Na grilování můžete samozřejmě použít jakýkoliv hermelín, včetně těch ochucených, vhodnější jsou ale ty přímo určené na gril, které se prodávají v balení spolu s kořením nebo hotovou omáčkou. Jak ale uvidíte na našem receptu níže, při přípravě hermelínu na gril se fantazii meze nekladou.
Hermelín na grilu se sušenými rajčaty a bylinkami
Pro dokonalý výsledek je důležité připravovat hermelíny na středně rozpáleném grilu, aby se dobře propekly. Pokud to s teplotou přeženete, kůrka sýru se vám spálí, když bude naopak příliš nízká, zůstane vnitřek sýra syrový. Nejlepší je grilovat hermelín zabalený v alobalu, aby se vám nestalo, že proteče roštem, nebo ho alespoň podložit na několikrát přeloženým alobalem. Využít můžete i hliníkovou misku s rovným dnem.
Ingredience:
- 4 ks hermelínu
- 8 plátků sušené šunky
- 12 sušených rajčat v oleji
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- směs italských bylinek (oregano, bazalka, rozmarýn, saturejka, tymián, šalvěj, majoránka)
- čerstvá bazalka
- sůl
- pepř
Postup:
1. Sušená rajčata nakrájejte na drobno, dejte je do misky a zalijte olejem. Použít můžete i ten, ve kterém byly naložené. Přidejte prolisovaný nebo rozetřený česnek a italské bylinky.
2. Hermelíny shora nařízněte do kříže a naložte je asi na hodinu do připravené marinády.
3. Připravte si 4 dostatečně velké čtverce alobalu, hermelíny osolte, opepřete, obalte sušenou šunkou, rozložte na alobal křížkem nahoru a potřete zbylou marinádou. Směs sušených rajčat, česneku a bylinek na ně nakonec rovnoměrně rozložte. Nahoru dejte pár lístků čerstvé bazalky. Můžete také přidat piniové oříšky.
4. Hermelíny důkladně zabalte, aby nemohly nikde vytékat, a vložte na středně rozpálený gril. Nechte grilovat přibližně 15 minut. Pokud máte jen jednoduchý gril bez víka, hermelín během přípravy několikrát otočte, aby se rovnoměrně propekl. U grilu s víkem to není potřeba.