Na grilování můžete samozřejmě použít jakýkoliv hermelín, včetně těch ochucených, vhodnější jsou ale ty přímo určené na gril, které se prodávají v balení spolu s kořením nebo hotovou omáčkou. Jak ale uvidíte na našem receptu níže, při přípravě hermelínu na gril se fantazii meze nekladou. 

Hermelín na grilu se sušenými rajčaty a bylinkami

Pro dokonalý výsledek je důležité připravovat hermelíny na středně rozpáleném grilu, aby se dobře propekly. Pokud to s teplotou přeženete, kůrka sýru se vám spálí, když bude naopak příliš nízká, zůstane vnitřek sýra syrový. Nejlepší je grilovat hermelín zabalený v alobalu, aby se vám nestalo, že proteče roštem, nebo ho alespoň podložit na několikrát přeloženým alobalem. Využít můžete i hliníkovou misku s rovným dnem.

Ingredience:

  • 4 ks hermelínu
  • 8 plátků sušené šunky
  • 12 sušených rajčat v oleji
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • směs italských bylinek (oregano, bazalka, rozmarýn, saturejka, tymián, šalvěj, majoránka)
  • čerstvá bazalka
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Sušená rajčata nakrájejte na drobno, dejte je do misky a zalijte olejem. Použít můžete i ten, ve kterém byly naložené. Přidejte prolisovaný nebo rozetřený česnek a italské bylinky.

2. Hermelíny shora nařízněte do kříže a naložte je asi na hodinu do připravené marinády.

3. Připravte si 4 dostatečně velké čtverce alobalu, hermelíny osolte, opepřete, obalte sušenou šunkou, rozložte na alobal křížkem nahoru a potřete zbylou marinádou. Směs sušených rajčat, česneku a bylinek na ně nakonec rovnoměrně rozložte. Nahoru dejte pár lístků čerstvé bazalky. Můžete také přidat piniové oříšky.

4. Hermelíny důkladně zabalte, aby nemohly nikde vytékat, a vložte na středně rozpálený gril. Nechte grilovat přibližně 15 minut. Pokud máte jen jednoduchý gril bez víka, hermelín během přípravy několikrát otočte, aby se rovnoměrně propekl. U grilu s víkem to není potřeba.