„Zpětný neboli trhlinový proud (Rip Current) vzniká v určitém pásu na pobřeží, kdy se pomocí vln začne voda nalévat z obou stran do jednoho místa, a tohle nám pak tu vodu od pláže vytáhne směrem na moře,“ popsal Josef Švec z Vodní záchranné služby ČČK.

Jak proud poznat?

Tento zpětný proud je obvykle vidět, buď se v něm nelámou vlny, nebo je v něm zjevně tmavší voda. Proudy také mají omezenou délku směrem do moře, kde ztrácí sílu. V konkrétním místě také trvají po omezenou dobu jen několika minut.

„Jde o jev, který se jednou za čas objeví, za chvíli zmizí a ani se nemusí objevit na stejném místě. Ve většině lokalit, kde se lidé koupou, o tom plavčíci vědí a určitě na to dávají pozor. Bývají tam také vyvěšené cedule a plakáty,“ potvrdil Švec.

Zažil jsem ho na Krétě...

Děsivou zkušenost s nebezpečnými proudy má i Roman A. Masaryk ze společnosti Kam v Evropě. „Paradoxní je, že mělká, pozvolná pláž je během větších vln mnohem nebezpečnější než pláž s prudkým přístupem do vody. Zažil jsem je na Krétě, chyboval jsem, ale přežil jsem. Rip currents zabijí ročně stovky lidí pouze kvůli neznalosti,“ popsal svůj zážitek.

Jak z nebezpečné situace ven?

Řešení je jasné. „Určitě se nesnažte plavat proti proudu k pobřeží. To je, jako bychom plavali proti silnému proudu řeky, abychom si to nějak přirovnali,“ varuje Švec.

Záchranáři připomínají, že rychlost uvnitř proudu může dosahovat hodnot kolem 2,5 m/s. Oproti tomu zkušený výkonnostní plavec dosahuje na sprinterských tratích rychlost do 2m/s.

Podle Švece je důležité zachovat klidnou hlavu a plavat souběžně s pobřežím. „Zpětný proud bývá široký desítky metrů. Když poplavete rovnoměrně s pobřežím, časem ucítíte, že vás to netáhne dál, z proudu jste se dostali a můžete se vracet k pobřeží,“ dodal Švec.

Také se doporučuje zaujmout klidnou plaveckou polohu a bez dalšího úsilí se nechat táhnout do míst, kde proud ztrácí svou sílu a uklidňuje se.

Vodní záchranáři naopak rozhodně nedoporučují laikům plavce v takovém proudu zachraňovat, protože mohou ohrozit na životě sebe i zachraňovaného. A pozor! Tento jev je podle záchranářů možné pozorovat i na velkých vnitrozemských jezerech a vodních nádržích.

 VIDEO: Žralok v Chorvatsku byl i u Korčuly, pak se vrátil na Makarskou.

Video
Video se připravuje ...

Žralok v Chorvatsku byl i u Korčuly, pak se vrátil na Makarskou Facebook/Cro2go