Jak sýry na gril chutnají? Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Na co si dát při nákupu pozor? Čím se liší od běžných sýrů? Který raději nechat v regálu obchodu? Vše se dozvíte v pátečním spotřebitelském testu v tištěném Blesku a na Blesk.cz

První grilovací sýr

Grilování sýrů je zvyklost, která se k nám rozšířila ze zemí Balkánu a Středního východu. V minulosti bylo maso pro tamní obyvatelstvo spíš nedostatkovým zboží. Čeho měli dost, bylo mléko od svých domácích zvířat, takže si vyráběli jednoduché sýry, které i grilovali. Původním sýrem na gril byl »halloumi«. Tento polotvrdý sýr připomínající mozzarellu pochází z Kypru a má obsahovat ovčí a kozí mléko. Průmyslově vyráběné mají ale ve složení především kravské. Velkou předností sýru halloumi je, že se při tepelné úpravě neroztéká.

A jaké sýry na gril jsou v obchodech k dostání? Čtěte v pátečním testu Blesku.

Hermelín vs. camembert

Jaký je mezi nimi rozdíl? V konzistenci. Narozdíl od camembertu je hermelín obvykle tvrdší, což je dáno kratší dobou zrání. A důvod? Je to dáno už z minulosti, kdy se hermelíny používaly a stále používají na smažení a právě vyšší tvrdost je potřeba k tomu, aby se sýr na pánvi při smažení neroztekl.

S bylinkami a zeleninou

Co ladí ke grilovanému sýru? S bylinek se nejlépe hodí tymián, rozmarýn a oregáno. Dále se sýry na gril dochucují chilli, grilovacím kořením (pozor ale, aby ve složení nebyla sůl na prvním místě), medvědím česnekem nebo jen pepřem. Jako příloha je ke grilovanému sýru nejlepší grilovaná zelenina jako jsou plátky lilku, cuket nebo papriky.

Jak sýry grilovat?

Závisí to na stupni tvrdosti. U měkkých sýrů (např. hermelín, camembert) většina výrobců doporučuje smíchat koření se lžící oleje, směsí potřít sýr, zabalit jej do alobalu a grilovat. Tvrdší sýry často stačí bez větších příprav rovnou položit na rozpálený gril a opékat dozlatova.