, červen: 9.00 - 16.00 (kromě pondělí, svátky)
Červenec, srpen: 9.00 - 17.00 (kromě pondělí)
Září: 9.00 - 16.00 (kromě pondělí)

Uvedené konce otevírací doby jsou časem zahájení poslední prohlídky.

Internet: www.zamek-kynzvart.eu ; telefon: 354 691 269

Zámecké perličky

Při prohlídce zámku lze spatřit zlatý jídelní servis, který kníže Metternich dostal darem od města Paříže. Tento servis j k vidění také ve filmu Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále.
Na zámku se v roce 1963 natáčel legendární český muzikál Kdyby tisíc klarinetů.
Prohlédnout si tu můžete i unikátní figurku legendárního loupežníka Václava Babinského, kterou prý uhnětl z rozžvýkaného chleba jeho spoluvězeň.

Tipy na výlety v okolí

Koupání v přehradě Jesenici

Směrem na Cheb se na řece Odravě nachází vodní nádrž Jesenice, která patří mezi turisticky nejvyhledávanější přehradu s mimořádně čistou vodou. Na své si zde přijdou milovníci koupání, surfování, jachtingu a potápění.

Procházka zmenšeným světem

Park Boheminium v Mariánských Lázních nabízí naučně poznávací okruh s dokonalými maketami významných památek České republiky. Obdivovat můžete například model zámku Červená Lhota, Bečov, Kynžvart, hrad Kokořín, vysílač Ještěd a další zajímavosti. Výlet do parku si můžete zpříjemnit jízdou mikrovláčkem.

Fotogalerie
4 fotografie